Ga naar inhoud

Riksja Travel
Marokko
Achter de poortjes van de Koningssteden

Achter de poortjes van de Koningssteden

Bouwsteen
 • Reisschema:
  Rabat – Meknes - Fes
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reissom:
  € 435,- p.p. bij 2 volwassenen
✓ Verblijf in comfortabele hotels en riad in Meknes, Rabat en Fes

✓ Reis per trein tussen de Koningssteden

✓ Optionele excursie Ambachtentour in Fes
Straten van Marrakech

Dag 1 – Amsterdam – Casablanca – Rabat

Reistijd: circa 1,5 uur

Na aankomst op de luchthaven van Casablanca staat onze chauffeur voor je klaar die je in ongeveer anderhalf uur naar je hotel in Rabat rijdt. Een ontspannen begin van je reis. Je slaat het moderne Casablanca over. Omdat het geen koningsstad is, heeft het geen oude binnenstad en vinden wij de stad hierdoor namelijk minder interessant. Je hotel in Rabat straalt een Franse koloniale sfeer uit. Het ligt vlakbij de medina, de oude binnenstad. In ongeveer vijftien minuten ben je hij het station waar je bij de dag van aankomst en vertrek gemakkelijk naartoe loopt. Voor de deur is een klein terras van waar je de gebeurtenissen op straat kunt aanschouwen. Vaak kom je pas aan het einde van de middag aan in Rabat en heb je op de tweede dag tijd om de stad te verkennen.

Dag 2 – Rabat

Nadat je wakker bent geworden staat het ontbijtbuffet voor je klaar. Vaak bestaat het ontbijt in Marokko uit een kopje koffie of thee, een stokbroodje, jam, een ander lekker broodje of speciale kleine pannenkoek en soms een glas sinaasappelsap.

Na het ontbijt, lonkt Rabat. Wij namen een blauwe petit taxi die ons voor één tot drie euro naar het oude centrum bracht. Spreek van te voren wel een prijs af. Wij lieten ons eerst afzetten bij de indrukwekkende kashba Oudaias, een verdedigbaar fort en de vroegere woning van het dorpshoofd. In het uiterste puntje van de Medina kun je hier te voet verder. Als je de kashba uitloopt zie je een leuk straatje (Rue des consuls) met allemaal kleine winkels vol specerijen, leer, zilver, tapijten en houtsnijwerk. Andere boeiende bezienswaardigheden zijn de: Bab Chellah, voor velen de mooiste stadsmuren van Marokko, het Mausoleum van Mohammed V wat is opgetrokken uit wit Italiaans marmer en de onafgebouwde Hassan Minaret die hoog boven de stad uittorent. Achter het hotel vind je het restaurantje ‘La Mamma en La Bamba’ waar je ’s avonds zowel lokaal, vis als Italiaans kunt eten.

Dag 3 – Rabat – Meknes

Reistijd: circa 2,5 uur

De volgende ochtend wandel je naar het treinstation aan de overkant. Het is circa twee uur treinen naar Meknes. Je zult zien dat het reizen per trein in Marokko goed te doen is. De treinen zijn goed, het gaat vlot en je kunt naar buiten kijken terwijl het glooiende landschap aan je voorbij gaat. Afhankelijk van je vertrektijd kom je ergens aan het eind van de ochtend aan.

Meknes was in het begin van de zeventiende eeuw nog een klein provinciestadje, maar door de Sultan Moulay Ismail werd het omgetoverd tot een indrukwekkende ommuurde stad met twintig poorten (Bab’s) en meer dan vijftig paleizen. Je kunt het beste een taxi nemen naar de Riad waar je de komende nacht verblijft. Een Riad was vroeger een woning van een rijke handelaar en is omgebouwd tot een knusse accommodatie. Het ligt middenin het oude centrum en is gedecoreerd met mozaïek, olielampjes en kleurrijke kussens. Voor de lunch kun je vanuit je Riad naar het Lalla Aouda plein lopen en voor weinig geld iets eten bij een van de stalletjes.

