Naar boven

Het rebellencentrum Comandancia de la Plata

blog

Geschreven op
donderdag 6 februari
Geschreven door
Juliette Driel

Comandancia de la Plata

Tijdens mijn Cuba reis, wilde ik graag wat meekrijgen van de bekende geschiedenis van het land. Ik had inmiddels al zoveel gelezen en gehoord over de Cubaanse revolutie van Fidel Castro en Che Guevara. Ik besloot dan ook om een bezoek te brengen aan de Comandancia de la Plata in het Sierra Maestra gebergte, waar zij de revolutie in Cuba begonnen zijn. Natuurlijk had ik ook één van de musea kunnen bezoeken in Cuba, maar omdat ik daar niet zo’n liefhebber van ben, leek mij dit een goed alternatief. En omdat je er echt even voor moet rijden, ga je van de gebaande paden af. Dit maakte het extra bijzonder voor mij. De locatie is fantastisch, tussen de groene bergtoppen van het Sierra Maestra gebergte.

comandancia-de-la-plata-wanIk sliep eerst een nachtje in een bungalow vlakbij het park in de bergen. Daar vertrokken we ’s ochtends in een jeep dieper de bergen in. Een spectaculair tochtje, omdat we via een hele steile weg naar boven moesten. Ik verbaasde mij wat ik daarna al snel zag. Een aantal prachtig onderhouden hutjes met spullen uit de tijd van de revolutie. Er lagen landkaarten, radio’s en zelfs sigaren. Ik had niet gedacht dat alles er, na zoveel tijd, nog zo mooi bij lag. Er was een veldhospitaal, de hutten van Che en Fidel, een vrouwenbarak en een klein museum. De gids vertelde mij dat Che en Fidel hier naartoe gevlucht zijn, nadat hun boot op Cuba was aangekomen en ze veel kameraden verloren waren door een aanval van het leger van dictator Batista. Vanaf deze plek hebben ze nieuwe soldaten gezocht en opgeleid, veelal boeren. En ze leerden niet alleen hoe een geweer werkte, maar ook lezen en schrijven. Omdat de plek goed verscholen lag, is het nooit gevonden. De wandeling naar de hutjes vond ik niet zwaar. Je kunt ook naar het vroege radiostation wandelen van Radio Rebelde. Hier zie je onder andere een antenne die tijdens daglicht tussen de dichte bossen verdween, maar ’s avonds werd uitgeschoven om uit te zenden naar landgenoten. Dat was wel even klimmen en extra pittig door de warmte. Maar gelukkig werd ik beloond met een prachtig uitzicht op de groene toppen van het hoogste gebergte van Cuba.

 

Wil je het rebellencentrum zelf bezoeken? Kijk dan eens bij onze bouwsteen In de voetsporen van Ché en Fidel of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

background-pattern