Naar boven

Stranden Albanië

Fly & Drive Albanië

rondreis

 • Reisschema:
  Tirana - Shkodër - Berat - Albanese Rivièra - Krujë
 • Reisduur:
  10 dagen / 9 nachten
 • Reissom:
  vanaf € 860,- p.p. bij 2 personen
 • Inclusief:
  Meet & greet, varen over Komani Lake & strandhoppen aan de Albanese Rivièra
 • Huurauto:
  Optioneel bij te boeken tussen € 675,- en € 1.400,- (Skoda Fabia of vergelijkbaar)
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf €350,- p.p.
Hoogtepunten:
✓ Met eigen vervoer verrassend en eigenwijs Albanië ontdekken
✓ Eén van de mooiste boottochten ter wereld over Meer van Komani
✓ Vrije tijd in Ottomaans Berat, de stad van 1000 ramen
✓ Strand aan de Albanese Rivièra
✓ Rustig eindigen in klein en sfeervol Krujë
muziek in albanië
Decorative torn edge

Dag 1 – Welkom in eigenwijs Albanië

Na een korte directe vlucht van zo’n drie uur kom je aan op de luchthaven van Tirana. Na een snelle controle bij de douane sta je haast al meteen buiten, de luchthaven is verrassend klein en zelf vonden we dit wel grappig. Deze manier van werken zet ook meteen de toon voor Albanië, het land is namelijk enorm gastvrij en lekker eigenwijs. Alles wat je verwacht is nét even anders omdat het hier gewoon op een eigen manier gedaan wordt.

Vanaf de luchthaven wordt je gebracht naar je hotel in het centrum van Tirana.

Decorative torn edge

Tirana en haar bunkers

Tirana is rusteloos, midden in ontwikkeling en een tikkeltje chaotisch, maar een hele leuke stad. Tijdens je fly & drive Albanië ga je een paar van de 173.000 bunkers aan de kant van de weg gezien, maar in Tirana staan bij verre de grootste.

Midden in het centrum staat het museum Bunk’Art 2, een bunker wat tijdens het Hoxha regime gemaakt is voor de verschillende ministeries in de omliggende wijk. Als de vijand komt kan iedereen in Albanië schuilen, was het idee. Deze vijand is nooit gekomen en maakt dat deze bunkers inmiddels voor van alles gebruikt worden, van tattooshops tot musea.

Decorative torn edge

Dag 2 – Verder naar Shkodër

Reistijd: 2 uur

Voor je naar Shkodër rijdt kun je een stop bij Sari Salltik niet overslaan. Met een kwartiertje vanaf je hotel heb je een weids uitzicht op half Albanië, met links Tirana en rechts Shkodër. De weg er naartoe is zigzaggend door de bergen en alleen al leuk om te rijden.

Afhankelijk van het verkeer ben je met zo’n twee uur rijden bij je hotel in Shkodër. Deze stad is na Tirana de grootste van Albanië, maar heeft een minder massale sfeer. Je loopt hier langs gezellige bars en hippe restaurants, met kerken en moskeeën naast elkaar. Om het gefrustreerd zoeken naar een parkeerplaats te vermijden, parkeer je bij je slaapplek en kun je meteen de stad in. De slaapplaats zelf is centraal, maar heeft een ruime binnenplaats en een traditioneel restaurant.

Lees je goed in over het verkeer in Albanië: het is er veilig, maar wel anders dan thuis. Geen logische verkeersregels, wegen of borden, maar wel mensen die voor elkaar uitkijken. Vind je het wat spannend? Dan kun je deze rondreis net zo makkelijk met privé chauffeur boeken. 

Decorative torn edge

Dag 3 – De mooiste boottocht van de wereld

Vandaag zal je compleet overdonderd worden door de natuur van de Albanese Alpen. Helemaal de bergen in ga je niet, maar een boottocht over Komani Lake geeft een goede impressie van de omgeving zonder ver of lang te hoeven rijden. Daar komt bij dat deze boottocht als één van de mooiste ter wereld wordt gezien, geen straf dus!

Decorative torn edge

Dag 4 – Terug in de tijd in Berat

Reistijd: 3,5 uur

Vanuit Shkodër is het ongeveer drie uur rijden naar het Ottomaanse Berat. Halverwege kom je langs de havenstad Durrës wat veel invloeden vanuit Italië heeft. Stop hier voor een lekkere pasta en wandel langs Romeinse ruïnes, een Venetiaanse toren en kleurrijke street art.

Na de laatste anderhalf uur kom je aan in Berat, wat direct indruk zal maken. De Ottomaanse huizen staan opgestapeld tegen de bergen en de straatjes zijn smal, kronkelend en als een doolhof. We zijn hier meerdere keren verdwaald, waarna we tegen de leukste winkeltjes en oude huisjes liepen. Je slaapt de komende twee dagen midden in het kronkelende doolhof; gelukkig staat je slaapplaats goed aangegeven.

Decorative torn edge

Dag 5 – Vrije dag in Berat

Vandaag heb je de hele dag om elk uiteinde van het doolhof Berat te verkennen. Niet te missen is het restaurant Homemade Food Lili. Hier kom je voor het traditionele eten, goede wijn en kleinschalige sfeer, maar kun je er uren blijven voor de gezellige eigenaars. Vraag vooraf of er plek is in de avond, ook de lokale mensen komen hier graag.

Als je liever zelf de mouwen wil opstropen, dan regelen we graag een kookworkshop voor je. Samen met een lokale kok ontdek je de Albanese keuken van bürek tot köfte. Natuurlijk houden we het niet alleen bij koken, als kok proef je altijd wat je maakt. Bekijk onze Berat-bouwsteen voor meer informatie en andere varianten als raften in Osumi Canyon.

Decorative torn edge

Dag 6 – Naar de Albanese Rivièra

Reistijd: 3 uur

Na een paar dagen natuur en cultuur, rijd je vandaag in zo’n drie uur richting de kust van Albanië. De plaats Dhërmi is wat rustiger dan het bekendere Sarandë en heerlijk in de zomer. We hebben daarom voor een slaapplaats aan het strand gekozen die ook die echte beach vibes uitstraalt. De komende dagen staan dus echt even in het teken van vakantie.

Decorative torn edge

Dag 7 & 8 – Strandhoppen, Pirate Caves en Gjipe Canyon

Het strand voor je deur is lekker, maar vandaag spring je in een boot voor een spierwit strand verstopt tussen een kloof. Hier kun je relaxen aan het azuurblauwe water, opzoek gaan naar grotten en wandelen door de Gjipe kloof.

Wil je deze omgeving haast voor jezelf? Kies dan voor een overnachting midden op het strand in een tent. Het is wat back to basics, maar wel heel gaaf. Bekijk deze optionele activiteit en anderen als duiken bij Jale Beach op de Albanese Rivièra-bouwsteenpagina.

Decorative torn edge

Dag 9 – Kleinschalig Krujë

Reistijd: 0,5 uur

Krujë is klein en een rustig einde van je fly & drive Albanië. Het plaatsje ligt in een ruige vallei van begroeide bergen en is gemakkelijk te voet te verkennen. Vanavond slaap je in het midden van het centrum en heb je uitzicht op de vallei. Het hotel lijkt wat groter, maar het gastvrije personeel en het traditionele eten maakt dat er een knusse sfeer hangt.

Decorative torn edge

Dag 10 – Terug naar huis

Na een week bergen en stranden, Ottomaanse huisjes en communistische bunkers ga je vandaag terug naar huis. Heb je de auto gisteren al ingeleverd en ervoor gekozen om niet Tirana met eigen auto in te gaan? Dan regelen we een transfer voor je vanuit het stadshotel zodat je op tijd bent voor je vlucht. Reken anders een uur naar de luchthaven toe, met extra tijd tijdens de spits.

Decorative torn edge
torn-edge

Fly & Drive Albanië

Onze slaapplekken

background-pattern