Menu background

Naar boven

Kampeerreis: buffelspoor naar waterval

rondreis

 • Reisschema:
  safari in Kruger - Makgadikgadi - Victoria Falls - Chobe - Moremi - Okavango Delta - Marakele Park - Johannesburg
 • Reisduur:
  23 dagen / 22 nachten
 • Reissom:
  € 3225,- p.p. bij 2 personen (juli t/m okt)
 • Inclusief:
  o.a. 4x4-huurauto met volledige kampeeruitrusting, dagexcursie naar de Victoria Falls, Chobe bootsafari
 • Autohuur:
  4x4 Toyota Single Cab met volledige kampeeruitrusting
 • Vluchten:
  optioneel bij te boeken vanaf €668,-
Met een tent op het dak reis je in iets meer dan 3 weken door Zuidelijk Afrika. Je hebt alle 'faciliteiten aan boord'. Veel wegen in deze landen zijn onverhard en een 4x4 is dan ook een 'must'. Om je zoveel mogelijk tijd en moeite te besparen zijn de overnachtingsplekken al geboekt, handig want het toerisme hier is nog steeds vrij kleinschalig en zo kun je ervan op aan dat de route en dagen goed gepland zijn.

Je begint in het diverse Zuid-Afrika waar je verblijft in en nabij het Krugerpark. Zodra je het park in rijdt, zet je je zintuigen op scherp; voor je het weet sta je oog in oog met een olifant of zie je een kudde giraffen de weg oversteken. Dan ga je de grens Zuid-Afrika Botswana over waar je onder andere de uitgestrekte zoutvlaktes en het beroemde Chobe National Park bezoekt. Voor een paar dagen verblijf je in Zambia waar je de beroemde Victoria Falls van dichtbij kunt bekijken.
Decorative torn edge

Dag 1 & 2 – Vlucht naar Johannesburg, verblijf Pretoria

Vandaag start de Zuidelijk Afrika reis en vlieg je naar Johannesburg. Bij aankomst op de luchthaven staat onze vertegenwoordiger al op je te wachten om je naar het 4×4 verhuurstation te brengen. Hier haal je de 4×4 auto op met kampeeruitrusting. De medewerkers laten je zien hoe je de tent zelf op zet en helpen je met de laatste voorbereidingen. Dan ben je helemaal klaar voor het grote avontuur! Vandaag hoef je niet ver te rijden en heb je tijd om inkopen te doen. In de buurt van het verhuurstation vind je een supermarkt waar je voor de komende dagen boodschappen kunt doen. Vanavond hoef je je daktent nog even niet uit te klappen, je verblijft in een guesthouse in Pretoria waar het ontbijt bij in zit.

Indien je ’s avonds aankomt in Johannesburg reserveren we een guesthouse bij de luchthaven voor je en haal je de volgende ochtend je auto op.

Decorative torn edge

Dag 3 & 4 – Blyde River Canyon

Dagafstand: circa 5 uur, 420 kilometer

Het is een flinke rit naar de Blyde River Canyon, vandaar dat we hier gelijk twee nachten inplannen. Zo heb je namelijk ook voldoende tijd om de omgeving te verkennen. Naarmate je de weg volgt, wordt het landschap heuvelachtiger en je ziet steeds minder verkeer. Dan komen de bergtoppen in zicht en de indrukwekkende, deels tot 700 meter diep uitgesleten kloof van de Blyde River Canyon. De Blyde River Canyon (zie foto hiernaast) is één van de grootste canyons ter wereld met spectaculaire natuurwonderen zoals de Drie Rondavels, God’s Window en Wonderview. Rechtstreeks ben je zo’n 3 uur onderweg, maar neem de hele dag de tijd om de deze Panoramaroute te verkennen. Bovenaan de bergen heb je voor even het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt. Vanavond klap je je tent uit op een campsite. Je vindt er een bar, supermarkt en klein restaurant waar je wat kunt eten voordat je je bed in duikt.

Tip: reis je in de wintermaanden (onze zomer juni t/m augustus)? Dan kan het behoorlijk koud worden in deze regio en raden we je een chalet aan in plaats van de daktent op je auto. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Decorative torn edge

Dag 5 – Self-drive door het Kruger National Park

Dagafstand: circa 6 uur, 270 kilometer

Vandaag heb je de hele dag de tijd om op zoek te gaan naar de Big 5. Behalve het grote wild leven er ook veel giraffen, impala’s, apen en zebra’s in dit gebied. Zie je onderweg een auto langs de kant staan dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er wat te zien valt. In het park kun je kiezen tussen verharde en onverharde wegen. Let op je snelheid, want in het park bevinden zich verschillende radars. De maximale snelheid op de verharde wegen is 50 kilometer per uur en op de onverharde wegen mag je zelfs niet harder dan 40 kilometer per uur. Maar veel harder wil je ook echt niet rijden, met al het moois wat je onderweg tegen komt. Bij de verschillende camps maar ook op de parkeerplaatsen onderweg kun je stops maken. Je verblijft vanavond in een van de kampen van het Krugerpark zelf. Er zijn hier vaak braai mogelijkheden; met een drankje in de hand en wat lekkers op het vuur kun je heerlijk genieten van de indrukken tot nu toe.

Decorative torn edge

Dag 6 & 7 – Kruger Midden en Noord

Je blijft nog een dag langer in het Kruger en trekt verder noordwaarts. Het noorden van het Kruger bestaat meer uit vlaktes en savanne, dus het echt Afrika gevoel!

Je overnacht in één van de noordelijke camps van het Krugerpark zelf. De omgeving bestaat uit hoge Mopane-Baobap bomen en rivieren waar de dieren graag komen drinken. Na een overnachting in je tent onder de sterren, mag je om 05:00 uur alweer rondrijden in het park. Grijp je kans en wie weet sta je straks oog in oog met een luipaard!

Decorative torn edge

Dag 8 – Van Kruger naar Tshipise

Dagafstand: circa 5-6 uur, 275 kilometer

Via de Pafuri-gate verlaat je vandaag het Krugerpark en ga je op weg naar Tshipise. Onderweg krijg je een goed beeld van het mooie maar toch wel heel erg lege Afrikaanse landschap van de Limpopo provincie. De uitzichten zijn prachtig. Hier en daar kun je even stoppen om je camera tevoorschijn te halen. Heb je de vorige dag wat te eten ingeslagen, dan kun je een stop maken voor een lekkere picknick.

Decorative torn edge

Dag 9 – Tshipisi – Selibe Phikwe

Dagafstand: circa 7 uur, 370 kilometer

Vandaag staat Botswana op het programma. Allereerst maak je een flinke rit door de bergketen het Soutpansgebergte. Als je geluk hebt kun je genieten van mooie vergezichten. Vaak gebeurt het dat het mistig is rond de pieken, maar eigenlijk heeft dit ook wel wat mysterieus. Veel van de legenden die de mensen hier vertellen, hebben met deze mistige toppen te maken. Je kunt het je voorstellen als je ze ziet.

Nadat je bij de Zuid-Afrika / Botswana grens een stempel in je paspoort hebt laten zetten, rijd je verder richting de stad Selibe Phikwe. Vanavond slaap je niet in je tent maar in een gezellige lodge, waar je ook kunt dineren.

Decorative torn edge

Dag 10 – Selibe Phikwe – Nata

Dagafstand: circa 5 uur, 340 kilometer

Je vervolgt je reis dieper Botswana in. Via Serule en Francistown kom je aan in Nata, waar je slaapt op een camping. Het is een flinke rit waarbij je een goede indruk krijgt van het platteland van Botswana. Onderweg kom je langs kleine dorpjes en zie je mensen het land bewerken. Nata zelf is een typisch pioniersstadje. Ondanks de poging die men heeft gedaan zie je dat de natuur hier nooit ver weg is. Er zijn hier verschillende mogelijkheden om wat inkopen te doen voor de volgende dag. Vlakbij Nata ligt de Nata Sanctuary wat bekend staat om de verschillende vogelsoorten die hier leven. Vraag eens rond of er ergens een waterbron is gesignaleerd. Het is geweldig om honderden flamingo’s, pelikanen, eenden en ganzen bij elkaar te zien komen voor een frisse duik of een slokje water.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aankomst Kasane, Chobe bootsafari

Dagafstand: circa 4,5 uur, 310 kilometer

Je reis gaat verder naar Kasane. Houd er rekening mee dat je een flinke tijd onderweg zal zijn, want de wegen zijn niet overal even goed afgewerkt. Kasane ligt aan de oever van de Chobe Rivier. Ben je er voor lunchtijd dan heb je nog de hele middag om hier te besteden. Wij plannen alvast de bootcruise voor je in die gaat over de Chobe rivier; heerlijk om even lekker uit te waaien en de omgeving eens op een andere manier te beleven. Je klapt je tent uit op de camping bij de Kubu Lodge, een mooie houten lodge direct aan het water met een mooie tuin. Heb je vanavond geen zin om te koken dan kun je wat eten in het restaurant.

Decorative torn edge

Dag 12 – Dagexcursie Victoria Falls

Vandaag bezoek je de Victoria Falls; 1708 meter breed, 100 meter hoog waar 250 miljoen liter water per minuut naar beneden stort. Onze gids haalt je bij je lodge op en brengt je naar de watervallen. Het lijkt een kwestie van de rivieroversteken, maar toch ga je ook een landsgrens over. Je visum voor Zimbabwe (ca $50,-) is exclusief. De gids brengt je naar de watervallen en vertelt je er alles over. De lunch en de entree van de Vic Falls zijn inclusief. Aan het eind van de dag word je weer naar je lodge in Kasane gebracht voor de overnachting. Wij kiezen voor een dagexcursie vanuit Kasane in plaats van een overnachting bij de Victoria Falls aangezien dit kostentechnisch een stuk voordeliger uitkomt. Wil je naast een bezoek aan de Vic Falls graag een activiteit ondernemen zoals een rondvlucht per microlight vliegtuigje, laat het ons dan weten. Je slaapt nog een nacht op de camping van de Kubu Lodge.

Decorative torn edge

Dag 13 – Kasane – Chobe Nationaal Park

Dagafstand: circa 5 uur, 180 kilometer

Het is belangrijk dat je vandaag eerst wat inkopen doet voor je verder rijdt, want de komende dagen ben je geheel zelfvoorzienend. Het echte ‘bush kamperen’ gaat nu echt beginnen. De grote attracties van Botswana zijn de nationale parken Chobe en Moremi. Waar Chobe bekend staat om de grote kuddes olifanten kun je juist in Moremi op zoek gaan naar de grote katten. Verbaas je niet wanneer je onderweg al moet stoppen voor een paar overstekende olifanten. De parken hebben geen hekken waardoor de dieren vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen.

De campsites waar je verblijft zijn echt gericht op de bush beleving. Er zijn geen winkels en ook hier kunnen de dieren zomaar om je tent heen lopen. ’s Nachts hoorden wij veel dierengeluiden en geritsel vlak bij de auto. Echt een unieke belevenis die je niet snel zult vergeten. Denk er om dat je je etenswaren goed opbergt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de volgende ochtend wakker wordt en geen ontbijtje meer klaar kunt maken.

Decorative torn edge

Dag 14 – Chobe Nationaal Park

Wij raden je aan om ’s ochtends lekker vroeg op pad te gaan. Ga je de parken in dan is het goed om te weten dat er geen echte wegen zijn. Je 4×4 vaardigheden gaan hier goed van pas komen. Met een beetje geluk kun je al de eerste olifanten spotten die een heerlijk verkoelend bad in de Chobe rivier nemen. De afstanden die je af moet leggen naar je volgende slaapplaats zijn best groot en je stopt onderweg natuurlijk een aantal keer wanneer je dieren spot. Houd je camera dus ook zeker bij de hand.

De route door dit gebied is moeilijk vooraf vast te leggen. Het loonde ons om tegenliggers eens te vragen hoe de weg er verderop bij ligt. Met een uitgebreide kaart kun je zo zelf je route bepalen afhankelijk van de campsites welke er voor je geboekt worden.

Kom je in de buurt dan vind je in het Westen van het Chobe National Park Savuti; een opgedroogd moeras dat veranderd is in een uitgestrekt grasland. Je vindt er veel zebra’s, gnoes en buffels die het gebied als woongebied hebben toegeëigend. Ze zijn hier echter niet alleen, in de loop van de jaren staat Savuti ook bekend om het grote aantal leeuwen.

Decorative torn edge

Dag 15 – Chobe – Moremi

Dagafstand: circa 165 kilometer

Na de omgeving van Chobe te hebben verkend vervolg je de reis verder naar het Zuid-Westen. Hier bevind zich het Moremi National Park. De grens tussen de beide parken is soms moeilijk te bepalen. Naast de toegangspoorten hebben de dieren ook hier vrij spel en zijn ze niet gebonden aan hekken. Het is een mooie route, maar je rijdt over een behoorlijk zwaar zandpad dus houd je handen goed aan het stuur. Van wegen kun je hier niet echt spreken, het zijn allemaal zanderige tracks waar je overheen moet. Gelukkig ben je inmiddels al een tijdje op pad met je auto en zal je met heel wat ervaring de route zonder problemen af leggen. Houd rekening met een hele dag rijden. Je kampeerplek herken je aan een nummer op een boom. Je overnacht midden in de rimboe tussen de nijlpaarden, giraffen en olifanten. Het aanwezige sanitair is basic, maar doordat je wederom midden in de bush slaapt een geweldige ervaring.

Decorative torn edge

Dag 16 – Moremi – Maun (Okavango Delta)

Dagafstand: circa 4-5 uur, 140 kilometer

Via de Zuidgate verlaten we Moremi en rijden we terug de bewoonde wereld in. Onderweg vang je hier en daar al een glimp op van het zoete water van een van Afrika’s beroemdste en natuurgebieden; de Okavango Delta. Een enorm web van grote en kleine waterwegen dat zich uitstrekt over honderden kilometers. Het is het leefgebied van een enorme diversiteit aan African Wildlife. Hier kun je werkelijk alles tegen komen; van brullende leeuwen en tetterende olifanten tot kleurrijke kikkers en knorrende nijlpaarden. In de Okavango Delta bestaan geen wegen. Wil je de omgeving verkennen dan kun je met een klein sportvliegtuig een rondvlucht over de delta maken; een hele beleving om de dieren en het gebied vanuit de lucht te zien. Je verblijft deze nachten op een camping waar je een lekkere warme douche kunt nemen of in het zwembad kan duiken.

Decorative torn edge

Dag 17 – Maun

Vandaag heb je de hele dag de tijd om de omgeving rondom Maun te verkennen. Maak bijvoorbeeld een mokoro boottocht (exclusief). Een mokoro is een uitgeholde boomstam die als kano wordt gebruikt. De mokoro is hét vervoermiddel van de lokale bevolking. Een gids duwt je voort door de Delta. Het voelt in eerste instantie misschien een beetje koloniaal, maar de ‘river people’ zijn hier in hun element en met hun lange stokken duwen ze zich af op de bodem en manoeuvreren zich uiterst behendig voort. Je moet het zelf ook even proberen. Het is moeilijker dan het lijkt en zorgt vaak voor lachwekkende situaties.

Blijf je liever op het droge dan kun je ook een bushwalk maken. Samen met een gids ga je op zoek naar sporen van leeuwen, zebra’s en ander wild. Een bezoek aan een cultureel dorp behoort ook tot de mogelijkheden. Het is erg bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking leeft midden in de delta.

Decorative torn edge

Dag 18 – Maun – Makgadikgadi zoutpannen

Dagafstand: circa 2,5 uur, 150 kilometer

Na twee nachten in Maun rijd je weer richting de zoutpannen die we aan het begin van de reis ook zijn regen gekomen. Dit keer kom je uit aan de andere kant van deze indrukwekkende vlakte. Je hebt voldoende tijd om het park en de Nxai zoutpannen goed te zien. Aan de rand van een van de Makgadikgadi zoutpannen vind je de beroemde Baines Baobab bomen. In de 19e eeuw heeft Thomas Baines deze bomen geschilderd tijdens zijn ontdekkingstocht door Afrika. Je slaapt vanavond op de Xumaga campsite (of vergelijkbaar) met goede toiletten en douches. Let op dat je van tevoren je inkopen hebt gedaan want vanaf Maun kun je niets meer kopen.

Decorative torn edge

Dag 19 – Makgadikgadi – Serowe

Dagafstand: circa 6 uur, 400 kilometer

De rit gaat verder naar Serowe. Je doorkruist de noordkant van het centrale deel van de ruige Kalahari Woestijn. Onderweg krijg je een goede indruk van de eindeloze uitgestrektheid van de zoutmeren. Zo’n 30 kilometer voor het plaatsje Serowe zie je het Khama Rhino Sanctuary; één van de weinige plekken in Botswana waar nog veel neushoorns voorkomen. Vanmiddag kun je met een ervaren ranger het gebied doorkruisen. Dit kan zowel te voet als per open landrover.

De wegen zijn verhard, maar let op want er zitten veel kuilen in de weg. Bovendien zal je heel wat vee tegen komen; koeien, ezels, geiten, kippen… waardoor je natuurlijk niet te hard kan rijden. Je overnacht op een campsite in de omgeving van Serowe.

Decorative torn edge

Dag 20 & 21 – Marakele Nationaal Park

Dagafstand: circa 6 uur, 370 kilometer

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Botswana. Via de grenspost Martins Drift ga je Zuid-Afrika weer binnen en rijd je richting het Marakele National Park. Doordat het park zowel vochtige als droge gebieden heeft, vind je er veel verschillende diersoorten en staat het bekend om zijn prachtige flora en fauna. Op torenhoge rotsen in het zuiden van het Marakele National Park broeden honderden Kaapse gieren. Naast deze aaseters leven er in dit gebied meer dan 250 andere vogelsoorten, waaronder veel berglandvogels. Ben je op tijd in het park dan kun je een georganiseerde middag of avond gamedrive boeken. Vanavond klap je je tent weer uit en overnacht je op de campsite bij het park.

Decorative torn edge

Dag 22 & 23 – Einde van de reis, terugvlucht vanaf Johannesburg

Dagafstand: circa 4 uur, 300 kilometer

Na een ochtendsafari heb je tijd om rustig te ontbijten en je kampeerspullen schoon te maken. Daarna klap je voor de laatste keer je tent op en rijd je het laatste traject naar Johannesburg en het verhuurstation. Zorg ervoor hier tijdig, dus voor 16.00 uur te zijn, zodat je de auto tijdens de openingstijden kunt inleveren. Pak wat spullen die je vanavond en tijdens de vlucht nodig hebt in je handbagage. Zodra je je 4×4 auto hebt ingeleverd, word je naar de luchthaven gebracht. Vaak heb je tijd om nog even wat te eten voordat je in de loop van de avond terug naar huis vliegt.

Decorative torn edge
torn-edge

Kampeerreis: buffelspoor naar waterval