’s Middags kun je op eigen houtje Meknes verkennen. Doordat Meknes minder druk is dan andere steden kun je er gemakkelijk zelf rondslenteren. Of regel eventueel via je Riad een gids voor ongeveer een tientje. Op het plein Place El Hedim vind je verschillende rijkelijk versierde poorten; Bab Mansour, Bab Djemaa en Nouar. Aan de rechterkant vind je de overdekte souks (lokale markt) met torens van specerijen in alle kleuren en vormen, tientallen soorten olijven, vijgen en dadels. Heb je een sterke maag, loop dan even door naar het slagers gedeelte. Geitenkoppen, stierenballen en schapendarmen worden trots geëtaleerd.

Schuin aan de overkant is het mausoleum van de stichter van het huidige Meknes Moulay Ismail. Loop op de terugweg nog even door via het straatje aan de achterkant. Je komt dan langs verschillende souks die zijn ingedeeld naar gelang hun koopwaar: tapijten, textiel, vlooienmarkt, tentenmakers en muziekinstrumenten. Na een dag vol indrukken kun je aan tafel schuiven in je Riad die inmiddels vol kaarsjes staat.

Dag 4 – Meknes – Fes

Reistijd: circa 30 minuten

De volgende ochtend wandel je naar het treinstation aan de overkant. Het is ongeveer 30 minuten treinen naar Fes. Afhankelijk van je vertrektijd kom je ergens aan het eind van de ochtend aan. Mocht je een bezoek aan Volubilis en Moulay Idriss willen brengen laat dit dan aan ons weten bij je aanvraag. Dan plannen we een privé-chauffeur voor je in die je via deze plekken naar Fes brengt.

De riad waar we mee samenwerken is wat eenvoudiger maar het personeel is er uitzonderlijk vriendelijk en de ligging is ideaal. Na 5 minuten lopen bevind je je namelijk bij Bab Boujoud. De kamers zijn schoon en eenvoudig en hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast beschikt de riad over een fijne binnenplaats waar je kunt neerploffen met een kopje Marokkaanse muntthee. We raden je aan om ’s avonds op tijd te dineren. De medina sluit rond 7 uur ’s avonds maar je kunt altijd nog tot half tien ‘s avonds in het nieuwe gedeelte van de stad terecht. Als je rustig wilt eten kun je het best rond een uur of zes aanschuiven

Dag 5 – Verblijf in Fes

Je loopt vandaag naar de medina, het oude centrum van de stad. Het is de meest oorspronkelijke en nog steeds bewoonde ‘middeleeuwse’ stad van de Arabische wereld. Het is onderverdeeld in kleine gedeeltes met elk een bakkerij, moskee, fontein en hammam. Zelf op pad in de medina? Koop dan bij een boekenstal voor enkele euro´s de bekroonde reisgids ‘Fez from Bab to Bab’. In de medina vind je een aaneenschakeling van winkeltjes waar eeuwenoude ambachten herleven. Op het ene pleintje wordt zilver bewerkt terwijl in een ander straatje garen worden geverfd. Overal kun je naar binnen gluren en word je vrolijk begroet. De leerlooierij is één van de hoogtepunten in de medina. Vanaf het dakterras kun je het verfproces aanschouwen.

Dag 6 – Vertrek vanuit Fes

Na je ontbijt reis je af naar je volgende bestemming. Indien je de mogelijkheid hebt, raden we je aan je verblijf in Fes met een nacht te verlengen. Veel van onze reizigers reizen met de bouwsteen Karavaan naar de woestijnduinen vanuit Fes door naar de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga. Vanuit Fes rijd je langs de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte en door kale vlaktes naar het zuiden. De afwisselende natuur is een ervaring op zich. Je wisselt het berglandschap vervolgens in voor de oranje zandduinen van de Sahara woestijn. Sloffend op een kameel komt je tentenkamp voor de nacht in zicht. Onder een duizelingwekkende sterrenhemel doezel je weg en ’s ochtends vroeg ben je de eerste die het zonnetje begroet vanaf een duintop.

Onze slaapplekken

Rabat overnachting
Rabat overnachting
Meknes overnachting

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

1Variant

Achter de poortjes van de Koningssteden - special stay verblijven

 • Reissom:
  € 495,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  5 nachten in een traditionele riad, de typisch marokkaanse accommodaties in de medina, inclusief ontbijt

Geef je reis meer sfeer tijdens een verblijf in een traditionele riad, de typisch Marokkaanse accommodaties. Ze liggen in de medina waardoor de grote bezienswaardigheden op loopafstand zijn. Een riad heeft niet meer dan 8 kamers en de kamers zijn om een binnentuin heen gebouwd. Na een dag in de medina te hebben doorgebracht kun je ’s avonds op de gekleurde kussentjes in de binnentuin ploffen met een Marokkaanse muntthee. Ook zijn de riads vaak versierd met gekleurde mozaïeken en wij waanden ons daardoor echt in het 1001 nachten sprookje. Je kunt in zowel Rabat als Fes voor een verblijf in een riad kiezen.

2Variant

Wandeling met gids door Fes

 • Reissom:
  € 70,- per persoon.
 • Inbegrepen:
  Wandeling met gids door Fes (halve dag)

Ga met gids op pad en ontdek de stad Fes. Deze excursie duurt een halve dag. In de wirwar van straatjes in de medina van Fes verdwaal je gemakkelijk en loop je de kans om bijzondere plekjes te missen. Een gids loodst je vandaag kris kras door de smalle steegjes waar vakmanschappen worden uitgeoefend zoals ververijen, houtbewerkers en zijdewevers. In tegenstelling tot andere gidsen neemt hij je juist ook mee naar werkplaatsen waar geen andere reizigers komen. Je ziet niet alleen waar alles verkocht wordt, maar neem je echt een kijkje achter de schermen. Zo zie je hoe kleurrijke Arabische sloffen gemaakt worden uit leer van de beroemde leerlooierijen van Fes. Ook ga je brood bakken in de dorpsoven, wat je vervolgens onder het genot van een kop vers gezette muntthee nuttigt bij een lokale familie thuis. Al snel weet je…dus dit is Fes.

3Variant

Inshallah, op pad met Imam Yusef

 • Reissom:
  € 85,- per persoon bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Halve dag excursie met Imam Yusef (alleen op vrijdag, zaterdag, zondag mogelijk)

Wil je weten hoe het nu écht zit met het Islamitische geloof en cultuur? Ga dan mee met Yusef, een jonge (part-time) Imam met een frisse kijk op het leven, die je een uniek kijkje geeft in de Islamitische wereld. Geen zorgen, hij wil je niet bekeren. Wel wil hij je uitleggen wat de Islam inhoudt en je laten zien wat de rol is van de Islam in het Marrokkaanse dagelijkse leven. Een mooie kans op wat extra verdieping tijdens je reis. Je bezoekt een koranwinkel, wandelt langs een bibliotheek met duizenden boeken en kunt een glimp van een moskee opvangen (naar binnen gaan mag helaas niet). Het meest indrukkende wekkend vonden wij het bezoek in de Koranschool aan de rand van de medina. Bij binnenkomst hoor je leerlingen in het Arabisch de Koranverzen opzeggen om de Koran van kaft tot kaft uit hun hoofd te leren. Het geluid van 20 leerlingen die allemaal hun eigen vers hardop uitspreken om uit hun hoofd te leren gaf ons een echt mysterieus 1001 nachten gevoel. De excursie duurt een halve dag.

Deze bouwsteen is goed te combineren met