Naar boven

Levende tempels van het zuiden

bouwsteen

 • Reisschema:
  Tamil Nadu
 • Reisduur:
  6 dagen / 5 nachten
 • Reissom:
  € 479,- p.p. bij 2 personen
Tamil Nadu is het mystieke episch centrum van India. Je vindt hier meer tempels dan waar ook ter wereld. Vele tempeltorens zijn voorzien van beelden en geschilderd in vrolijke kleuren.Deze bouwsteen begint met de overweldigende heilige site van Madurai en de fascinerende tempel in Trichy. Via de sobere zandstenen tempel van Tanjore rijd je in een paar uur naar Pondicherry waar je in het koloniale leven met Franse bakkertjes en authentieke hotels duikt. Je eindigt je levende tempel reis met de historische grottempels van Mamallapuram aan het strand.In Madurai regelen wij een fietsriksjarit voor je waardoor je op een ontspannen manier de highlights van de stad verkent. De riksjarijder fietst je de straten door en neemt je mee naar de leukste plekjes.
tanjore tempel olifant
Decorative torn edge

Dag 1 – Start in Madurai

Deze bouwsteen, dwars door de provincie Tamil Nadu, is het gemakkelijkst in te plannen na de bouwstenen Backwaters en wildlife of Ayurveda aan het palmenstrand. Je rijdt dan in de loop van de ochtend vanuit Periyar of Kovalam door naar Madurai, dat 3 uur oostwaarts ligt (rit exclusief). In Madurai slaap je in een eenvoudig, maar comfortabel hotel. Voordat je de stad gaat verkennen kun je in het hotel uitgebreid lunchen.

’s Middags bezoek je per riksja het Tirumalai Nayak paleis, Ghandi museum en de tempelvijver. Een ervaren riksjarijder kent de weg en zal je door de stad rijden. Dit geeft je ook een beter overzicht van Madurai, zodat je er daarna zelf gemakkelijk op uit kunt. Tijdens de schemering is het heerlijk vertoeven op het dakterras van het hotel, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt op de stad en de Meenakshi tempel die je morgen gaat bezoeken.

Decorative torn edge

Dag 2 – Uitbundige kleurenpracht in Madurai

Madurai heeft een geschiedenis van meer dan 2500 jaar en is zonder twijfel de spectaculairste tempelstad van Tamil Nadu. Bovendien is deze plaats door veel nog niet ontdekt. De Meenakshi Tempel uit de 12e eeuw heeft 4 enorme torens met meer dan duizend gekleurde beelden erop. Alleen de noordelijke toren is bewust bescheidener gehouden om de demonen niet te verleiden. Er zijn nog 8 andere torens en er is een zaal met duizend gedecoreerde pilaren.

De sfeer binnen is zeer authentiek. De meeste plekken mag je bezoeken, behalve het centrale Hindu heiligdom. Op veel plekken zie je Brahmanen hun mantra’s doen en pelgrims knielen. ’s Avonds bezoek je de mystieke avondceremonie. Je slaapt nog een nacht in het hotel in het centrum van Madurai.

Decorative torn edge

Dag 3 – Levende tempels in Trichy en Tanjore

Vandaag staat er een rit naar Tanjore op de planning via Trichy. Rond de grote tempel is het een gezellige boel met vele kraampjes en mensen die offerwaar verkopen. Overal zie je torens opdoemen waarvan er één van puur goud is.

In Tanjore tref je ook een heiligdom aan dat heel anders is dan de andere grote tempels van Tamil Nadu. Je brengt een bezoek aan de wereldberoemde Brihadeshwar tempel, een indrukwekkende World Heritage Site. De pelgrims verdringen zich bij het heilige altaar. Je kunt er stilletjes tussen glippen en de devotie ervaren. Bij de ingang van de tempel zie je de tempelolifant die met zijn heilige slurf de roepies feilloos uit je hand weet te plukken. Na de tempel bezoek je het Palace Museum waar bronzen beelden en glasschilderingen worden gemaakt. Je slaapt in een centraal gelegen hotel in Tanjore.

Decorative torn edge

Dag 4 – Pondicherry: Franse tijden herleven

Met Franse straatnaamborden, croissantjes en koloniale huizen, stap je in Pondicherry in het oude Frankrijk met een Indiaas tintje. Het is ongeveer 3,5 uur rijden vanuit Tanjore. Lange tijd hebben de Fransen in dit aangename plaatsje geregeerd en hebben het pas in 1954 overgedragen aan India. In de sfeervolle Franse wijk van Pondicherry vind je gezellige winkeltjes, statige boulevards, elegante kerken en groene parken. Mooie stranden vind je ten noorden van de stad. Pondicherry is een oase van rust na de hectische steden en levendige tempels.

In Pondicherry vind je de spirituele gemeenschap Sri Aurobindo Ashram. Naast deze Ashram bezoek je ook het dorpje Auroville.

Decorative torn edge

Dag 5 – Relaxen aan de kust

Vanuit Pondicherry rijd je noordwaarts naar Mamallapuram. Dit is een gemoedelijk vissersdorpje, waar je op een ontspannen manier je reis door India kunt eindigen. Mamallapuram ligt aan zee en het is er rustig op straat. Overal zie je open beeldhouwwerkplaatsen waar de mooiste creaties uitkomen. Je overnacht in een eenvoudig beach resort met zwembad.

Het dorp ligt in een uitgestrekt gebied met talloze tempels die deels in grotten zijn verscholen. De tempel aan het strand (Shore tempel) is een van de oudste tempels van India met zijn vele Nandi stieren (dit is Shiva’s vervoermiddel). De gids vertelt je over de fascinerende mythologieën die met deze tempel te maken hebben.

Decorative torn edge

Dag 6 – Mamallapuram, einde bouwsteen

Het is heerlijk om voor je terugreis nog een verfrissende duik te nemen in het zwembad van je hotel. Tegen het einde van de dag zul je in Mamallapuram ook vrouwen in bont gekleurde sari’s naar verkoeling zien zoeken in de zee. Indien je zelf ook wilt zwemmen in de zee, raden we je aan uit respect je kleding ook aan te houden. Mamallapuram wordt namelijk nog niet zo druk bezocht en is daardoor vrij conservatief.

Vanuit Mamallapuram rijd je tenslotte naar Chennai, vanwaar de vluchten naar Europa vertrekken. Chennai zelf is een drukke stad die wij zelf liever vermijden, maar onderweg naar de luchthaven krijg je toch een indruk van de stad. Indien je liever je reis wilt starten in Mamallapuram, dan bieden we de bouwsteen ook in omgekeerde volgorde aan. Je start dan in Mamallapuram en reist zuidwaarts naar Madurai.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Levende tempels van het zuiden

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

hotel mamallapuram
zwembad madurai
hotel pondicherry
Variant
1

Verblijf in een van onze heritage hotels

 • Reissom:
  € 759,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  5 nachten in luxe heritage hotel met zwembad

Je kunt ook luxer verblijven. Hiernaast een indruk van onze heritage hotels.

Decorative torn edge
background-pattern