Riksja China & Tibet

Naar boven

Dwars door de Himalaya naar Nepal

bouwsteen

 • Reisschema:
  Overland van Lhasa (Tibet) naar Kathmandu (Nepal)
 • Reisduur:
  6 dagen/ 5 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 2.145,- p.p. bij 2 personen
 • Reisperiode:
  mei - oktober
 • Opmerking:
  alleen in combinatie met verblijf in Lhasa
✓ Zesdaagse trip op de Friendship Highway

✓ Dwars door de Himalaya

✓ Oog in oog met Mount Everest

✓ Op weg naar Nepal
tibet reis namtso nomaden china
Decorative torn edge

Dag 1 Lhasa – Gyantse (begin overland route)

Reistijd: 8 uur, je slaapt op 3980 m.

Je verlaat Lhasa in de ochtend en rijdt naar Gyantse, een rit van 260 km over een goede weg. Onderweg zie je boeddhistische kloosters, pittoreske dorpen, woonkampen tegen glooiende berghellingen en nomaden die met hun yaks rondtrekken. Na een tijdje komt de top van de eerste pas, de Kamba La, in zicht. Op de pas (4795 meter) heb je uitzicht op het azuurblauwe Yamdrok Tso. Dit enorm hooggelegen meer is één van de vier heilige meren van Tibet en heeft de vorm van een schorpioen.

Je luncht onderweg en rijd daarna door naar de volgende pas, de Kora La van 5045 meter. Hier zie je de eerste echt hoge bergtoppen en gletsjers van boven de 7000 meter hoogte. Aan het eind van de middag bereik je Gyantse. Je verblijft er in een hotel aan de hoofdstraat, dus je kunt gemakkelijk de omgeving verkennen.

Decorative torn edge

Dag 2 Gyantse – Shigatse

Reistijd: 1,5 uur, 100 km, je slaapt op 3840 m.

Gyantse – de op twee na grootste stad van Tibet – was vroeger een belangrijke handelspost op de route tussen India, Sikkim, Bhutan, Tibet en China. De zanderige hoofdstraat leidt naar het Pelkor Chode Klooster en de Kumbum Stupa in het oude gedeelte van de stad. De Kumbum Stupa ( “huis met 100.000 Boeddha beelden”) wordt niet alleen beschouwd als een schitterend museum, maar ook als het prachtigste bouwkundige wonder van Tibet. Doe wel een beetje rustig aan als je de stupa beklimt, de hoogte zal zijn tol eisen.

’s Middags rijd je door naar de tweede stad van Tibet: Shigatse. Je slaapt in een comfortabel hotel midden in de stad en ’s avonds eet je in een van de vele restaurantjes. Probeer eens een yakburger of momo’s; tibetaanse deeghapjes gevuld met allerlei lekkers.

Decorative torn edge

Dag 3 Shigatse – Sakya

Reistijd: 3 uur, 200 km, je slaapt op 4280 m.

Met zo’n 40.000 inwoners, is Shigatse de plek van het Tashilhunpo Monastery, waar een gigantische stupa van goud de graftombe van de vierde Panchen Lama markeert. Een heilige plek en het belangrijkste klooster van de Gelukpa orde.

Er wonen nog ongeveer 600 Tibetaanse monniken in dit klooster. Je bezoekt het met je gids. Wil je daarna nog actief zijn, beklim dan de berg waar het klooster tegenaan is gebouwd. Bovenop wapperen vele gebedsvlaggen. Op weg naar boven kom je eerst langs de kora, het pelgrimspad met gebedsmolens waar de pelgrims hun mantra bidden en de molens in beweging houden.

Vervolgens maak je een bijzondere en mooie tocht naar Sakya. Daar overnacht je in een eenvoudig hotel en heb je in de namiddag nog tijd om rond te lopen. Het stadje is klein en wordt gedomineerd door de Sakya Gompa, een van de grootste kloosters van Tibet met opvallende kleurstellingen, gebedsmolens en kapellen.

Decorative torn edge

Dag 4 Sakya – Rombuk

Reistijd: 6 tot 7 uur, 250 km, je slaapt op 4900 m.

In de ochtend breng je samen met je gids een bezoek aan de Sakya Gompa. Het klooster is groot en bestaat uit meerdere gebouwen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht.

Daarna is het tijd voor het échte avontuur en verlaat je de bewoonde wereld richting Mount Everest. Je reist door afgelegen hoogvlakten en kleine Tibetaanse boerendorpjes. Je passeert enkele van de hoogste bergpassen ter wereld die letterlijk en figuurlijk adembenemend zijn. De typisch Tibetaanse wapperende gebedsvlaggetjes markeren de pas. Vanaf hier zijn de hotels ook niet meer dan basic: géén douches en toiletten meer op de kamer.

Bij Shegar verlaat je de Friendship Highway en via een onverhard pad vervolg je je weg. Het landschap wordt weidser, de bergtoppen worden witter en aan het eind van de dag kom je aan bij het Rombuk klooster, op 4980 meter het hoogst gelegen klooster ter wereld. Het Everest guesthouse ligt ernaast. Hier breng je de nacht door in een zeer eenvoudige kamer, zonder wc of douche. Verwacht dus geen luxe, wel een hoop gezelligheid als je ’s avonds in het restaurantje je ervaringen deelt met andere reizigers rondom een knapperend haardvuur.

Decorative torn edge

Dag 5 Rombuk – onderweg naar Everest – Lao Tingri

Reistijd: 4 uur, 160 km, je slaapt op 4340 m.

Zet je schrap, dit wordt een zware – maar onvergetelijke ochtend. Vandaag breng je een bezoek aan het uitzichtspunt op de Mount Everest, Qomolangma in het Tibetaans. Met zijn 8852 meter is de Everest de hoogste berg ter wereld. In het basiskamp van Everest verzamelen zich tussen juli en september de durfals van de wereld, voor de gevaarlijke trip naar de top van de wereld. Helaas is het basiskamp voor toeristen gesloten en bezoek je nu het uitzichtspunt bij Rongbuk.

’s Middags rijd je verder door een onverhard en verlaten landschap. Je slaapt vervolgens in Lao Tingri, een klein dorp met meer paarden dan mensen. Hier vandaan heb je een uitzicht over de witte pieken van de achtduizenders Makalu, Lhotse, Everest, Cho Oyu en Shishapangma.

Decorative torn edge

Dag 6 Lao Tingri – Kyrong (grens Nepal)

Reistijd: 8 uur, 180 km, je slaapt op 1300 m.

De volgende dag rijd je naar Kyrong, de grensplaats bij Nepal. Je passeert de laatste twee hoge bergpassen, de La Lung pas en Tong La pas, beiden op ruim 5000 meter hoogte. Kijk nog één keer terug voor een laatste, spectaculair uitzicht op de Himalaya voordat je het Tibetaanse plateau verlaat. Ineens wordt alles groen en zie je in de verte een aantal watervallen. De avond slaap je in Kyrong.

De volgende dag kunnen de grensformaliteiten enige tijd in beslag nemen, het is en blijft een andere wereld. Je rijdt nog door een stukje niemandsland tot aan de Friendship Bridge en neemt dan afscheid van je Tibetaanse chauffeur en gids. Hier steek je de brug over naar Nepal en reis je verder.

Decorative torn edge
torn-edge

Dwars door de Himalaya naar Nepal

Deze bouwsteen is goed te combineren met

vrouw met molen lhasa china
bouwsteen

Tashi Delek: Welkom in Lhasa!

 • Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.050,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Overland naar Everest

 • Lhasa – Gyantse – Sakya – Rombuk – Everest Base Camp – Shigatse - Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.915,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Over het dak van de wereld

 • Lhasa – Samye – Gyantse – Shigatse - Lhasa
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 1.395,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
monniken lachend zhongdian china
bouwsteen

Aan de voet van de Himalaya

 • Zhongdian
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf€ 105,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern