Naar boven

Slapen in een casa particular

blog

Geschreven op
woensdag 10 september
Geschreven door
Juliette Driel

In Cuba worden alle hotels gerund door de communistische staat. De hotels zijn meestal aardig goed onderhouden, comfortabel en vaak ook slapen casa particular Cubaheel mooi gelegen. Bijvoorbeeld in het hart van een oud koloniaal centrum, aan de rand van een tabaksvallei of in een oud fort. Het personeel is soms wel een beetje ongemotiveerd… Tja, wat wil je ook met een vast maandsalaris van US$20, hoe hard (of niet hard) je ook werkt. Ook het water of de elektriciteit werken soms even niet. Het hoort een beetje bij de charme van Cuba.

 

casa particular, CubaEen alternatief voor het slapen in een staatshotel, is een ‘casa particular’, oftewel een soort Cubaanse bed & breakfast. Tegenwoordig mogen Cubanen één of meerdere kamers in hun huis verhuren aan toeristen, en veel Cubanen maken hier graag gebruik van. Om wat extra toeristendollars te verdienen, maar ook omdat ze trots zijn op hun land en je graag een leuk verblijf willen bezorgen. In verschillende plaatsen in Cuba biedt Cuba online casa particulares aan: standaard in Trinidad en Santa Clara, plus in alle plaatsen tijdens onze busrondreis ‘Mi casa es tu casa’. Maar we kunnen het bijna overal regelen als je wilt. Een aanrader! De casas particulares zijn vaak prachtige koloniale huizen met hoge plafonds en antieke meubels, of schattige pastelkleurige huizen in het centrum van een stadje.

Casa terrasAls je in een casa particular slaapt, kom je veel dichter bij de échte Cubaanse samenleving. Je woont even in een Cubaanse straat tussen andere particuliere huizen, ziet meer van het leven van alledag en kunt een huishouden aanschouwen. Sommige reizigers zijn een beetje bang voor het gebrek aan privacy in een casa: moet je ’s avonds mee-eten met de familie? Zit je de hele dag middenin iemands leven? En zit je elke dag vast aan een verplicht praatje? Het antwoord is: absoluut niet. In een casa heb je de vrijheid om je eigen plan te trekken. Je hebt je eigen sleutel van het huis, vaak zelfs ook een eigen ingang aan de zij- of achterkant van het huis. Je kamer heeft een eigen badkamer, vaak ook nog een zitje buiten en je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Heb je zin om een praatje te maken, dan vindt de familie dat leuk. Je kunt dingen vragen over het leven in Cuba, over de verschillende munteenheden bijvoorbeeld, of het schoolsysteem. Of vraag tips over leuke dingen om te doen in de omgeving. Heb je geen zin in een praatje? Dan blijft het bij een ‘buenos dias’ of de vraag van de gastvrouw of je misschien ’s avonds in de casa wil dineren. Prima, voel je vrij om zelf te kiezen hoeveel je wilt delen, en in welke mate je deel wil nemen.

Slapen in casa particular, CubaMisschien wel het grootste voordeel van een casa particular: je kunt er vaak het beste eten krijgen in een stad of dorp. Waar de staatsrestaurants weinig inspirerend eten serveren met gedemotiveerd personeel (inderdaad, ook bijna alle restaurants zijn eigendom van de Cubaanse overheid), is het eten in een casa meestal super. De vrouw des huizes doet veel moeite om de beste ingrediënten te scoren, ze wil je lekkerste Cubaanse specialiteiten laten proeven, de porties zijn gigantisch en meestal wordt er afgesloten met vers fruit uit het seizoen. Heerlijk!

Riksja Cuba heeft een breed netwerk van casas particulares in Cuba die wij regelmatig bezoeken en waarmee wij een goede band hebben opgebouwd. Wij selecteren de huizen zorgvuldig op sfeer hygiëne, de locatie en natuurlijk een warm onthaal en vriendelijke service. Daarnaast worden de kamers ook gecontroleerd op comfort. Zo wordt bijvoorbeeld ook de kwaliteit van het matras gecontroleerd.

background-pattern