Naar boven

Snorkelen en duiken in Cuba

blog

Geschreven op
maandag 17 februari
Geschreven door
Juliette Driel

Snorkelen en duiken in Cuba

Vaak vragen reizigers ons waar je goed kunt snorkelen of duiken in Cuba. Een logische vraag, want het eiland heeft immers veel tropische stranden en in de azuurblauwe zee ligt een kleurrijke onderwaterwereld verscholen. Snorkelen is volgens ons dé manier om zonder veel ervaring te kunnen zwemmen tussen kleurrijke vissen en koraal. Een ander voordeel van snorkelen ten opzichte van duiken is dat je het de dag voor je terugvlucht nog kunt doen. Binnen 24 uur na een duik, mag je namelijk niet vliegen.

Heb je al wel een PADI, dan kun je ter plaatse materialen huren en met een instructeur gaan duiken. Een duikcursus in Cuba raden we niet aan, enerzijds omdat Cubaanse duikleraren doorgaans niet zo goed Engels spreken, anderzijds omdat de meest geaccepteerde cursus (PADI) niet in Cuba gegeven wordt – het is Amerikaans.

Bij vrijwel elk strand op Cuba worden snorkelmaterialen verhuurd waarmee je kunt snorkelen. Je ziet dan altijd wel een aantal tropische vissen of een zeester in het helderblauwe water. Wellicht niet heel bijzonder voor een ervaren snorkelaar of duiker, wel leuk als je dit nog niet zo vaak gedaan hebt. Op een aantal plekken is de onderwaterwereld heel bijzonder. Graag delen we deze beste snorkel- en duikspots met je.

Duiken Maria La Gorda1. Duiken bij Maria la Gorda

In het westen van Cuba ligt het strand van Maria la Gorda. Omdat het in een beschermd natuurgebied ligt, vind je hier geen grootschalige resorts. Hoewel de meeste van onze reizigers hier komen om te genieten van zon, zee en strand aan een onontdekt palmenstrand, wordt de zee in deze omgeving beschouwd als een van Cuba’s beste duikspots. Het unieke zwarte koraal is op deze plaats te vinden en je ziet veel bontgekleurde vissen en soms zelfs een walvishaai. Ter plaatse kun je snorkel en duikmaterialen huren. Verruil je slippers voor flippers en ontdek de onderwaterwereld van Maria la Gorda tijdens de bouwsteen Bungalow bij palmenstrand.

Cuba natuur tips2. Snorkelen bij Playa Larga

In het water pal voor de kust van Playa Larga en in het diepblauwe water tussen de rotsen van enkele grotten, liggen een aantal mooie snorkelplekken verscholen. Bij de grotten kun je vooral veel gekleurde vissen spotten. Op de meeste plaatsen in Cuba moet je met een bootje de zee op om met je snorkel kleurrijke vissen en koraal te kunnen zien. Aan de baai tussen Playa Larga en Playa Giron hoeft dat niet en zwem je zo naar het koraal en de tropische vissen toe. Je vindt langs deze baai wel 17 punten om te snorkelen (of te duiken) en materiaal is bij elk punt te huren. Je gaat naar Playa Larga tijdens de bouwsteen Moeras bij snorkelbaai.

Cuba snorkelen, Santa Lucia3. Duiken bij Santa Lucia

Voor de kust van Santa Lucia ligt één van ’s werelds grootste koraalriffen vlak voor de kust. Santa Lucia is dé bestemming om comfortabel strandverblijf op Cuba te combineren met snorkelen en duiken. Het witte zandstrand is bijna 20 kilometer lang. Naast snorkelen, kun je hier ook goed duiken. De gemiddelde duikdiepte is ca. 25 meter. Tijdens duiken bij Santa Lucia zie je koraalmuren, scheepswrakken, holen, ‘swim throughs’ etc. Bij Shark’s point komen bull sharks het hele jaar voor. Ter plaatse zijn een aantal resorts gebouwd waar je duik of snorkeltochten kunt boeken. Ook naar Santa Lucia, kijk dan eens naar de bouwsteen Cuba koralenstrand.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.
background-pattern