Naar boven

Alle tijd voor tijgers en thali’s

rondreis

 • Reisschema:
  Mandawa – Pushkar – Chittorgarh - Udaipur – Chandelao - Jodphur – Jaipur – Ranthambore NP - Agra – Delhi
 • Reisduur:
  17 dagen / 16 nachten
 • Reissom:
  € 2.027,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  Ranthambore gesloten van 1 juli – 1 oktober
Leer het land kennen zoals de Indiër het kent. Deze rondreis gaat naar plekken waar niet iedere toerist komt. Naast een paar grote steden met highlights zoals Delhi, Jaipur en Agra (met een bezoek aan de Taj Mahal natuurlijk!), ga je vooral het platteland op. Op zoek naar tijgers, maar ook om de kleurrijke mensen en hun leefwijze te leren kennen.
noord india platteland jodhpur
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Delhi

Wanneer je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen net voor of na middernacht aan.

Je hotel ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van het vliegveld, zodat je niet gelijk tijdens deze korte India rondreis midden in de drukke stad overnacht. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de reis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In dit hotel heb je een comfortabele kamer. Misschien heb je nog tijd om te relaxen in de tuin of het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 – Kleihutten op het platteland, Mandawa

Reistijd: circa 7 uur

Vandaag rijd je van Delhi over het platteland van India naar Mandawa. Het is een lange rit deels over hobbelige wegen. Door een kleine poort kom je aan bij een groepje kleihutjes. Klinkt primitief, maar de hutten zijn van alle gemakken voorzien.

De bungalows zijn gebouwd in de stijl en architectuur van de woestijnstreek. Alle kamers zijn zorgvuldig ingericht en hebben allemaal een eigen karakter. Bijzonder is ook het zwembad, dat boven de zandzee uitsteekt. Geniet van de rust op het platteland van India en van dit idyllische plekje, even helemaal weg van turbulente steden, drukte en miljoenen mensen.

Decorative torn edge

Dag 3 – Haveli’s van Mandawa

In de ochtend ga je met je gids naar het centrum van Mandawa. Je wordt gastvrij binnengelaten in verschillende kunstzinnig gedecoreerde huizen. Je ziet hoe de eigenaars leven in huizen met bonte schilderingen en versiersels. De lokale bevolking wordt zoveel mogelijk bij het toerisme betrokken, dus aarzel niet om wat kleins te kopen.

In de late namiddag, als het niet meer zo warm is, ga je op een kameel door het nabij gelegen platteland rijden. Je stopt in een klein dorpje onderweg. In je hotel wordt ’s avonds het eten van het restaurant vaak buiten geserveerd, soms zelfs met een gezellig kampvuur erbij waar een dansspektakel wordt opgevoerd.

Decorative torn edge

Dag 4 – Naar Pushkar

Reistijd: circa 5 uur

De volgende ochtend rijd je per auto met chauffeur vanuit Mandawa naar de pelgrimsstad Pushkar, gelegen aan een heilig meer. Het is een gemoedelijke stad met veel kleine straatjes. Dwaal door de kronkelsteegjes van het oude centrum en ga kijken bij de ghats (trappen bij het water) waar de pelgrims hun rituele baden doen. Tijdens de beroemde Pushkar Camel Fair (in okt/nov) zijn er naast veel kamelen enorme drommen pelgrims die samen een kleurrijk schouwspel vormen.

Je overnacht in Pushkar in een paleis dat vanuit vrijwel alle kamers uitzicht biedt over het meer. Op het terras van het hotel kwamen wij bij van de lange autorit. Een fijne plek om te relaxen en de zon onder te zien gaan over het water.

Decorative torn edge

Dag 5 – Naar fort Chittorgarh

Reistijd: circa 3 uur

Vandaag reis je van Pushkar naar Chittorgarh. Het meest interessante deel van Chittorgarh is de oude stad die binnen de muren van het fort ligt. Hier vind je oude tempels, paleizen, torens en poorten. Het is het grootste fort van Rajasthan en wordt nog bewoond. Dit is voor één nacht jouw thuis.

Eenmaal binnen de muren van het fort begeef je je in nauwe slingerstraatjes met wit- en blauwgeverfde huisjes. In één van deze huisjes hebben we een guesthouse gevonden dat door een vriendelijke familie wordt gerund die je bij aankomst hartelijk welkom heet.

Decorative torn edge

Dag 6 – Van fort naar romantisch Udaipur

Reistijd: circa 3 uur

In de ochtend verzorgt de familie het ontbijt. Daarna kun je op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden binnen het fort van Chittorgarh bekijken. Zo kun je via het guesthouse een fiets huren (ca. € 3,- per fiets). Zo ben je lekker snel en flexibel. Na 2 à 3 uur kom je weer terug bij je guesthouse en is het tijd om je klaar te maken voor vertrek.

Je reis door Rajasthan vervolgt met een rit van zo’n 3 uur naar de meest romantische plaats van de provincie: Udaipur. De stad wordt omgeven door groene heuvels, wat een mooi contrast geeft met de witgekleurde paleizen die schitteren in het centrale meer Lake Pichola. In dit meer ligt ook het legendarische Lake Palace. Dit paleis werd door de Maharadja gebruikt als winterverblijf en door James Bond in de film Octopussy. Je slaapt in Udaipur in een kleinschalig hotel in een van de steile straten.

Decorative torn edge

Dag 7 – Wandelen en varen in Udaipur

In de ochtend is er tijdens deze Rajasthan reis een citytour geregeld. Je gaat naar het City Palace, waar je indrukwekkende muurschilderingen en mozaïeken kunt bewonderen. Verder bezoek je de hindoeïstische Jagdish tempel. Hierna maak je een boottocht over het Pichola meer. Op een van de eilanden maak je even een stop, hier kun je op het terras van het paleispaviljoen een drankje bestellen.

’s Middags trek je er op eigen gelegenheid op uit. Vind je het leuk om te leren Indiaas te koken, dan kunnen we ’s middags een kookles voor je regelen. In de keuken van een Indiase familie leer je alles over de verschillende kruiden, maak je je eigen chapati’s en linzencurry en sluit je af met het eten van al het lekkers dat je zelf hebt gemaakt. Laat het ons weten als je hier interesse in hebt.

Decorative torn edge

Dag 8 – Van Udaipur naar Chandelao

Reistijd: circa 6 uur

In de ochtend reis je naar Chandelao. Onderweg bezoek je de jaïn-tempels van Ranakpur. Daarna brengt je chauffeur je naar het platteland.

Je verblijft de komende nacht in een 300 jaar oud fort middenin het dorp. De eigenaar is hier opgegroeid en heeft met veel liefde het fort opgeknapt. De kamers zijn eenvoudig, maar sfeervol en passen in de dorpssfeer. Vanuit het fort wandel je zo het dorp in. De kinderen spelen graag cricket en vinden het geweldig om te laten zien hoe goed ze zijn. Vrouwen kijken nieuwsgierig vanachter hun gekleurde sari naar je terwijl ze langslopen met hun kudde koeien. ’s Avonds dineer je bij kaarslicht in het fort en soms is er een muziekvoorstelling. Voor de dorpsbewoners is dit een feestje en ze komen graag naast je zitten om te genieten van de muziek.

Decorative torn edge

Dag 9 – Jeepsafari op het platteland en Jodhpur

Na het ontbijt stap je in de jeep om samen met je gids het platteland te verkennen. Elke safari is net even anders, je gids past de route aan op de gebeurtenissen van de dag. De vriendelijke bewoners laten je graag zien hoe hun dagelijks leven eruit ziet en voor je het weet zit je aan de thee, of zelfs een glaasje opium, tussen de geiten. Tijdens onze safari zijn we langs de waterbron gereden, waar de vrouwen water uit de put halen en met grote potten op hun hoofd balancerend naar huis wandelen. Onderweg kom je langs scholen, lemen huisjes, weverij en pottenbakkerij. In de potterij kun je zelf een pot maken. Dat was nog niet zo makkelijk, maar zorgde wel voor een grote glimlach op het gezicht van de helpende pottenbakker.

In de middag staat er een heerlijke lunch in het fort op je te wachten. Hierna vervolg je je rondreis richting Jodhpur.

Decorative torn edge

Dag 10 – De blauwe stad Jodhpur

Na het ontbijt brengt de chauffeur je naar het Meherangarh fort. Vanaf de fortmuren kun je genieten van het uitzicht over Jodhpur, ook wel de Blauwe Stad genoemd vanwege de blauwgeschilderde huisjes. Het fort kun je op eigen houtje verkennen. Wij vinden een gids geen meerwaarde, omdat je in het fort een hele goede (Engelstalige) audiotour kunt krijgen (inbegrepen als je je entreekaartje koopt). Met een koptelefoon op dwaal je zelf, als een verkenner in vervlogen tijden, door de ruimtes en gangen van het complex.

Heb je nog tijd over? Op de bazaar kun je dwalen langs kruidenkraampjes, rinkelende armbanden en kleurig verfpoeder. De centrale klokkentoren is een handig oriëntatiepunt.

Decorative torn edge

Dag 11 – Op weg naar de roze stad Jaipur

Reistijd: circa 6 uur

Vandaag word je met een transfer met airco naar Jaipur gebracht. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Dit omdat veel gebouwen in roze-oranje tinten zijn geschilderd. Je arriveert bij je gezellige familiehotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven, vele met een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Het ontbijt is in de gezellige woonkamer van het hotel. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur is zeer levendig, met mensen in kleurige gewaden, kameelkarren, olifanten, bedelaars, riksja’s, tempels, een fort en een paleis. Een leuk begin van je rondreis door het fascinerende India.

Decorative torn edge

Dag 12 – Jaipur citywalk en Amber fort

In de ochtend staat er een city tour gepland. Je bezoekt samen met een gids het City Palace, de Observatory en the Palace of the Winds (Hawa Mahal). The City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuur-schilderingen in typisch Indiase stijl. The Palace of the Winds is een wereldberoemd smal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

In de middag breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, dat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met alle indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls hebben gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 13 – Ranthambore India fort

Per privé auto word je naar Sawai Madhopur bij Ranthambore gebracht. Tussen de groene heuvels ligt je ingerichte safaritent met eigen badkamer. Aan het eind van de dag word je naar het Ranthambore fort gebracht, een gigantische constructie met veel apen en groene papegaaien. De zonsondergang maakt de sfeer magisch. Dan hoor je de alarmkreten van de gazelles en sambars beneden en is er een grote kans dat er een tijger op rooftocht is. Die van ons lag op de loer achter een rots. Het succes van het project tiger (in tegenstelling tot andere parken) is hier vooral te danken aan de betrokkenheid van de bewoners. De jeep zal altijd even stoppen om de locals hun waren te laten aanbieden. Misschien even vervelend, maar wel een goede basis voor de bescherming van de dieren. De gidsen komen ook allemaal uit deze streek.

Decorative torn edge

Dag 14 – Tijger safari’s

’s Ochtends vroeg bij zonsopgang volgt de eerste safari in een canter (grote, hoge jeep). Rond dit uur spoken er vaak enkele tijgers rond de meren en kan het meteen raak zijn. Maar zelfs zonder tijgers is de safari over de zandwegen van Ranthambore een betoverende ervaring. Er zijn prachtige uitzichtpunten en hier en daar staan er nostalgische optrekjes van de Maharadja. Het is heerlijk om even in een rustige omgeving te zijn (al kun je de toeters wel horen als je ’s nachts in je tent ligt, want het kamp ligt dichtbij een weg).

Aan het eind van de ochtend kom je terug voor de lunch. Na even relaxen volgt nog een safari in de middag. De kans om een tijger te zien is ongeveer 50% per safari (verschillend per seizoen), maar je bent zeker van gazelles, krokodillen, sambars en apen. Luipaarden zie je niet zo snel, maar ze zitten er wel degelijk want ze stelen af en toe een schaap uit het dorp.

Decorative torn edge

Dag 15 – Via mystieke tempels en spookstad naar Agra

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag vertrek je vanuit Jaipur naar Agra. Op de route liggen een paar bezienswaardigheden die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Niet ver van Jaipur ligt de Monkey Temple van Galta. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Vroeger gebruikten de Maharadja’s dit als jachtgebied, maar tegenwoordig is het een national park vol bijzondere vogelsoorten. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. De leukste manier vinden wij om het park op de fiets te verkennen.

De volgende stop is Fatehpur Sikri, ook wel de velaten stad genoemd. Het is een verzameling grote tempels en paleizen met ruïnes van oude huizen, tegenwoordig bewoond door papegaaien en apen. Diezelfde avond kom je aan in Agra.

Decorative torn edge

Dag 16 – Van het wereldwonder Taj Mahal naar Delhi

Reistijd: circa 5 uur

Sta extra vroeg op zodat je als voor de grote toeristenstroom bij de Taj Mahal bent. Dit wereldwonder is gebouwd door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw. Prachtig om het eens met eigen ogen te zien. Als je nog tijd hebt kun je ook naar het mooie Agra Fort gaan, ook zeker een aanrader. Je kunt het bezoek aan de Taj Mahal en het fort zelf gemakkelijk regelen vanuit het hotel waar je verblijft. Heb je liever een privétour met gids en vervoer met chauffeur die je naar beide bezienswaardigheden brengt, laat het ons dan even weten.

Je reist nog dezelfde dag door naar Delhi. Het is nog zo’n 5 uur rijden. Ga lekker een hapje eten in de stad, rust een beetje uit, of ga alvast wat zien van de stad.

Decorative torn edge

Dag 17 – Delhi, einde cultuur rondreis India

Gisteravond ben je door je chauffeur naar het comfortabele hotel in de levendige wijk Karol Bagh gebracht. ’s Middags is er eventueel ruimte voor de India Gate, Humayuns Tombe, Qutab Minar Red Fort en Raj Ghat. Deze bezienswaardigheden kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid bezoeken. Afhankelijk van je vlucht vertrek je net voor of net na middernacht, waardoor je de volgende dag aankomt in Nederland. De transfer naar de luchthaven regel je gemakkelijk zelf.

Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan. Of vraag de reis aan via Mijn reisplan.

Decorative torn edge
torn-edge

Alle tijd voor tijgers en thali’s

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Fietstour Jaipur

 • Reissom:
  € 50,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, traditioneel ontbijt bij Indiase familie, food tastings en water onderweg, entreegelden

Heb je nog tijd om een extra nacht in Jaipur te plannen, dan  kun je Jaipur ook verkennen op de fiets! Je moet vroeg opstaan, want de beste tijd om een fietstour te doen is in de ochtend, voor de grote hitte en grote drukte op de weg. Maak je geen zorgen over het ontbijt, want dat doe je onderweg, met een traditionele maaltijd bij een Indiaas gezin. Samen met twee gidsen en een klein groepje volg je een weg die je door smalle smalle straatjes leidt waarbij je bij huisjes, keukens en werkplaatsen naar binnen kunt gluren. De tour duurt zo’n 3 tot 4 uur. Tijd genoeg om even te stoppen en foto’s te nemen onderweg, bijvoorbeeld bij de bloemenmarkt of de verschillende bezienswaardigheden.

Decorative torn edge
Fietsen Delhi
Variant
2

Fietstour

 • Reissom:
  € 43,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, ontbijt, drinken en een versnapering onderweg (let op: je ziet de highlights alleen van de buitenkant)

Maar ook in Delhi kun je fietsen en hebben we een leuke fietstour uitgestippeld. Je staat vroeg op voor deze fietstocht van zo’n 3,5 uur. Ontbijten hoeft niet, want dat doe je onderweg en is inclusief. Delhi is een stad waar oud en nieuw met elkaar verweven zijn. De gidsen nemen je (in een groepje) mee door oude, smalle straatjes met kluwens van electrische kabels en fietsen, karren en wandelaars, terwijl de geuren van thee en Indiase ontbijtcurry je tegemoet komen. Je komt langs highlights als het rode fort, Jama Masjid moskee, de spice market en Civil lines: de vroegere Britse regio, als scherp contrast naast hectisch oud Delhi. Hier stop je even onderweg om een typisch Indiaas kopje chai te drinken.

Decorative torn edge
background-pattern