Naar boven

Fladderende vleermuizen van Mulu

bouwsteen

 • Reisschema:
  Gunung Mulu National Park
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 225,- p.p. bij 2 personen
In een klein vliegtuigje scheer je over het tropische regenwoud en land je middenin de jungle van het grootste Nationale Park van Sarawak: Royal Mulu National Park. Je verblijft in een eenvoudige, geheel uit hout opgetrokken lodge en trekt het tropische regenwoud in. Je verkent de grootste kalksteengrotten ter wereld vol met bizar gevormde druipstenen en rotsformaties.Als de zon ondergaat en je bij de uitgang van de grot staat, zwermen duizenden vleermuizen boven je hoofd en vliegen de jungle in op zoek naar voedsel. Je vaart terug in de schemering, dwars door het regenwoud, in een houten jungleboot. Heb je zin in inspanning dan kun je er ook voor kiezen om deze bouwsteen te verlengen met een stevige trek naar de typerende 'Pinnacles' van Mulu.
wandeling Borneo vakantie
Decorative torn edge

Dag 1 – Miri – Gunung Mulu National Park

Deze bouwsteen begint in het plaatsje Mulu dat je met een voordelige binnenlandse vlucht vanaf Kuching (via Miri) of Kota Kinabalu kunt bereiken. Vanachter het raampje heb je een fantastisch uitzicht over het tropische regenwoud. Na ongeveer veertig minuutjes begin je te dalen en land je op het kleine vliegveld van Mulu waar je wordt opgewacht door je gids. Per ‘longboat’ vaar je vervolgens naar je eenvoudige houten jungle lodge. Wil je liever wat meer luxe dan kun je tegen een meerprijs ook verblijven in het enige luxe resort in de wijde omgeving, pal aan de Melinau Rivier, middenin de jungle. Het is op drie meter hoge palen gebouwd en lijkt veel op de traditionele longhouses, volgens traditionele methoden gebouwd. Alles is met elkaar verbonden door houten looppaden. Nadat je hebt ingecheckt ga je op pad. Het is ongeveer drie kilometer lopen over een soort houten steiger, dwars door de jungle van Gunung Mulu National Park. Je ziet echt een enorme diversiteit aan bijzondere planten, vogels, insecten en met een beetje geluk apen.

Decorative torn edge

Als eerste kom je aan bij ‘Lang Cave’, een enorme grot vol met stalagmieten en stalactieten. Het is handig om een regenjas mee te nemen, het kan namelijk echt plenzen binnen door het grondwater dat door het kalksteen sijpelt. De grot wordt verlicht door grote lampen en je kunt makkelijk over de steigers lopen. De volgende grot, ‘Deer Cave’ is vlakbij. In Deer Cave wonen miljoenen vleermuizen. Vergeet ook niet om een zaklamp mee te nemen, het is namelijk behoorlijk donker en hier en daar best wel glad.

Als het zonnetje begint onder te gaan, loop je naar de ingang van de grot (de grootste grotingang ter wereld). Als uit het niets hoor je een immens kabaal, veel gepiep en gefladder. Als je achterom kijkt zie je werkelijk duizenden vleermuizen de grot verlaten. Als een grote zwerm trekken ze de nachtelijke jungle van Borneo in op zoek naar insecten. Echt heel bijzonder om mee te maken. Rond een uurtje of zeven à acht ben je weer terug in de lodge en kun je aanschuiven in het restaurant voor een heerlijke maaltijd. ’s Avonds dommel je weg in je ruime en verzorgde kamer.

Decorative torn edge

Dag 2 – Gunung Mulu National Park

Na een lekker ontbijtje vertrek je om half negen met een lange, houten jungleboot. Onderweg kom je langs dorpjes van de Penan stam. Als eerste kom je aan bij ‘Wind Cave’, een enorme grot met bizarre natuurlijke zuilen. Vervolgens vaar je door naar de ‘Clearwater Cave’, gevormd door een enorm netwerk van ondergrondse rivieren. Een lange trap neemt je mee door het fascinerende grottenstelsel. Het is best warm. Wij namen bij terugkomst dan ook een verkoelend duikje in het kraakheldere water. Heerlijk. Als je geluk hebt zie je tijdens de picnicklunch tientallen, misschien wel honderden ‘Rajah Brooke’ vlinders die vrolijk boven het wateroppervlak fladderen. Het leek wel een sprookje. Rustig vaar je weer weg, terug naar je lodge waar je in de namiddag aankomt en even heerlijk kunt relaxen. ’s Avonds overnacht je in de lodge.

Decorative torn edge

Dag 3 – Gunung Mulu National Park – Miri

Na het ontbijt word je teruggebracht naar de luchthaven van Mulu waar het propellervliegtuigje op je staat te wachten en je naar Miri of Kota Kinabalu vliegt. Vanaf 4 uur ’s middags gaan er geen vliegtuigen meer vanaf Mulu, dit om de uitvliegende vleermuizen niet te verstoren. Op Borneo heeft niet de mens, maar de natuur het voor het zeggen.

Je kunt ervoor kiezen om door te reizen naar het authentieke Kuching of het wat modernere Kota Kinabalu, deze steden zijn een uitvalbasis voor de rest van de bouwstenen.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Fladderende vleermuizen van Mulu

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

comfort stay zwembad mulu borneo
comfort stay huisje borneo
comfort stay kamer mulu borneoAC
Variant
1

Comfort Stay Mulu

 • Reissom:
  € 375,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  2 nachten in een comfortabel resort met zwembad inclusief ontbijt en 1x lunch, junglewalk, bezoek aan de grotten (incl. lunchpakket), Engelstalige gids en transfer per minibus en boot

Wil je in Mulu liever in een wat luxer hotel slapen, dan kunnen we dit hotel voor je boeken. De kamers zijn ruim en heel sfeervol ingericht en zijn met speelse looppaden met elkaar verbonden. Kom even bij op het terras langs het zwembad of neem een verkoelende duik in het zwembad.

Tip: Ga vanaf het resort over de hangbrug naar een uitkijkpunt waar je niet alleen een schitterend uitzicht hebt maar ook de kans hebt om zo maar een zwerm vleermuizen uit de grotten te zien vliegen. Houd je camera bij de hand want voor je het weet zijn ze weg…

Decorative torn edge
pinnacles mului borneo
Variant
2

Verlenging naar Pinnacles

 • Reissom:
  € 575,- p.p. bij verblijf in simpele cabin
 • Inbegrepen:
  Verlenging naar Pinnacles

Een van de bijzondere kenmerken van Mulu National Park in Borneo zijn de zogenoemde ‘pinnacles’. Heel bijzonder om te zien en we raden het je zeker aan. Tenminste als je een flinke klim je niet afschrikt. In principe kan iedereen met een goede gezondheid en conditie de tocht naar het uitzichtpunt op 1750 meter maken. Op dag 1 volg je de beschrijving als hierboven. Na dag 1 ga je 2 dagen op pad samen met de gids.

Dag 2 Gunung Mulu National Park

Op dag twee vertrek je na het ontbijt niet terug naar je chalet, maar vertrek je om negen uur per boot naar het dorpje Long Litut, ongeveer een uurtje varen. Vanuit hier maak je een trekking van een kleine drie uur door het prachtige regenwoud. Je vergaapt je aan de bijzondere planten en bomen om je heen. Je trekt langs de Litut rivier naar de eenvoudige lodge waar ’s avonds voor je wordt gekookt. Als je moe maar voldaan je bed in kruipt word je omgeven door junglegeluiden.

Dag 3 Gunung Mulu National Park – Pinnacles

Na een vroeg ontbijtje begin je aan de laatste klim. Het pad is best stijl en twee en halve kilometer omhoog naar het uitzichtpunt. Onderweg zie je prachtige orchideeën en ‘pitcher plants’. Het uitzicht is echt verbluffend. De intrigerende rotsformaties, gevormd door duizenden jaren erosie, lijken als scheuten uit de grond geschoten. Als je alles rustig in je hebt opgenomen, begint de klim terug. In de middag kom je aan bij de campsite en kun je een verkoelende duik nemen in de rivier. Je slaapt vanavond nog een nachtje in de eenvoudige lodge.

Dag 4 Gunung Mulu National Park – Miri of Kota Kinabalu

De volgende ochtend vaar je in een rustig tempo terug naar de ingang van het nationale park vanwaar je naar het vliegveld wordt gebracht en terugvliegt naar Miri of Kota Kinabalu.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

kat stad kuching borneo
bouwsteen

Rustig aan in Kuching

 • Kuching
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 99,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bootjes kota kinabalu borneo
bouwsteen

Rustig aan in Kota Kinabalu

 • Kota Kinabalu, Borneo
 • 3 dagen / 2 nachten
 • Vanaf € 155,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern