Naar boven

Vrouwen uit Jaffna

Jaffna: het onontdekte noorden

blog

Afgelopen juni heb ik, Maaike, mijn tweede reis door Sri Lanka gemaakt. Tijdens deze reis ben ik op zoek gegaan naar de mooiste plaatsen in Sri Lanka van het gebaande pad af. Het absolute hoogtepunt van mijn tweede reis was mijn bezoek aan Jaffna Sri Lanka.
Decorative torn edge
Geschreven op
dinsdag 4 september
Geschreven door
Sanne Stoppelenburg

Sri Lanka: onze keuze

Vanuit mijn homestay in de buurt van Anuradhapura ben ik met mijn chauffeur naar Jaffna, het uiterste noorden, gereden. De kwaliteit van de weg naar Jaffna is nog niet top, dus het verbaast mij niet dat we hier best een tijdje over doen. Onderweg rijden we langs de treinrails en het lijkt mij eigenlijk veel leuker om deze weg per trein te doen. Omdat ik nu eenmaal al onderweg ben, vervolg ik de route per auto en schrijf het op als idee voor onze nieuwe rondreis “Sri Lanka: Onze Keuze”. Want dat is het doel van deze reis: een nieuwe, unieke rondreis samenstellen van het gebaande pad af.

Jaffna per fiets

Aangekomen in Jaffna check ik in bij het gloednieuwe hotel met prachtig zwembad. Tijd om het zwembad in te duiken is er niet want in de middag maak ik kennis met mijn lokale gids: Nadesh. De lokale bevolking in Jaffna spreekt Tamil. We beginnen deze middag bij Jaffna Fort. Ook hier zijn de sporen van de Nederlanders in Sri Lanka zichtbaar. In 1619 hebben de Nederlanders het fort herbouwd. Helaas is het hier ook maar al te duidelijk dat het fort tijdens de burgeroorlog op veel plaatsen vernietigd is. Al snel stappen we op de fiets om de rest van de stad te verkennen. Het verkeer in Jaffna is een stuk rustiger dan in andere Sri Lankaanse steden waardoor fietsen in Jaffna een leuke manier is om de stad te verkennen.

Jaffna Sri Lanka
Palmyra Jaffna

Jaffna specialiteiten

De volgende dag ben ik vroeg opgestaan om de lokale vismarkt van Jaffna te bezoeken. We zijn een van de eersten waardoor we de vangst vers binnen zien komen op de markt. Vanmiddag bereiden we een typische Jaffna curry waarvoor we onze ingrediënten eerst op de markt gaan uitzoeken. Nadesh vraagt wat ik graag eet en ga voor een garnalencurry. 

Terug in het hotel aangekomen is het eerst tijd voor ontbijt waarna ik een familie bezocht heb die zich specialiseren in producten van de palmyra boom. Zij maken van de boom onder andere hoeden, tassen en andere kleine producten. Uiteraard wil ik het zelf ook proberen, maar het blijkt toch lastiger te zijn dan ik dacht. Aangekomen bij het huis van Nadesh word ik ontvangen door zijn dochter van zeven jaar. Zij neemt me direct mee naar de keuken waar de vrouw van Nadesh, op dat moment zeven maanden zwanger, al begonnen is aan onze curry. Het huishouden is typisch voor Jaffna. Er zijn veel producten van Palmyra in huis, maar wat ontbreekt is bestek. Op Sri Lankaanse wijze, met mijn handen, geniet ik van de verse curry.

Na de lunch heb ik bezienswaardigheden buiten de stad Jaffna bezocht. Met mijn chauffeur en Nadesh heb ik Point Pedro, de Kadurugoda tempel en de bodemloze put van Nilavarei bezocht. Een drukke, maar vooral leuk dag die we hebben afgesloten bij Rio. Dé ijssalon van Jaffna met misschien wel het beste ijs van Sri Lanka.

Delf haven
Jaffna

Eiland Delft

Ook mijn laatste dag sta ik vroeg op in Jaffna om de boot naar Delft te nemen. Het blijkt een feestdag te zijn in Jaffna waardoor het erg druk is op de boot. Wat mij direct opvalt is dat ik eigenlijk tussen alleen maar Sri Lankanen sta en geen enkele toerist zie. Aangekomen op Delft stap ik met mijn chauffeur en Nadesh de truck in die ons het eiland rond rijd. Op het eiland zijn volgens mij meer koeien en paarden dan mensen. Ook hier is duidelijk zichtbaar dat de Nederlanders aanwezig waren. Nadat we rond het middaguur van onze eerste lokale likeur toddy genoten hebben wachten we samen met de andere Sri Lankanen en een koe op de eerste boot terug naar het vaste land.

De boot terug naar Jaffna was voor mij het meest bijzonder. Tijdens het wachten maak ik kennis met lokale kinderen. Tot groot vermaak van de Sri Lankanen ga ik overgooien met de kinderen totdat de boot terug arriveert. De boot terug lijkt wat meer op een grote vissersboot waar ik plaats neem tussen de kinderen op het dak van de boot. In mijn tas vind ik nog een zakje met zoute drop die ik met de kinderen wil delen. Al snel gaat het zakje rond over de hele boot. Kleine tip, neem geen zoute drop mee… Ik werd op de boot aangekeken alsof ik gek ben dat ik zoute drop eet en volgens mij wilden ze mij het liefst overboord gooien. Het contact met de lokale bevolking maakt dat mijn bezoek aan Delft zo bijzonder was. Een goede afsluiter van mijn bezoek aan Delft.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern