Naar boven

Markt Portugal zwanger

Zwanger rondreizen door Portugal

blog

Je hebt een vakantie gepland naar Portugal, maar komt er opeens achter dat je zwanger bent. Of je weet al even dat je zwanger bent en je hebt bedacht dat je er graag nog even tussenuit wilt voor je in de hectiek van de kraamtijd stapt.
Decorative torn edge
Geschreven op
dinsdag 18 augustus
Geschreven door
Demi Bokern

Kan ik zwanger op reis naar Portugal?

Zwanger een rondreis maken door Portugal, is dat wel verantwoord? Jazeker, dat kan heel goed. Als je er van tevoren maar goed over nadenkt en de juiste voorbereidingen treft. Toen ik zelf zwanger was vond ik het juist fijn om nog even op pad te gaan zonder baby. Ontspannen is heel goed voor een zwanger lichaam en waar doe je dat nu beter dan op vakantie?

Zwanger Portugal Algarve
Portugal zwanger Douro

Hoe ver ben je?

Hoe zwanger rondreizen in Portugal je zal vergaan, hangt ook af van hoe ver je bent in je zwangerschap. Zit je in je eerste trimester, dan zit je buik nog niet in de weg. Het is natuurlijk wel vervelend als je veel misselijk bent of last hebt van erge vermoeidheid. Leg het reistempo dan wat lager en pak wat vaker het openbaar vervoer in de steden om je te verplaatsen. De heuvels in Lissabon beklimmen vond ik zelf behoorlijk pittig met 12 weken. Reis je in het tweede trimester, dan zijn de meeste kwaaltjes gelukkig voorbij en dit is dan voor veel vrouwen dan ook de fijnste periode om in te reizen. Reizen in het derde trimester kan alleen nog aan het begin. Vanaf 34 weken mag je bij veel vliegtuigmaatschappijen niet meer vliegen. En zelf wil je waarschijnlijk ook liever niet in het vliegtuig of in Portugal bevallen, toch?

Waar moet je rekening mee houden als je zwanger in Portugal reist?

Eigenlijk kun je alles gewoon doen. Heftige activiteiten als canyoning, raften en surfen is natuurlijk geen optie, maar er is nog genoeg ander leuks. Omdat je met een huurauto reist heb je veel vrijheid en kun je bijvoorbeeld later op de dag gaan rijden als je ’s morgens misselijk bent. Dat lekkere portwijntje moet je helaas laten staan, maar wellicht kun je je partner laten proeven en de lekkerste fles kopen en meenemen. Zo heb je na de zwangerschap iets om naar uit te kijken en terug te denken aan de reis. Bijna al onze hotels in het binnenland hebben een zwembad of liggen vlakbij het strand. Lekker een dutje doen op een ligbedje en dromen over hoe het reizen straks gaat zijn met een kind kan dus bijna elke dag. Wel goed smeren of een parasol gebruiken want een zwangerschapsmasker wil je voorkomen.

Zwanger in Portugal
Zwanger zwembad Portugal

Checklist vooraf

  • Neem de kaart van de verloskundige (met noodnummer) mee
  • Vraag kort voor vertrek een zwangerschapsverklaring op in het Engels van je verloskundige of gynaecoloog
  • Let extra op hygiëne en pas goed op met eten. Ik vond het eten geen enkel probleem maar bij sommige kazen of vlees wilde ik toch even zeker weten dat het niet rauw was.
  • Maar het belangrijkste is vooral dat je alleen zwanger op reis naar Portugal gaat als je er echt plezier aan beleeft. Als je je vooraf en tijdens de reis druk moet maken over of het allemaal wel zal gaan, kun je er niet echt van genieten. Heb je de reis al geboekt en kom je er dan achter dat je zwanger bent, dan dekt een annuleringsverzekering de kosten, mocht je het toch te spannend vinden. Maar voel je je er wel goed bij ga dan lekker genieten van jullie babymoon! Hoe bijzonder is het dat je kindje nu al op reis is geweest? Ik kijk met zoveel plezier terug op onze babymoon omdat die reis onlosmakelijk is verbonden met onze dochter. Ik kan niet wachten om met haar terug te gaan naar Portugal.

    Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

    Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

    background-pattern