Naar boven

De geschiedenis van de mojito

blog

Geschreven op
woensdag 27 augustus
Geschreven door
Juliette Driel

Cuba mojitoNa een korte zoektocht naar de geschiedenis van de Mojito vonden we informatie over het ontstaan van deze verfrissende cocktail in de jaren ‘30. Het is bedacht door ‘La Bodeguita del medio’ in Havana, waar Hemingway graag kwam om zijn favoriete cocktail te drinken.

Maar de oorsprong lijkt toch wat verder terug in de tijd te liggen. In de tweede helft van de 19e eeuw zou Mojito als medicijn tegen koorts zijn ontstaan, onder de naam Draque. Maar dit blijkt toch niet het begin van de Mojito te zijn geweest.

De zoektocht brengt ons nog verder terug in de tijd. Om precies te zijn naar de 16e eeuw. In deze periode zou de Engelse piraat Richard Drake de eerste versie van het drankje hebben klaargemaakt. De rum zorgde voor warmte, het water verdunde de alcohol, de limoen voorkwam scheurbuik (een veel voorkomende ziekte op zee vanwege een tekort aan vitamine C doordat zeeliederen vaak weken zonder vers fruit op zee zaten), de munt en andere kruiden verfristen en de suiker zorgde ervoor dat het mengsel goed verteerd werd. Het waarom blijft ons nog onduidelijk. Enerzijds wordt gezegd dat hij dit als overwinningsdrankje dronk, anderzijds wordt gezegd dat dit dagelijks dronk om gezond te blijven. Misschien dat hij dagelijks een overwinning boekte?

Tegenwoordig wordt deze verfrissende cocktail wereldwijd gedronken. Hierbij het recept voor de warme avonden deze nazomer.
• circa 50 milliliter rum (bijvoorbeeld Havana Club of Bacardi)
• 5-7 blaadjes verse munt
• ijsblokjes
• enkele schijfjes citroen
• 1 theelepel rietsuiker
• klein beetje bronwater
• rietje of lepeltje
Met een stampertje de schijfjes limoen en blaadjes munt kneuzen. Het sap en de theelepel rietsuiker mengen. Drie ijsblokjes in een glas doen, overgieten met de rum, limoen en munt toevoegen met wat bruisend bronwater. Alles goed roeren.

Disfruta!

background-pattern