Naar boven

Zagora woestijnreis Marokko

De Sahara begint hier

bouwsteen

 • Reisschema:
  Zagora – M’hamid - Zagora
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  excursie nomadenleven en woestijn kamelentocht
 • Reissom:
  € 180,- p.p. bij 2 personen
✓ Een goed alternatief voor de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga

✓ Kamelentocht en slapen in een bedoeïenentent in de M'hamid woestijn

✓ Leer meer over het woestijnleven tijdens een “nomadeninburgeringscursus”
Schaduw kamelen, Zagora woestijnreis Marokko
Decorative torn edge

Dag 1 – Start in Zagora

Reistijd: circa 4 uur vanuit Ait Ben Haddou

Je gaat vandaag richting de woestijn. Of je nu rechtstreeks uit Marrakech komt, via Ait Ben Haddou of de Dadesvallei reist, wij zijn flexibel en passen de reis erop aan. Rijd via Ouarzazate waar je nog wat boodschappen kunt doen, tanken of pinnen. Daarna verbreed het dorre landschap zich en rijd je door één van de meest vruchtbare valleien van Marokko, de Draa Vallei. Ieder dorp is hier een palmoase. Vlak voor Zagora proberen dadelverkopers langs de weg hun smakelijke zoetwaar te slijten. Als de weg een beetje omhoog kronkelt, kijk je aan je linkerhand uit op deze immense oase met werkelijk miljoenen palmbomen.

De poorten van Zagora verwelkomen je en via de stoffige brede straten kom je deze middelgrote stad binnen. Je slaapt hier in een oasis hotel dat mooi gelegen is tussen de palmbomen. Het is heerlijk om een verkoelende plons te nemen in het zwembad. ’s Avonds kun je hier lekker eten onder de palmen van het verlichte zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 – Zagora woestijnreis Marokko – nomaden excursie M’hamid

Reistijd: circa 2 uur

Zorg ervoor dat je voor je overnachting in de woestijn je dagrugzak hebt gepakt. De overige bagage kun je in het hotel achterlaten. Na het ontbijt wordt je opgehaald door de gids bij het hotel. Ter voorbereiding op je woestijntocht wordt je vanmorgen ingewijd in het leven van een woestijnnomade. Je start met een wandeling kris kras door de palmtuinen van de Draa Vallei. Je beklimt de eerste zandduinen en zittend op een tapijt leer je een echte Marokkaanse thee te zetten, zelf een tulband om te knopen en verschillende soorten dadels te onderscheiden. Ook legt de gids je uit hoe je als een echte Arabier onderhandelt. Je kunt je opgedane kennis daarna direct toepassen bij een bezoek aan de souk (markt) van Zagora.

Decorative torn edge

Je rijdt nu nog een laatste stukje door de palm-oase tot aan M’hamid. Dit is aan de rand van de woestijn, het laatste plaatsje voor de enorme zandvlakte. In de schoolvakanties ben je zeker niet de enige die de woestijn wil beleven. We maken dan kleine groepjes van reizigers zodat je zo optimaal mogelijk van je ervaring kunt genieten. Als een echte bedoeïenen beklim je je kameel en slof je door het zand de woestijn in. De blauwe lucht steekt scherp af tegen het oranje gekleurde zand. Net als je achterwerk begint te protesteren tegen het harde ‘zadel’ kom je aan bij je bivak; een kamp van tenten, gemaakt van kamelenhaar. Een kop muntthee zal natuurlijk niet ontbreken. Als de zon begint de zakken, zie je hoe de kleuren van de woestijn veranderen. De eerste sterren worden zichtbaar als de kamelenjongens je een traditionele maaltijd voorschotelen. Je kunt in slaap vallen onder de sterrenhemel of je terugtrekken in de bivaktent.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek uit Zagora

Je kunt ’s ochtends vroeg één van de duinen rondom het kamp beklimmen voor het mooiste uitzicht. Zodra de zon langzaam op komt verandert het kleurenpalet om je heen. Je klimt vervolgens na een kop muntthee weer op je kameel en rijdt terug naar M’ Hamid. Je ervaring in de woestijn eindigt zodra je weer aankomt bij je auto.

Dan vervolg je je reis terug richting het noorden of richting de kust. Wil je graag afsluiten aan de kust dan kan dit met de bouwsteen Lekker luieren in Agadir. Of reis verder naar Tafraoute voor de bouwsteen Bij berbers in de verborgen palmvallei. Reis je weer terug naar Marrakech, dan onderbreken we de lange rit terug met een overnachting in Ouarzazate.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

De Sahara begint hier

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Marokko Zagora hotel relaxing area
Marokko hotel wandelen
Marokko Zagora hotel restaurant
Marokko Zagora hotel slaapkamer
Marokko Zagora hotel slaapkamer
Marokko hotel Zagora
Marokko Zagora bungalow
Marokko Zagora garden
Variant
1

De Sahara begint hier - verblijf in riad

 • Reissom:
  € 285,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 nachten met ontbijt in een riad, een traditionele avondmaaltijd in de duinen, excursie nomadenleven en woestijn kamelentocht

In Zagora kun je kiezen voor een verblijf in een riad. Een riad is een klein paleisje waar vroeger rijke handelslieden woonden. In Zagora ligt de riad buiten de drukte van de stad in een groene palmoase. De riad heeft niet meer dan 10 kamers en is versierd met gekleurde mozaïeken. Na je bezoek aan de woestijn kun je een verkoelende duik in het zwembad nemen. Of ontspan in de oase van de binnentuin met een traditioneel kopje muntthee. Voor het diner hoef je de deur niet uit maar kun je op een van de gekleurde poefen in de eetzaal ploffen en een traditionele tajine bestellen.

 

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Palmvallei Tafraoute - Berbers Marokko
bouwsteen

In de verborgen palmvallei

 • Tafraoute
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 140,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Man in Marrakech
bouwsteen

Zoeven door de souks van Marrakech

 • Marrakech
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 155,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern