ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Mesa Verde Cliff Palace

Mesa Verde: eeuwenoude rotswoningen op groene tafelberg

bouwsteen

 • Reisschema:
  Mesa Verde NP
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  Rondleiding met gids
 • Reissom:
  vanaf € 375,- p.p. bij 2 personen
✓ Nationaal Park en Unesco werelderfgoed

✓ Native American cultuur en geschiedenis

✓ Kaartjes en rondleiding door eeuwenoude Cliff Palace rotswoningen inbegrepen

✓ Verblijf in lodge midden in het park boven op het groene plateau
Mesa Verde
Decorative torn edge

Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst Mesa Verde plateau

Mesa Verde is een nationaal park gelegen op een tafelberg op meer dan 2600 meter hoogte in het zuidwesten van de staat Colorado. Mesa Verde betekent letterlijk “groene tafel” in het Spaans. Het is namelijk een relatief groen en vruchtbaar gebied en dat viel de Spaanse ontdekkingsreizigers die voor het eerst in dit gebied kwamen direct op.  Vanuit het nabijgelegen plaatsje Cortez is het maar een kwartiertje rijden naar de toegang tot het park aan de voet van de berg. Vanaf hier is het nog zo’n 40 minuten rijden naar de lodge bovenop het plateau waar je verblijft. Vanaf de lodge heb je een schitterend panoramisch uitzicht over park en met wat geluk spot je vanaf het balkon een coyote, hert of zelfs een beer. De kamers zijn sfeervol ingericht met aardewerk en kleden gemaakt door Pueblo-indianen uit de regio. De lodge heeft ook een uitstekend restaurant met gerechten geïnspireerd op de lokale cultuur en het verleden.

Decorative torn edge

Dag 2 –  Stap terug in de tijd

Mesa Verde is niet alleen een nationaal park, het staat ook genoteerd op de werelderfgoed lijst van UNESCO. De geschiedenis reikt hier terug tot ver voor de komst van Columbus. De Anasazi, de voorouders van de huidige Pueblo-indianen, hebben dit gebied van de 6e tot de 13e eeuw bewoond. Ze bouwden imposante klif-woningen in ondiepe grotten en langs de wanden van ravijnen. Op het hoogtepunt woonden hier duizenden mensen in compacte dorpen gemaakt van stenen en klei. Eind 13e eeuw zijn de dorpen plots verlaten, maar niemand weet precies waarom. Waarschijnlijk door een periode van grote droogte en/of oorlog met andere stammen uit het noorden. Een groot deel van deze woningen en dorpen is in ieder geval nog goed bewaard gebleven en pas eind 19e eeuw herontdekt.

Decorative torn edge

 

Je kunt op eigen gelegenheid rondrijden door het park, wandelen langs de ruïnes en de klif-woningen vanaf verschillende uitzichtpunten bewonderen. Het grootste en meest indrukwekkende bouwwerk is de Cliff Palace. Je mag hier alleen in onder begeleiding van een park ranger. Kaartjes voor de rondleiding zijn vanaf twee weken voor vertrek online te boeken en vaak snel uitverkocht. Dit is dan ook waarom wij een excursie voor je boeken waarbij een bezoek aan de Cliff Palace is inbegrepen. Een gids van de lodge neemt je in een groep mee met een bus voor een rondleiding door het park. Hij neemt je mee terug in de tijd en laat je zien hoe de mensen hier vroeger woonden, waar ze van leefden en waar ze in geloofden. Een interessante en leerzame tour van een halve dag met als hoogtepunt het bezoek aan de Cliff Palace.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek Mesa Verde  Nationaal Park

Vandaag daal je weer af van het Mesa Verde plateau en vervolg je je reis door Amerika. Vanaf hier is het een kleine 3 uur rijden naar Moab in Utah, vanaf waar je Arches NP bezoekt en kunt raften op de Colorado rivier. Monument Valley op de grens van Utah en Arizona is eveneens 3 uur rijden. Hier bieden wij ook de mogelijkheid om meer te leren over de Navajo cultuur en een nacht te kamperen midden in Monument Valley. Wij bezochten onderweg het Four Corners Monument (de plek waar de staten Colorado, New Mexico, Arizona en Utah samenkomen), maar om eerlijk te zijn voelde het als een valkuil voor toeristen en is het de toegangsprijs van $8 p.p. niet waard, dus hier hoef je zeker niet voor om te rijden.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Mesa Verde: eeuwenoude rotswoningen op groene tafelberg

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Verblijf in hotel met zwembad buiten het park

 • Reissom:
  vanaf € 295,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Twee overnachtingen in hotel + excursie met gids door Mesa Verde en bezoek Cliff Palace

Er is maar één lodge midden in het park zelf, maar gelukkig hebben we ook een goede optie net buiten het park. Groot voordeel is dat dit hotel een binnenzwembad heeft en de prijs is ook wat lager. Het hotel ligt in het plaatsje Cortez op een kwartiertje rijden van de ingang van het park. Het is een relatief eenvoudig hotel, maar de kamers zijn prima. Het is mogelijk in het hotel te ontbijten en verder zijn er in Cortez diverse restaurantjes te vinden waar je wat kunt eten.

Decorative torn edge
background-pattern