Naar boven

Cuba-reis met jonge kinderen

blog

Geschreven op
donderdag 15 september
Geschreven door
Juliette Driel

cuba-met-kinderenZomer 2016. We hebben het idee opgevat om naar Cuba op vakantie te gaan. Met onze 2 zoontjes van 3 en 5 jaar oud. We hebben al veel gereisd en ook de jongens zijn al vaker ver weg geweest; Amerika, Canada en Thailand. Allemaal goed ontwikkelde landen die erg geschikt zijn om met kleine kinderen naar toe te gaan. Cuba is anders, waarschuwen mijn collega’s. De mensen zijn er vriendelijk en gek met kinderen. Maar de voorzieningen zijn niet ingericht op jonge kinderen. Babyvoeding, luiers, kinderbedjes- en stoeltjes, autostoeltjes; het is er allemaal niet.

Door mijn werk als reisspecialist voor Cuba wist ik behoorlijk wat ik kon verwachten van het land. We besloten dat we met de juiste voorbereiding deze reis wilden en konden maken.

Cuba kokosnootWe hebben een rondreis van bijna 3 weken gemaakt door het midden en westen van Cuba. We sliepen vaak in casas particulares waar we altijd 2 kamers hadden. Met de babyfoon konden de jongens samen op een eigen kamer slapen en hadden wij ’s avonds nog een beetje ruimte en rust.

Maurits, onze jongste, probeerden we zo veel mogelijk voor de vakantie nog zindelijk te krijgen. Dat lukte voor overdag en voor de nachten hebben we alle luiers meegenomen van thuis. Want inderdaad, we hebben nergens luiers te koop gezien.

Het eten in Cuba is eenvoudig. Veel rijst, bonen en kip of vis. Nooit een toetje, dat vonden de jongens wel jammer. Voor de lunch was het elke dag: wil je een broodje kaas, een broodje ham, of een broodje ham-kaas. Daar kregen ze soms wel genoeg van, maar meer keus was er niet. Soms konden we ergens pizza eten voor de afwisseling. Omdat ze geen kindermaaltijden hadden, bestelden we altijd 1 portie voor hen samen, dat was ruim voldoende en mocht ook altijd.

banos-de-san-juanWe reden met een huurauto die prima in orde was. Voor de jongens hadden we zitverhogers/boosters meegenomen. De airco werkte en het was vaak een verademing als we weer een stuk moesten rijden. Want wat was het warm! En vooral heel vochtig, waardoor je de hele dag aan het zweten was. Veel water drinken dus en dat deden Floris en Maurits gelukkig uit zichzelf. Ze hadden verder niet veel last van de warmte, maar ze misten soms één ding heel erg: een zwembad. Een casa particular heeft nooit een zwembad, terwijl zij het liefst elke dag naar het zwembad wilden.

We hebben vaak een plek met water om te spelen en te zwemmen opgezocht. Soms konden we het zwembad bij een hotel gebruiken (in Havana bij Hotel Sevilla, in Viñales bij Hotel Jazmines en Hotel La Ermita) en vaak hebben we het strand opgezocht (bij Remedios naar Cayo Las Brujas, bij Trinidad, op Cayo Levisa). Maar het was ook mooi om te zien hoe de jongens zelf oplossingen bedachten: bij de casa in Remedios was op het terras een wasbak met een kraan. Die deden ze vol met water en gingen er in zitten spelen. Ze hebben zich lang uitstekend vermaakt!

ziplinen-vinalesDe activiteiten die we konden doen, waren niet ingericht op heel jonge kinderen. Maar Floris en Maurits konden alles meedoen. We hebben paard gereden in Viñales (de jongens bij ons voorop), ziplinen in Viñales (ze hingen zelf in een harnasje aan de kabel, met een lijn aan ons vast) en de bicitour met de fietstaxi in Trinidad vonden ze ook prachtig. We hebben een paar keer gesnorkeld, Floris kon dat nu ook een beetje en vond het mooi om de visjes goed te zien. Maar musea hebben we niet opgezocht en lange wandeltochten hebben we niet gemaakt. Dat was in de hitte niet te doen voor hen (en ons).

Al met al hebben we een hele mooie vakantie gehad en de jongens hebben ook genoten. Ze vertellen vaak over de oude auto’s, het paardrijden en het “door de lucht vliegen” (ziplinen).

paardrijden-vinales-met-kinderenAls je met jonge kinderen naar Cuba wilt, is het handig als je zelf al meer reiservaring hebt en weet hoe je je soms moet aanpassen aan de omstandigheden. Het maakt ook een groot verschil of je met een baby reist die nog veel luiers, babypotjes en een echt autozitje nodig heeft, of dat je met peuters en kleuters of nog ouder reist. En een buggy meenemen? Het kan, wij hebben er een meegenomen en een aantal keer gebruikt. Maar de stoepen en wegen zijn erg hobbelig en ongelijk, dus als je kind zelf stukken kan lopen, scheelt dat een heleboel. Ga met de juiste voorbereiding en flexibele houding op reis en dan genieten!

 

Wil je ook Cuba bezoeken? Kijk dan eens bij onze Cuba-bouwstenen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Lees ook onze andere Cuba-blogs!

background-pattern