Nelson Mandela, een legende

blog

Geschreven op
dinsdag 10 december
Geschreven door
Wendy Zwinkels
Delen op social media

Nelson Mandela - vakantie Zuid-AfrikaIedereen heeft wel eens gehoord van Nelson Mandela. Een bijzondere man die alom bekend stond om zijn inspanningen tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Hij werd geboren als Nelson Rolihlahla Mandela in het dorpje Qunu in de Oostkaap. Zijn vader was stamhoofd, zijn moeder derde echtgenote van zijn vader. Mandela was de eerste in zijn familie die naar school ging. Hij was een zoon, broer, vader en man van 3 vrouwen.

Als advocaat raakte hij in 1944 betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij werd verdacht van hoogverraad in 1961, maar werd daarvan vrij gesproken. Vanwege zijn gewapende strijd tegen de Apartheid werd hij in 1963 alsnog gearresteerd en gevangen gezet. Hij heeft 27 jaar gevangen gezeten waarvan 18 jaar lang op Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. De gevangenen werden gescheiden op basis van huidskleur en zwarte gevangenen kregen duidelijk minder voorzieningen dan de blanken. Ze hadden minder rechten in het gedeelte waar Nelson Mandela verbleef. Zo moesten ze zich wassen met koud zeewater en in een cel van 2,4 bij 2,1 meter slapen op een matje. Tijdens zijn gevangenschap werd hij internationaal bekend en werd hij het symbool van de wereldwijde anti-Apartheidsbeweging.
In juni werd Mandela opgenomen in het ziekenhuis met ernstige longproblemen nog stammend uit zijn tijd op Robbeneiland. Dit was niet de eerste keer dat hij was opgenomen. Er werd gesproken over een kritieke toestand, maar begin september werd hij weer ontslagen uit het ziekenhuis. Tijdens een persconferentie op 5 december kwam het bericht van Jacob Zuma (president van Zuid-Afrika sinds 2009) dat Nelson Mandela is overleden op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg. Een memorabele leeftijd voor een memorabele man.

Wij zijn erg benieuwd naar de film Mandela; Long Walk to Freedom die je meeneemt op een levensreis van Nelson ‘Madiba’ Mandela en een unieke visie geeft op de ontstaansgeschiedenis van een icoon. De film laat het beeld zien van Mandela als jonge man met liefde voor boksen, snelle auto’s en mooie vrouwen, maar ook als getalenteerd advocaat en vrijheidsstrijder die wapengeweld niet uit de weg ging om zijn politieke boodschap over te brengen.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen