Menu background

Naar boven

De Sahara begint hier

bouwsteen

 • Reisschema:
  Marrakech – Ait Benhaddou – Zagora – M’hamid - Zagora
 • Reisduur:
  4 dagen / 3 nachten
 • Activiteit:
  Excursie nomadenleven en woestijn kamelentocht
 • Reissom:
  € 198,- p.p. bij 2 personen
✓ Een goed alternatief als je geen tijd hebt om de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga woestijn te bezoeken

✓ Kamelentocht en in slapen in bedoeïenentent in de M'hamid woestijn

✓ Leer je meer tijdens een “nomadeninburgeringscursus” over het woestijnleven
Decorative torn edge

Dag 1 – Marrakech – Ait Benhaddou

Reistijd: circa 4,5 uur

Na het ontbijt wordt je huurauto afgeleverd bij je accommodatie. Wij vonden het auto rijden even wennen, maar zodra we uit de drukte van de stad waren, ging het uitstekend. De wegen zijn goed en de bewegwijzering is duidelijk. Je rijdt de bergen in, langs dorpjes met witte bergtoppen op de achtergrond. Zodra je het Atlasgebergte over bent, verandert het landschap in een semi-woestijnachtig gebied. Na de afslag Ait Benhadou verschijnt aan je rechterkant de rivierbedding met de imposante kasbah omringd door palmbomen. Een kashba is een soort fort, opgetrokken uit klei vermengd met stro. Deze goedbewaarde kashba is één van de weinige die nog wordt bewoond.

Decorative torn edge

Je slaapt vanavond in een uit leem opgetrokken hotel in kasbah stijl. Het heeft enkele sfeervolle kamers, een zwembad en een knusse open haard voor de frisse winteravonden. Wij hadden lunch op het terras met uitzicht op de kashba. Na de lunch steek je op eigen houtje de rivier over. Staat er water in de rivier dan helpen de ezels of kamelen je naar de overkant. Je kunt ook even verderop de brug over, maar deze vonden wij de charme van het ezeltje toch leuker. Je betaalt ongeveer een euro entree voor de kashba, en dan duik je terug in de tijd. Je dwaalt door de straatjes en poorten die omhoog kronkelen. De kunstzinnige inwoners proberen nog een zakcentje te verdienen door hun kunst te verkopen of hun huis open te stellen. Je kunt nog iets eten of drinken bij restaurant Timlait, aan de rechterzijde van de kashba. Vanaf hier kun je ook een kamelentocht maken of een mountainbike huren.

Decorative torn edge

Dag 2 – Ait Benhaddou – Zagora

Reistijd: circa 4 uur

Na het ontbijt (wij zaten wederom op het terras) vervolg je je reis richting de woestijn. Ben je gisteren later in Ait Ben Haddou aangekomen en heb je weinig tijd gehad om de kasbah te bezoeken, dan heb je hier vanochtend nog de tijd voor. In de middag rijd je in een klein uurtje door Ouarzazate waar je nog wat boodschappen kunt doen, tanken of pinnen. Daarna verbreed het dorre landschap zich en rijd je door één van de meest vruchtbare valleien van Marokko, de Draa Vallei. Ieder dorp is hier een palmoase. Vlak voor Zagora proberen dadelverkopers langs de weg hun smakelijke zoetwaar te slijten. Als de weg een beetje omhoog kronkelt, kijk je aan je linkerhand uit op deze immense oase met werkelijk miljoenen palmbomen.

De poorten van Zagora verwelkomen je en via de stoffige brede straten kom je deze middelgrote stad binnen. Je slaapt hier in een oasis hotel dat mooi gelegen is tussen de palmbomen. Het is heerlijk om een verkoelende plons te nemen in het zwembad. ’s Avonds kun je hier lekker eten onder de palmen van het verlichte zwembad.

Decorative torn edge

Dag 3 – Zagora woestijnreis Marokko – nomaden excursie M’hamid

Reistijd: circa 2 uur

Zorg ervoor dat je voor je overnachting in de woestijn je dagrugzak hebt gepakt. De overige bagage kun je in het hotel achterlaten. Na het ontbijt wordt je opgehaald door de gids bij het hotel. Ter voorbereiding op je woestijntocht wordt je vanmorgen ingewijd in het leven van een woestijnnomade. Je start met een wandeling kris kras door de palmtuinen van de Draa Vallei. Je beklimt de eerste zandduinen en zittend op een tapijt leer je een echte Marokkaanse thee te zetten, zelf een tulband om te knopen en verschillende soorten dadels te onderscheiden. Ook legt de gids je uit hoe je als een echte Arabier onderhandelt. Je kunt je opgedane kennis daarna direct toepassen bij een bezoek aan de souk (markt) van Zagora.

Decorative torn edge

Je rijdt nu nog een laatste stukje door de palm-oase tot aan M’hamid. Dit is aan de rand van de woestijn, het laatste plaatsje voor de enorme zandvlakte. In de schoolvakanties ben je zeker niet de enige die de woestijn wil beleven. We maken dan kleine groepjes van reizigers zodat je zo optimaal mogelijk van je ervaring kunt genieten. Als een echte bedoeïenen beklim je je kameel en slof je door het zand de woestijn in. De blauwe lucht steekt scherp af tegen het oranje gekleurde zand. Net als je achterwerk begint te protesteren tegen het harde ‘zadel’ kom je aan bij je bivak; een kamp van tenten, gemaakt van kamelenhaar. Een kop muntthee zal natuurlijk niet ontbreken. Als de zon begint de zakken, zie je hoe de kleuren van de woestijn veranderen. De eerste sterren worden zichtbaar als de kamelenjongens je een traditionele maaltijd voorschotelen. Je kunt in slaap vallen onder de sterrenhemel of je terugtrekken in de bivaktent.

Decorative torn edge

Dag 4 – Vertrek uit Zagora

Je kunt ’s ochtends vroeg één van de duinen rondom het kamp beklimmen voor het mooiste uitzicht. Zodra de zon langzaam op komt verandert het kleurenpalet om je heen. Je klimt vervolgens na een kop muntthee weer op je kameel en rijdt terug naar M’ Hamid. Je ervaring in de woestijn eindigt zodra je weer aankomt bij je auto.

Dan vervolg je je reis terug richting het noorden of richting de kust. Wil je graag afsluiten aan de kust dan kan dit met de bouwsteen Lekker luieren in Agadir. Of reis verder naar Tafraoute voor de bouwsteen Bij berbers in de verborgen palmvallei. Reis je weer terug naar Marrakech, dan onderbreken we de lange rit terug met een overnachting in Ouarzazate.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

De Sahara begint hier

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Zagora special stay
Zagora riad
Zagora restaurant raid
Zagora woestijn
Zagora woestijn
Variant
1

De Sahara begint hier - verblijf in riad

 • Reissom:
  € 282,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  3 nachten met ontbijt in een riad, een traditionele avondmaaltijd in de duinen, excursie nomadenleven en woestijn kamelentocht

In Zagora kun je kiezen voor een verblijf in een riad. Een riad is een klein paleisje waar vroeger rijke handelslieden woonden. In Zagora ligt de riad buiten de drukte van de stad in een groene palmoase. De riad heeft niet meer dan 10 kamers en is versierd met gekleurde mozaïeken. Na je bezoek aan de woestijn kun je een verkoelende duik in het zwembad nemen. Of ontspan in de oase van de binnentuin met een traditioneel kopje muntthee. Voor het diner hoef je de deur niet uit maar kun je op een van de gekleurde poefen in de eetzaal ploffen en een traditionele tajine bestellen.

 

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

marokko palm oase
bouwsteen

In de verborgen palmvallei

 • Tafraoute
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 123,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Zoeven door de souks

 • Marrakech
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 162,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern