Naar boven

Reizen met baby’s: hoe doe je dat en waar kun je heen? Wij geven tips!

blog

Geschreven op
donderdag 3 oktober
Geschreven door
Shannon van Duyl

Als echte reisfreak wil je het liefst natuurlijk ook met je eigen kinderen (blijven) reizen. Daarvoor hoef je niet te wachten totdat je kindje wat ouder is, want ook met een baby kun je gerust op reis! Wij van Riksja Family zijn experts op het gebied van reizen met (jonge) kinderen en baby’s en delen met liefde onze tips.

Tijdens de voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Check voordat je op reis gaat met je baby bijvoorbeeld vast waar er supermarkten in de buurt zijn om luiers te kopen, neem een extra speen (of twee) mee en als je je baby wilt dragen, oefen dan vast met het knopen van je draagzak of draagdoek.

Wij zorgen voor fijne, kleinschalige slaapplekken zoals familiehotels en community-based lodges, zodat jij je alleen maar druk hoeft te maken over welke van die twee shirts je inpakt (yep, voor beide is helaas geen plek met al dat babyspul in je koffer). Over inpakken gesproken: check de ultieme paklijst voor een verre reis met kinderen zodat je zeker weten niets vergeet, en pak zonder stress de koffers in met deze handige inpaktips.

Vliegen met een baby

Vliegen met kinderen klm schiphol

Baby’s huilen. Thuis, in de supermarkt, in een restaurant en – helaas – misschien dus ook in het vliegtuig. Dat is niet te voorkomen. Wél kun je de reis met je kindje zo aangenaam mogelijk maken. Heeft je baby een speen? Laat hem of haar daar dan gerust op zuigen; vaker slikken zorgt voor minder druk op de oren.

Bij de meeste vliegmaatschappijen mag je baby vliegen vanaf één week oud. Tot je kindje twee jaar oud is, mag je hem of haar meestal gratis of voor een klein bedrag meenemen in het vliegtuig. Voor baby’s zijn er ook speciale bassinets (kunststof wiegjes) die op speciale plekken in het vliegtuig aan de muur bevestigd kunnen worden. Zo hebben ze hun eigen plekje waar ze als nodig ook kunnen slapen en hoef jij niet elf uur in een vliegtuig te zitten met een dreumes op schoot. Ook al ben je nog zo gek op ze, zó gek nou ook weer niet …

Het verschilt per vliegmaatschappij of een bassinet beschikbaar is of niet. Het beste wat je kunt doen is op tijd zijn met inchecken, eventueel online vast de juiste stoel bij een rechte muur kiezen (meestal is dat een stoel bij de toiletten) en bij de incheckbalie aangeven dat je graag een bassinet zou willen.

Vliegen is vliegen

Ja, bij een verre reis zit je langer in het vliegtuig. Maar vliegen is vliegen. Of je nu drie uurtjes naar Spanje vliegt of elf uur naar Zuid-Afrika, je oren ploppen sowieso tijdens het stijgen en dalen. Het enige verschil is dat je wat langer onderweg bent, maar met de juiste tips en tricks komt ook een langere vlucht met kinderen helemaal goed.

Geschikte bestemmingen om naartoe te reizen met je baby

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een bestemming om naartoe te reizen met je baby: kies een bestemming die bij je past.

Wil je liever relaxen, ga dan bijvoorbeeld voor Zuid-Afrika. De reisafstanden rondom Kaapstad zijn niet heel groot en aan de kust is er ruimte om te relaxen en te ontspannen. Je reist in je eigen auto, hebt een directe vlucht en het tijdverschil is maximaal één uur (tijdens de wintertijd), dus je hebt geen last van een jetlag.

Echt genieten aan het strand? Dan is Mexico of Zuid-Thailand precies wat je zoekt. In Mexico vind je de belangrijkste bezienswaardigheden op relatief korte afstand van elkaar op het schiereiland Yucatan (dus kun je naast relaxen ook nog een beetje cultuur snuiven) en in Thailand vind je tropische en idyllische eilanden met witte zandstranden. Zonnebrand en zonnehoedje mee in de koffers en relaxen maar. Ook Griekenland is perfect voor een zon- en strandvakantie: niet ver vliegen, lekker weer en ultiem genieten.

Zijn jullie wat avontuurlijker ingesteld? Dan is Canada of Amerika een goede bestemming. De reisafstanden zijn hier weliswaar iets groter (vooral in Canada), maar je reist door deze landen met je eigen camper of huurauto en kunt dus stoppen waar en wanneer je wilt. In Canada kunnen jullie lekker wandelen in de natuur met je kindje in een draagzak en in Amerika geniet je in Florida samen aan het strand.

De belangrijkste tip als je reist met een baby

Last but not least geven we je nog één tip-der-tips mee: relax! Reizen met een baby is spannend en zeker als het jullie eerste (verre) reis is, maar hoe je er zelf als ouder in staat bepaalt een groot gedeelte van jullie reis. Houd een rustig reistempo aan met genoeg ruimte voor slaapjes en voedmomenten voor je baby en je hebt er, eh … juist: geen kind aan. Geniet!

Ben je benieuwd wanneer je het beste naar welke bestemming kunt reizen? Kijk dan hier voor de beste reistijd per bestemming.

background-pattern