Naar boven

Natuur in Kroatië

4x waarom je voor de natuur naar Kroatië wilt

blog

Eigenlijk is dit blog overbodig, foto's spreken voor zich. De natuur in Kroatië is waanzinnig. Helder blauw water om in te snorkelen, met een beetje mazzel zie je zelfs zeeschildpadden. Of stap op je zeilboot en vaar langs de duizenden eilandjes die Kroatië rijk is. Ook landinwaarts genoeg water, 16 groenblauwe meren worden met watervallen en stroomversnellingen verbonden, kilometers plankenpad slingert erdoorheen. En wat dacht je van buurland Slovenië met zijn druipsteengrottten en kolkende blauwe rivieren? Als je dan toch in de buurt bent...
Decorative torn edge
Kroatië natuur

1. Natuur in Kroatië: Watervallen

Het loont om vroeg in de ochtend op pad te gaan, zeker in het hoogseizoen is het hier goed druk, maar wanneer je er dan in alle vroegte staat zul je zeker geen spijt krijgen. Bij het Plitvice Nationaal park vind je 16 turquoise meren die door tal van watervallen en stroomversnellingen met elkaar verbonden zijn. Er lopen verschillende wandelingen door het park, van kort tot lang. Je loopt over plankenpaden die kilometers lang over helder blauw water liggen en je vaak vlak langs de watervallen brengen. En al nodigt de temperatuur in de zomer uit om een verfrissende duik te nemen, dat mag hier niet. Kan dat dan helemaal nergens? Jawel hoor, daarvoor moet je bij het kleinere broertje zijn: de Krka watervallen.

2. Meer dan 1000 eilanden

De vier grootste eilanden van Kroatië zijn Cres, Krk, Brač en Hvar. Daar is altijd wat te beleven, vooral Krk is ideaal voor de actievelingen. Maar met meer dan 1000 eilanden, waarvan sommige niet eens bewoond zijn, is er ook altijd wel ergens een verlaten baai te vinden. Hoe je die het beste kunt ontdekken? Juist, met een zeilboot in Kroatië. Stap aan boord en vaar een paar dagen langs steile kliffen en stop bij de geheime snorkelplekken van het Kornati Nationaal park. Met een beetje geluk zie je schildpadden en dolfijnen.

Brac strand
Kroatie en Slovenië natuur

3. Over de grens: Slovenië

Slovenië is qua oppervlakte maar de helft van Nederland, dus als je er dan toch langs komt op je weg richting Kroatië mag eigenlijk een stop niet ontbreken. Wij vonden het echt een verrassing. De ijsblauwe kolkende rivieren die door Soca valley stromen, liggen vlak over de grens bij Oostenrijk en Soca Valley is waarschijnlijk ook je eerste stop in Slovenië tijdens je reis met eigen auto. Met de autotrein kun je vervolgens door bergtunnels op weg naar Bled, waar het bekende kerkje midden in het meer staat.

4. Verborgen stranden

Zandstrand, kiezelstrand, langgerekt strand of juist een kleine verborgen baai met ondiep water, Kroatië heeft van alles wat. En omdat Kroatië een behoorlijk kuststrook heeft is er altijd wel ergens een fijn strand in de buurt. Er wordt zelfs gezegd dat Kroatië de mooiste stranden van de wereld heeft. Rol dus ook vooral je handdoek uit op een van de vele stranden.

natuur Kroatië stranden

En overtuigd? Wat ons betreft is de natuur in Kroatië echt waanzinnig. Kan ook jij niet wachten om je koffers te pakken en in de auto te springen? Bekijk dan snel welke Kroatië rondreizen wij al voor je hebben samengesteld of lees nog even verder, want wist je dat Kroatië ook heerlijk steden heeft om in rond te dwalen?

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern