Naar boven

Deze 5 activiteiten mag je niet overslaan in Mexico

blog

Mexico mag dan bekend staan om zijn mañana-mañana-cultuur, je hoeft het er absoluut niet rustig aan te doen. Het land is zo afwisselend qua natuur en cultuur, dat je tal van gave activiteiten in Mexico kunt doen; je hoeft je geen moment te vervelen. Hoewel tussendoor luieren onder de palmen natuurlijk ook altijd mag!
Decorative torn edge
Geschreven op
maandag 30 november
Geschreven door
Mara van der Hoek
Mexico activiteiten duiken

Duiken en snorkelen

Je staat er misschien niet direct bij stil, maar Mexico is onderwater net zo indrukwekkend en kleurrijk als erboven. Stap uit de uitbundige latino-vibe, en dompel je letterlijk onder in een ingetogen, serene wereld. Over het schiereiland Yucatan verspreid vind je ondergrondse rivieren. Ga je in zo’n cenote snorkelen of duiken, dan betreed je een mysterieus grottenstelsel, spookachtig verlicht door de enkele straal daglicht. Hier zwem je tussen de stalactieten en kom je af en toe kleine zwarte visjes tegen. Geen wonder dat de Maya’s de grotrivieren als heilig beschouwden en er af en toe een kind in offerden, de skeletten zijn gelukkig allang verplaatst naar musea.

Je wilt vast ook duiken of snorkelen bij het uitgestrekte koraalrif voor de kust van Yucatan. Kleurrijke onderwatertuinen, waar je oog in oog staat met roggen, zeeschildpadden en papegaaivissen. Heb je je vissen liever een maatje groter? Bij het eiland Isla Holbox snorkel je in de zomer met de walvishaai, die kan wel 10 m lang worden.

Kajakken

De tagline van Laguna Bacalar is ‘het meer met zeven tinten blauw’ en dat is niet voor niets: als je dacht dat de Caribische zee paradijselijke kleuren heeft, dan ben duidelijk nog niet hier geweest. Het meer wordt omgeven door een dichte mangrove en dat zorgt voor veel wildlife zoals vissen, krabb

etjes en watervogels. Bij zonsopkomst stap je in je kajak om over de gladde waterspiegel te peddelen terwijl de natuur ontwaakt. Zie de kleuren van het water veranderen tijdens je tocht en vaar een mangroverivier in, waar de luchtwortels een ingewikkeld netwerk van takken vormen. Dit is de ideale omgeving voor krabben, kreeften en insecten.

Mexico activiteiten kajakken
Mexico activiteiten tempel

Tempel beklimmen

Verscholen in de jungle liggen de tempels van de Maya’s, als statige kolossen rijzen ze op uit het oerwoud. De iconische tempel van Chichen Itza, daar mag je niet meer op, maar er zijn er nog genoeg waar dat wel kan, zoals in Palenque en Calakmul. Het beklimmen van zo’n Maya-piramide is dan ook één van de activiteiten in Mexico die je niet wilt overslaan. Je begint nog vol goede moed met de eerste stappen op de traptreden. Maar al snel voel je de verzuring in je benen; wat zijn die treden hoog! En als je dan met een schuin oog kijkt naar de Mexicaan naast je met veel kortere benen dan de gemiddelde Nederlander, voel je extra respect voor de Mayapriesters die duizend jaar geleden in vol ornaat de heilige bouwwerken beklommen. Eenmaal bovenaan veeg je het zweet van je voorhoofd en kijk je uit over de toppen van de jungle met brulapen en toekans. Het uitzicht maakt alles goed.

Tokkelen

Is traplopen op een berg oude stenen je nog te tam? Ga dan in de jungle tokkelen. We vonden een lodge in het oerwoud, vlak bij een grote waterval. Je hele verblijf hier staat in het teken van avontuur, zoals abseilen in een waterval of slingeren tussen de boomtoppen. Veilig in je harnas word je aan de kabels geklikt en zoef je door het oerwoud. Heb je de smaak te pakken? Sla je enkels dan om de kabel en sjees hangend als een vleermuis door het parcours. Instant adrenalinekick!

Mexico activiteiten tokkelen
Mexico activiteiten fietsen

Fietsen

Het noorden en oosten van Yucatan is zo plat als Nederland en dat maakt dus een prima plek om te fietsen. Zo kun je er in Tulum voor kiezen om niet in een prijzig strandresort te verblijven, maar in een schattige casita in het dorp en de fiets te pakken naar het strand. Handdoek in je mandje, onderweg even stoppen bij een tacotentje om de lunch in te slaan. 

Zoek je tijdens je reis een van de eilanden op, dan is de fiets de ideale manier om op ontdekking uit te gaan. Op Isla Holbox rijden geen auto’s, dus daar heb je alle ruimte. Fiets over de brede zandpaden om af en toe eens te stoppen bij alweer een idyllisch strand, mangrovebossen of Punta Mosquito, waar je weliswaar het risico loopt om lek geprikt te worden, maar ook zomaar wilde flamingo’s zou kunnen zien.

Bouw jouw individuele rondreis naar Mexico

Al deze Mexico activiteiten zijn opgenomen in onze bouwstenen of kun je daar goed mee combineren. Benieuwd hoe een afwisselende en avontuurlijke reis eruit zou kunnen zien? Kijk dan eens bij onze Mexico rondreizen. Deze kun je trouwens nog volledig aanpassen naar jouw wensen, natuurlijk helpen we je daar graag bij.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern