Naar boven

Over geld, toiletten en verdwalen: een paar tips

blog

Geschreven op
dinsdag 4 augustus
Geschreven door
Juliette Driel

havana-straat

Cuba, het land van zon, rum, sigaren, muziek, en oldtimers. Maar vooral ook een land anders dan elk ander land, en een land met een heel eigen cultuur. Reizen door Cuba is niet moeilijk, maar sommige dingen van tevoren weten maken het toch nog nét iets makkelijker.

 


vinales-valleiZorg voor een stapeltje CUCS


Altijd handig om wat 1 CUC muntjes of briefjes achter de hand te hebben. De Cubanen willen ze maar wat graag hebben. Als je tijdens een etentje in dat leuke restaurantje naar het toilet moet, vraagt de toiletjuffrouw je om 1 CUC. Heb je alleen een briefje van 3 CUC dat je denkt te kunnen wisselen omdat je net twee andere mensen naar het toilet zag gaan? Grote kans dat de juffrouw stug volhoudt dat ze niet kan wisselen. Ook die leuke band die je diner opleukt met Cubaanse muziek gaat minimaal één keer rond met een geldmandje, en weer komen die muntjes goed van pas. Als je je auto ergens parkeert, bijvoorbeeld bij een wegrestaurant of een uitkijkpuntje, betaal je 1 CUC aan een mannetje die je auto in de gaten houdt. Dat je maar 5 meter van je auto vandaan bent en hem constant in zicht hebt, doet er eigenlijk niet toe. Wees niet verbaasd als je na een casa-overnachting ’s ochtends wakker wordt en ziet dat je auto ongevraagd gewassen is. Niet verplicht, maar toch netjes: 1 CUC.

 

Toiletpapier

Je hebt vast nog wel plek over in je tas voor een rol toiletpapier. Niet? Denk kritisch na over wat je toch niet zo nodig hebt en ruil het om voor die rol. Toiletpapier op Cuba is schaars (wij zijn het in winkels nergens tegengekomen). Als je naar het toilet gaat krijg je  meestal niet meer dan twee heel dunne velletjes, in ruil voor je CUC, en dan is het erg handig als je wat extra velletjes in je tas hebt zitten. Toiletten die gratis zijn hebben meestal ook geen papier.

 

trinidad-straatAvontuurlijk verdwalen?

Misschien hou je van avontuur en vind je het niet erg om te verdwalen in landelijk Cuba of in het hectische centrum van Santa Clara of Trinidad. Maar misschien wil je de stress van de weg zoeken liever vermijden. In dat geval is het een slim idee om een offline map programma op je smartphone te zetten. Hoewel GPS in Cuba verboden is en je geen apart GPS-systeem mee mag nemen, is je telefoon geen probleem. Wij gebruikten CityMaps2Go (voor Android) en ForeverMaps (voor iPhone) en hebben zonder problemen elk hotel en elke casa kunnen vinden. En zelfs die ene keer dat we een andere afslag moesten nemen omdat de onze afgezet was, of die ene weg in Trinidad eenrichtingsverkeer bleek te zijn, zaten we met onze map zo weer op de juiste route.

Natuurlijk zijn er nog tig andere dingen die Cuba speciaal en uniek maken, maar die ontdek je vast en zeker zelf. Fijne reis!

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

 

background-pattern