Naar boven

Cuba reisverslag van Myrthe

blog

Geschreven op
vrijdag 3 juli
Geschreven door
Juliette Driel

cuba-havana-myrtheEindelijk is het dan zover, ik heb al mijn spullen bij elkaar geraapt en morgen vertrek ik naar het o zo zonnige Cuba. Het land van sigaren, rum en muziek.

Na een vlucht van ongeveer 10 uur zijn we aangekomen in Havana. Ik kan er natuurlijk nog niet zo veel over zeggen, maar Cuba voelt tot nu toe echt als een geweldig land aan. Wel is het anders dan ik van te voren had verwacht. De gezellige sfeer, de passie die Cubanen voor hun eigen land voelen en het ritme dat bij de mensen door de aderen stroomt voel ik duidelijk. Daarentegen zie ik ook een groot contrast als ik zie hoe mensen hier leven. Vooral de schaarste die ik terug zie had ik nooit zo erg verwacht, maar ik denk stiekem dat juist de combinatie van dit alles hetgeen is dat Cuba zo bijzonder maakt.

Havanacuba-hotel-nacional-myrthe

In Havana slapen we in een casa, dus bij mensen thuis, midden in het oude gedeelte van de stad. Dit is echt een ideale plek van waaruit we gemakkelijk de stad kunnen verkennen. Binnen een paar minuten lopen ben je al bij een groot aantal bekende bezienswaardigheden. Na een nacht lekker geslapen te hebben staat een uitgebreid ontbijt op ons te wachten met jam, ei en fruit. Vervolgens worden we opgehaald en trekken we er met een authentieke oldtimer op uit tijdens een oldtimer tour. Pas nu zie ik hoe groot Havana echt is. De stad is in drie delen opgedeeld en ik kom tijdens de tour langs plekken waar je zelf niet snel zou komen. Na een groot aantal bekende plekken te hebben gezien, zoals het befaamde hotel Nacional en het plein van de revolutie komen we weer terug bij Havana Vieja, het oude deel van de stad. Onze gids neemt ons mee en verteld ons over van alles en nog wat. Nadat we afscheid hebben genomen van de gids laten we ons zelf nog even onderdompelen in de sfeer die er in de oude straten hangt. Onder het genot van een Mojito sluiten we de dag waarop we veel hebben gezien met veel plezier af.

cuba-vinales-paardrijden-myrtheViñales

De volgende stop in onze reis is Vinales. We nemen vroeg de bus vanuit Havana en reizen in ca. 4 uur naar het platteland. Dit gebied staat vooral bekend door de tabaksplantages en dat is terug te zien. Vinales is eigenlijk maar een dorpje dat uit een paar straten bestaat. In de straten vind je allemaal kleine kleurrijke huisjes terug met schommelstoelen ervoor terug. Zelf vond ik het een erg schattig straatbeeld. De dag na aankomst trekken we per paard door de tabaksvelden en krijgen we ook daadwerkelijk een kijkje in een tabaksschuur. Hier hangen de tabaksbladeren te drogen om vervolgens gerold te worden tot sigaren. In eerste instantie moest ik even slikken toen ik het paard opklom. Maar nadat ik merkte dat de paardjes goed afgetraind waren kon ik genieten van de prachtige omgeving met uitgestrekte tabaksvelden en grote bergen op de achtergrond. De zadelpijn die ik van het tochtje heb overgehouden heb ik in de avond eraf gedanst in de casa de la musica op het centrale plein.

Cayo Levisacuba-cayolevisa-myrthe

En nu gaan we lekker chillen. Het is tijd om naar Cayo Levisa te gaan. Cayo Levisa is een klein eilandje dat niet ver van Vinales vandaan ligt. Na een rit met de auto stappen we op de boot en in een klein half uurtje varen zijn we op onze bestemmingen voor de komende nachten aangekomen en mij hoor je absoluut niet klagen. Wat zijn de stranden hier mooi wit en wat is het water helder, jeetje. We zien zelf een kleine rog in het ondiepe water zwemmen. Het eiland is vrij ruim opgezet. Ik krijg er een soort ranch idee bij. Een lang houten pad met verschillende lichtpunten brengt je langs kleine huisjes. Aan het einde van het pad is ons huisje. Op dit moment zijn ze nog een pad aan het bouwen, zodat we rechtstreeks vanuit ons huisje het strand op kunnen lopen. We zien het al helemaal voor ons hoe mooi het zal zijn wanneer het helemaal af is. We genieten hier volop van de relaxte sfeer en komen helemaal tot rust, zodat we straks onze weg uitgerust kunnen vervolgen.

cuba-cienfuegos-pleinCienfuegos

Cienfuegos staat nu op de planning. Ook deze plaats is weer totaal anders dan de andere plekken die we tot nu toe hebben gezien. Cienfuegos is langgerekt en heeft net als Havana een Malecon langs het water waar vanaf je heel mooi de zonsondergang kan zien. Rond een uurtje of zeven in de avond vind je hier dan ook volop Cubanen terug. We slapen niet ver van de Malecon in een casa, waar heel goed voor ons wordt gezorgd. De casa heeft een ideale locatie, aangezien het lekker rustig is, maar je toch in 10 minuten lopen op het centrale plein van de stad bent. Zelf vind ik Cienfuegos heel Frans aanvoelen. Vooral als ik op het centrale plein sta. Je kan zien dat er veel is geïnvesteerd in het opknappen van de gebouwen hier, maar heel gezellig wil ik het niet noemen. Ik vind Cienfuegos leuk om gezien te hebben omdat het zo anders is, maar erg veel is er niet te doen. Wel wil ik iedereen aanraden om bij een bezoek aan Cienfuegos ook even naar Palacio de Valle te gaan. Dit was vroeger een casino en is echt een prachtig gebouw om te zien. Helemaal in Spaanse stijl met kleine details. Ook het uitzicht over zee is erg mooi om te zien.

Trinidadcuba-trinidad-myrthe

Onze laatste stop van de reis is helaas alweer in zicht. We gaan morgen vroeg in de ochtend met de bus verder naar, zo heb ik me laten vertellen, het muzikale plaatsje Trinidad.

Ik kan je zeggen niks is minder waar. Wat een gezellig stadje is dit en op bijna elke straathoek hoor bij Plaza Major hoor ik wel muziek. Vooral de casa de la musica en de casa de la trova zijn erg leuke plekken om een drankje te drinken. Hier komen verschillende muziekbandjes live spelen. Het is heerlijk om met het Cubaanse ritme met een Mojito is mijn hand even in het zonnetje weg te dromen en kort terug te denken aan de reis die ik heb gemaakt. Ik heb vanmiddag nog verschillende kleine souvenirtjes voor mezelf gekocht, zodat ik ook thuis terug kan denken aan alle avonturen die ik heb beleefd. Ik denk dat Cuba door de vele contrasten en het communisme dat nog erg voelbaar is een land is dat je absoluut kan betoveren. Daarnaast is het zeker niet een reis geweest zoals ik gewend ben hierdoor. Staatshotels worden nu eenmaal slechter onderhouden en niets is wat het lijkt. Daarentegen vind ik de mensen heel hartelijk en benijd ik de manier waarop ze met zoveel liefde en passie kunnen leven.

Wil je net als Myrthe ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba-bouwstenen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern