Menu background

Naar boven

Dit is het ‘woesteinde’!

bouwsteen

 • Reisschema:
  Marrakech – Ait Benhaddou – Zagora – Erg Chegaga woestijn - Zagora
 • Reisduur:
  5 dagen / 4 nachten
 • Activiteit:
  Erg Chegaga 4x4 tour met privéchauffeur
 • Reissom:
  € 303,- p.p. bij 2 personen
✓ Erg Chegaga grootste zandduinen van Marokko en minder bekend bij andere reizigers

✓ Ga met een 4x4 en chauffeur de woestijn in en overnacht in een tentenkamp tussen de zandduinen

✓ Indrukwekkende route naar de woestijn met oases met miljoenen palmbomen

Decorative torn edge

Dag 1 – Marrakech – Ait Benhaddou

Reistijd: circa 4,5 uur

Na het ontbijt haal je de auto op bij het verhuurkantoor. We geven je een route-omschrijving mee, zodat je weet hoe je de stad uit kunt rijden. Je rijdt Marrakech uit over een goed geasfalteerde weg richting het Atlas gebergte. Na ongeveer een uur kronkelt de weg omhoog en rijd je door kleine dorpjes met de witte toppen van het Atlasgebergte op de achtergrond. Terrassen met tarwe, cactussen en palmbomen wisselen elkaar af. Langs de weg staan jongens die proberen kristallen en mineralen te verkopen. Als de weg begint te dalen verandert het landschap. Je rijdt door vruchtbare valleien, een semi-woestijn gebied binnen. Aan je rechterkant verschijnt de imposante kasbah Ait Benhaddou, omringd door palmbomen.

Decorative torn edge

Een kasbah is een soort fort, opgetrokken uit klei vermengd met stro, waar een dorpsgemeenschap in woont. Er zijn nog steeds kasbah’s die worden bewoond, maar niet meer zoveel als vroeger. De kasbah van Ait Benhaddou is goed bewaard en één van de weinige die nog is bewoond. Je verblijft hier in een lemen hotel in kasbah stijl. Het heeft sfeervolle kamers, een zwembad en een terras met uitzicht op de kasbah.

Na de lunch steek je op eigen houtje de rivier over. Het is dan wat koeler en rustiger. Bij laag water is het geen probleem, je loopt over de zandzakken die zijn neergelegd, maar bij hoogwater helpen de ezels of kamelen een handje of wandel je over een brug. Bij de poort van de kasbah betaal je circa één euro entree. Daarna duik je terug in de tijd en dwaal je door straatjes en poorten die omhoog kronkelen. Als je wilt, kun je vanaf de rechterzijde van de kasbah een kamelentocht maken of een mountainbike huren.

Decorative torn edge

Dag 2 – Ait Benhaddou – Zagora

Reistijd: circa 3,5 uur

Na het ontbijt met uitzicht op de kasbah, rijd je naar Ouarzazate. In Ouarzazate is een grote filmstudio. In het woestijnlandschap, met rotsbergen en zandduinen, in de omgeving zijn vele beroemde films opgenomen zoals Lawrence of Arabia, The Mummy en The Gladiator. Vervolgens rijd je door de vruchtbare Draavallei. Dit is een langgerekte oase van honderden kilometers lengte. De miljoenen palmbomen wisselen zich hier af met akkerlanden en vijgenbomen. Ook vind je er enkele kleine dorpjes met op de achtergrond de immens grote woestijnplateaus.

In woestijnstad Zagora vonden we een leuk hotel met een zwembad omringd met palmen, een oase van rust aan de rand van het woestijngebied. ’s Avonds kun je hier lekker eten onder de palmen van het verlichte zwembad.

Decorative torn edge

Dag 3 – Zagora- Erg Chegaga woestijn

Je kunt ’s morgens nog in het zwembad plonzen of een boek lezen tussen de palmen. Zorg dat je een rugzak pakt voor je woestijntocht met reservekleding en slaapspullen voor de nacht. De rest van je bagage kun je achterlaten in het hotel.

Na de lunch word je opgehaald door je privé-chauffeur met een 4×4. Het eerste gedeelte van je rit, rijd je grotendeels over rotsvlaktes. Onderweg stop je bij een Koran bibliotheek, een oase en drink je thee bij nomaden. Ze geven je een kijkje in het leven in de woestijn. Aan de horizon zie je goudgele zandduinen opdoemen. Met een oppervlakte van 40 bij 15 kilometer is Erg Chegaga de grootste regio met zandduinen in Marokko. De impossante duinen kunnen hier wel tot 300 meter hoogte rijken. Je komt aan het einde van de dag bij het tentenkamp, tussen de duinen. Je slaapt in een eenvoudige tent met een bed en een gedeeld toilet. Wandel over de toppen van de duinen en zoek een plekje voor de zonsondergang met uitzicht op de Sahara. Bij schemer wordt het kampvuur aangestoken en staat er een warme maaltijd en een glaasje muntthee voor je klaar. ’s Avonds kun je in je tent onder de kamelenwol kruipen. Liever geen tentdoek tussen jou en de sterren? Sleep je matras naar buiten en tuur naar de sterren totdat je in slaap valt.

Decorative torn edge

Dag 4 – Erg Chegaga woestijn- Zagora

Wil je de zonsopgang niet missen? Zorg dan dat je vroeg opstaat. Klim op één van de duinen rondom het kamp voor het beste uitzicht. Zie, met je camera gereed, hoe de zon langzaam achter de duinen kruipt en de duinenzee in de meest warme kleuren kleurt. Na de zonsopgang staat er in het tentenkamp een uitgebreid ontbijt klaar. Na het ontbijt stap je weer in de 4×4 voor de rit terug naar de bewoonde wereld. Je komt aan het einde van de ochtend weer in Zagora aan. Je verblijft nog een extra nacht in Zagora, zodat je niet direct verder hoeft te reizen na deze intensieve woestijnervaring. Je kunt ’s middags een beetje relaxen bij het zwembad of het dorpje bekijken.

Decorative torn edge

Dag 5 – Vertrek Zagora

Na de Marokko woestijn reis kiezen veel reizigers om hun reis af te sluiten aan de kust. Via Ouarzazate rijd je door naar Agadir aan de kust voor de bouwsteen ‘Lekker luieren in Agadir‘. Wil je meer cultuur in je reis, dan kun je kiezen voor de bouwsteen ‘In de verborgen palmvallei‘. Dit is onze off-the-beaten track bouwsteen waarbij logeert in de stijl van een traditioneel huis in een groene palmvallei.

Ook kun je terugreizen naar Marrakech om nog even te shoppen in de souks voordat je naar huis vliegt. We onderbreken de lange rit dan met een overnachting in Ouarzazate.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Dit is het ‘woesteinde’!

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Zagora special stay
Zagora riad
Zagora restaurant raid
Variant
1

Dit is het 'woesteinde'! - verblijf in special stay accommodaties

 • Reissom:
  € 348,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 nacht in een hotel in kashba-stijl, 1 nacht in een tentenkamp in de woestijn en 2 nachten in een riad, Erg Chegaga 4x4 tour met chauffeur, 4 x ontbijt en traditionele avondmaaltijd in de duinen

In Zagora kun je kiezen voor een verblijf in een riad. Een riad is een klein paleisje waar vroeger rijke handelslieden woonden. In Zagora ligt de riad buiten de drukte van de stad in een groene palmoase. De riad heeft niet meer dan 8 kamers en is versierd met gekleurde mozaïeken. Na je bezoek aan de woestijn kun je een verkoelende duik in het zwembad nemen. Of ontspan in de oase van de binnentuin met een traditioneel kopje muntthee. Voor het diner hoef je de deur niet uit maar kun je op een van de gekleurde poefen in de eetzaal ploffen en een traditionele tajine bestellen.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

marokko palm oase
bouwsteen

In de verborgen palmvallei

 • Tafraoute
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 123,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Marokko strand Agadir
bouwsteen

Lekker luieren in Agadir

 • Agadir
 • 3 dagen, 2 nachten
 • € 125,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern