Naar boven

Wat je moet doen in Yangon!

blog

Geschreven op
donderdag 16 mei
Geschreven door
Nienke van der Maar

Mingalabar en welkom in Myanmar! Yangon is vaak het startpuntvan je Myanmar reis. Yangon is de grootste stad van Myanmar en was tot 7 november 2005 de hoofdstad van dat land. De zakelijke hoofstad is tegenwoordig Naypyidaw waar vooral de regering zit. Vele, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Naties, zien Yangon nog altijd als de officiële hoofdstad. Met meer dan 4 miljoen inwoners is het nog altijd veruit de grootste stad van het land. Ook qua economie is het de stad het grootst, maar doordat de regering de aandacht vooral op Naypyidaw richt wordt dit verschil steeds kleiner.

Wat moet je doen in Yangon:

Schwedagon Pagoda

Een paar kilometer ten noorden van het ‘centrum’ ligt de Shwedagon Pagoda. Deze belangrijke boeddhistische tempel is de grootste tempel van Myanmar, is bedekt met 50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen, is 98 meter hoog en meer dan 2500 jaar oud. De pagode is overdag al bijzonder mooi, maar in het avond/nacht licht zo mogelijk nog indrukwekkender.

Bogyoke Aung San Market

Je hoeft niet van winkelen te houden om je te vermaken op de Bogyoke Aung San Market, een enorme overdekte mark met meer dan 2000 winkeltjes vol bijzondere souvenirs en handgemaakte schatten. Je vindt er zowel goedkope prullaria als bijzondere kunstwerken en antiek.

Als je op reis gaat naar Myanmar en specifiek naar Yangon, dan zijn dit 2 plekken die je echt gezien moet hebben. Je kan ze ook toevoegen aan je rondreis door Myanmar.

Yangon Shwedagon

Sule Pagode

De Sule Pagode is gelegen in het hart van Yangon aan de rand van de koloniale wijk, en bevindt zich in het midden van een druk kruispunt. De pagode werd 2500 jaar geleden gebouwd en is zelfs ouder dan de beroemde Schwedagon Pagode. Het complex was regelmatig het toneel van politieke protesten, maar tegenwoordig vind je er als toerist een oase van rust en lijkt zelfs het razende verkeer even heel erg ver weg.

Taukkyan Oorlogsbegraafplaats

Op zo’n 25 kilometer buiten Yangon en op ongeveer een uurtje rijden ligt de indringende oorlogsbegraafplaats Taukkyan. Op deze goed onderhouden begraafplaats vind je de graven van meer dan 6000 Engelse soldaten die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Birma. Aan het begin van het ereveld staan grote zuilen met daarop de namen van alle 27.000 slachtoffers. Een plek waar je stil van wordt.

Inya Lake

Een klein stukje buiten het centrum van Yangon ligt het Inya Lake, een romantisch en sereen plekje dat in schril contrast staat met de rest van de stad. Je kunt er niet zwemmen, maar wel mooie wandelingen maken door de omringende tuin en picknicken aan de waterkant. Vooral de locals komen hier graag om te genieten van het vredige sfeertje.

Circular Train

Een van de leukste manieren om Yangon te bekijken is door een ritje te maken in de Circular Train. Het perfecte voorbeeld van slow travel, want deze trein maakt in drie uur tijd een rondje door de buitenwijken van Yangon en komt onderweg langs levendige markten en rijstvelden. Vanuit de trein trekt het dagelijks leven van de lokale bewoners aan je raampje voorbij. Bekijk de enthousiast zwaaiende kinderen langs de kant, de vrouwen op de markt en zie van dichtbij hoe de mensen hier wonen: veel bewoners moeten het met een heel weinig luxe doen. Onderweg kun je uitstappen en een rondkijken bij de verschillende haltes.

Wij vinden Yangon een leuke plek om via een Birmees kennis te maken met Birmese rituelen, het eten en het dagelijkse leven. Tijdens onze Yangon bouwsteen ga je op pad met een bewoner van Yangon en ontdek je samen de Shwedagon Pagoda met het Birmese leven eromheen. Je slaapt in ons centraal gelegen hotel middenin Yangon, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden.

background-pattern