Naar boven

Top 5 leuke bezienswaardigheden in Reykjavik met kinderen

blog

Ga je naar IJsland met kinderen? Grote kans dat je reis begint in Reykjavik. En daar waar de meeste reizigers staan te trappelen om de rest van IJsland te verkennen vinden wij Reykjavík hét ideale startpunt van je rondreis. Even acclimatiseren, je kleine jetlag weg slapen, boodschappen doen voordat je aan je familiereis begint én de stad zelf verkennen. Maar wat zijn nou de niet te missen bezienswaardigheden of activiteiten in Reykjavik met kinderen? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Reykjavik met kinderen? Doen!
Decorative torn edge

Hallgrímskirkja

Ben je in Reykjavik dan kun je niet om deze kerk heen. Hij torent met z’n 75 meter hoog boven de stad uit én de kerk is qua architectuur anders dan alle andere gebouwen in Reykjavik. Namelijk van wit beton, en met een strak design. Ga je naar boven, dan kijk je uit over de stad en al het water en bergen er omheen. Het fijne is: je hoeft niet helemaal naar boven te klimmen, want er is en lift. Alleen het laatste stukje is met de trap. Eenmaal boven dan kijk je alle kanten uit; voor de kinderen is er bij elk raam een soort opstapje gemaakt zodat ook zij naar buiten kunnen kijken. Maar vergeet niet om ook even in de kerk zelf rond te kijken – door de vele ramen is er veel daglicht. Het pijporgel weegt wel 25 ton en heeft zo’n 5.000 pijpen.

Family Park en Zoo

Op een half uur lopen van het centrum vind je Family Park en Zoo. OK, Zoo klinkt als ‘dierentuin’, maar het lijkt meer op een kinderboerderij. Welke dieren er zijn? Van zeehonden tot rendieren en van schapen tot poolvossen. En niet te vergeten de IJslandse pony’s, waar je kinderen een ritje op kunnen maken. Wat je zeker niet mag missen is wanneer de dieren gevoerd worden – zeker de zeehonden zijn super grappig om te zien en maken veel geluid wanneer ze de verse visjes ruiken. Het aangrenzende Family Park is een outdoor speeltuin. Je kinderen kunnen los op de trampo, in een kleine achtbaan of spelen met allerlei interactieve toestellen. Rondcrossen in kleine elektrische carts of jezelf op een vlot naar de overkant trekken van een klein meer; hier kunnen jullie je energie kwijt.

Fietsen door Reykjavik

Reykjavik is klein en overzichtelijk – een prima stad om doorheen te fietsen. Zeker wanneer je met wat kleinere kinderen reist kun je in korte tijd veel van de stad zien, zonder dat ze moe worden van al het gewandel. Reis je met Riksja Family IJsland dan regelen we fietshuur voor je. Je krijgt een helm, voor de kinderen die kunnen fietsen zijn er kinderfietsen en voor de allerkleinsten kinderzitjes en/of tag-alongs. In ongeveer vier uur fiets je op je gemak door de stad en ‘doe’ je alle bezienswaardigheden in een halve dag. Omdat het geen georganiseerde tocht is bepaal je zelf in welk tempo je fietst en wat je wel of niet wil zien. Even stoppen om op een bankje te zitten, van een echt kaneelbroodje te genieten of om de eendjes te voeren (dit kan bij het Tjörnin meer), het kan allemaal!

Naar het zwembad

In Reykjavik kun je kiezen uit wel 17 zwembaden. Zwemmen en badderen staat in IJsland op #1 als socialize moment en daarom kom je er niet onderuit. Ga je naar IJsland, dan ga je vaak zwemmen. Of dat nou is in één van de kleine hot pots onderweg, in een natuurlijk warm waterbad (zoals bij Húsavik) of in een hot tub op het terras van je eigen cottage, voor je kinderen is ook in dat opzicht IJsland het paradijs. Ga je zwemmen in Reykjavik, ga dan naar het Laugardalslaug-zwembad. Dit zwembad is het grootste geothermale zwembad van IJsland. Laugardalslaug bestaat uit een wedstrijdbad van wel 50 meter, een bad met enkele glijbanen en speelgoed, een peuterbad, meerdere geothermische baden met verschillende temperaturen en een stoomsauna. Terwijl jij ontspant in de sauna of het zoutwaterbad vermaken je kinderen zich met al het speelgoed. Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen en dit is wat ons betreft dan ook een goed begin van je familiereis door IJsland.

Het Aurora Nordic Lights Centre

Ga je naar IJsland, dan wil je natuurlijk het magische Noorderlicht zien. Reis je in de zomermaanden naar IJsland? Dan is het lang licht en is de kans vrij klein dat je dit natuurfenomeen te zien krijgt. Wil je toch wat van het noorderlicht meepakken, ga dan met je gezin naar het Aurora Nordic Lights Centre. Dit museum is compleet gewijd aan het bijzondere natuurverschijnsel. Kijkend naar een groot scherm met een doorsnede van zeven meter zie je de flarden groen, blauw en paars van het noorderlicht alsof je er zelf live bij bent. Wij kunnen de entreekaartjes voor vertrek al voor je regelen; wel zo handig.

Walvissen spotten

Reykjavik is omringd door diepe fjorden. En waar in IJsland diepe fjorden zijn, zijn walvissen. De beste tijd om ze te spotten is tussen april en september. Maar ook buiten die maanden is de kans aanwezig om ze te zien. Zeker wanneer je een ‘klein rondje’ IJsland doet (en alleen in het zuiden van IJsland blijft) is het een aanrader om de machtige beesten vanuit Reykjavik te spotten. Niets leuker dan een stukje varen met een boot, op zoek naar die eerste staart die je in de verte uit zee ziet verschijnen. Het magische moment wanneer je een waterpluim ziet en weet dat daar een walvis zwemt is onvergetelijk. Het leuke is bovendien dat je dit zelfs met hele kleine kinderen kunt doen. Je kunt binnen zitten (lekker warm) of buiten op het dek staan en er zijn warme drankjes aan boord te krijgen. Zorg ervoor dat je je warm aankleedt (ook in de zomer), want het kan op het water toch flink fris zijn.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern