Naar boven

Te paard door de tabaksvelden van Viñales

blog

Geschreven op
dinsdag 24 december
Geschreven door
Juliette Driel

Te paard Vinales

Als je aan Cuba denkt, denk je aan sigaren. Maar waar komen deze beroemde Cubaanse sigaren eigenlijk vandaan? Om dit te ontdekken ging ik tijdens mijn reis door Cuba naar het plattelandsdorpje Viñales, in de provincie Piñar del Rio. Dit is de plek om de tabaksvelden te zien. Het leek mij leuk dit op een typische Cubaanse manier te doen, dus boekte ik een paardrijdtocht. Samen met mijn reisgenoot en een groepje andere reizigers ontmoeten we onze gids in de ochtend, op een veld in de buurt van ons hotel. De paarden stonden al klaar, dus het was een kwestie van erop komen en gaan. Ik had al ervaring met paardrijden, dus dat ging vrij soepel. Toen iedereen eenmaal op het zadel zat, konden we op pad. We maakten een prachtige tocht langs akkers, donker rode aarde, karstbergen en riviertjes, met de mooiste uitzichten over de Viñales vallei. Ik vond het heerlijk om vanaf mijn paard alles te kunnen bekijken. Over het paardrijden zelf hoefde ik me verder geen zorgen te maken, aangezien deze paarden erg tam zijn. Ze volgenden gewoon de gids en lopen rustig hun bekende route uit.

 

Cuba tabaksboer VinalesUiteindelijk kwamen we bij een tabaksboer, waar we een kijkje konden nemen in de schuur waar de tabaksbladeren hingen te drogen. De boer vertelde ons over het drogen van de bladeren en het fermentatieproces. Het was erg interessant, vooral ook om te horen dat er elk jaar tijdens de oogst een ambtenaar langskomt om een inventarisatie te maken van de hoeveelheid tabak, want de opbrengsten van de tabak gaan naar de staat. De boeren proberen uiteraard wat sigaren aan de toeristen te verkopen, om zo wat extra inkomsten te verdienen. Ik wilde sowieso sigaren meenemen naar huis als souvenir, dus heb ik er direct een aantal gekocht. Dit leek me toch de beste ze te kopen, rechtstreeks bij de boer vandaan. We kregen nog wat koffie en fruit en de boer legde uit hoe je een sigaar moet rollen. De kersverse sigaar hebben vervolgens met z’n allen opgerookt en toen zette we de terugweg in. Aan het begin van de middag, waren we weer bij ons beginpunt. Ik zou het iedereen aanraden die naar Cuba gaat om deze tour te doen, het is echt een fantastisch avontuur!

Wil je ook te paard door de tabaksvelden? Kijk dan eens bij onze Viñales bouwsteen of ga terug naar het overzicht van alle artikelen
background-pattern