Zuid-Afrika met kinderen

Reizen met kinderen

Bouw je Zuid-Afrika familiereis

Ook met kinderen kun je Zuid-Afrika ontdekken. Het is zelfs makkelijker dan je zou denken: Zuid-Afrika is moderner en veiliger dan veel mensen denken, de infrastructuur is goed en het comfort voldoet aan westerse maatstaven. En het wordt nog makkelijker met Riksja Family. Natuurlijk reis je op de Riksja-manier met eigen huurauto, maar het tempo ligt een tandje lager en we kiezen voor handig gelegen accommodaties, waar mogelijk met zwembad en met comfortabele familiekamers of twee kamers naast elkaar.

Onze Family-bestemmingsexperts reizen zelf ook met hun kinderen en zijn als reizende ouders op zoek gegaan naar de leuke plekken en activiteiten voor gezinnen met (jonge) kinderen én met tieners. Ga spoorzoeken in de bush, spot de Big Five, fiets door wijngaarden en zoek walvissen voor de kust.

Met Riksja Family Zuid-Afrika slaap je onderweg in een mix van accommodaties: een safaritent in de bush, een struisvogelboerderij, een Victoriaans hotel in Kaapstad of een Kaap-Hollands wijnhuis. We houden rekening met wensen die je als gezin hebt op een Zuid-Afrika-reis: we regelen ruime appartementen of familiekamers, de accommodaties hebben vaak een zwembad en we zorgen dat je dagen niet helemaal volgepland zijn, maar dat er een goede balans is tussen autorijden, ontspannen en eropuit gaan in de buitenlucht. Staat een safari op je bucketlist? Houd er dan rekening mee dat kinderen vanwege de veiligheid pas vanaf zes jaar mee mogen op een game drive.

Onze Riksja Family Zuid-Afrika-experts Wendy en Jolanda zijn meermalen met hun gezin in Zuid-Afrika geweest. Lees hun reisverslagen.

Zuid-Afrika combineren met Botswana of Mozambique?

Je Zuid-Afrika-familiereis combineren met het ongereptere Botswana of Mozambique? Dat kan, met wat oudere kinderen; in beide landen zijn de wegen slechter onderhouden en zijn de afstanden langer. Je reist avontuurlijk met een 4×4. Vooral voor Mozambique geldt dat het handig is om al enige 4×4-ervaring te hebben. Zo blijft de reis voor het hele gezin relaxed.

Voor Botswana en Mozambique hebben we geen speciale familiereis of familiekamers. Wel proberen we voor gezinnen kamers naast elkaar te boeken en kunnen we meer rust in de reis inplannen.

Belangrijk om rekening mee te houden

Voor reizen met minderjarigen (jonger dan achttien jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen, gelden extra regels:

1. De minderjarige reist met beide (biologische) ouders:

Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met de achternaam in het paspoort van beide (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige níet hetzelfde is als die in het paspoort van beide ouders, dan moet er naast een geldig paspoort een originele geboorteakte of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden;

2. De minderjarige reist met een van de (biologische) ouders:

Naast een geldig paspoort en een originele geboorteakte of een uittreksel daarvan, moet het volgende getoond kunnen worden:

  • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet meereist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft.
  • Een brief die speciale omstandigheden aangeeft of een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • In het geval waarbij een ouder is overleden, moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • In het geval er maar één ouder op de geboorteakte staat, dan moet deze akte of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.

Riksja Family: samen de wereld ontdekken

Naast Zuid-Afrika bieden we nog een groot aantal kindvriendelijke bestemmingen aan. Deze vind je terug op Riksja Family. Riksja Family bestaat uit een team van reizende ouders én reisfanaten. Ze adviseren je uit eigen ervaring over het reizen met kinderen: van baby’s tot tieners.

“Reizen met kinderen is vooral heel leuk. Ze laten je op een onbevangen manier naar de wereld kijken. Bovendien is contact met mensen ter plaatse veel sneller gemaakt. Reizen met kinderen brengt je zo echt dichter bij het land.” – Leonie, bestemmingsexpert Riksja Family