Naar boven

vakantie myanmar

Reisspecialist op reis: Kirsten on the road to Mandalay!

blog

Geschreven op
vrijdag 1 september
Geschreven door
Nienke van der Maar

Sinds mijn backpack reis die ik anderhalf jaar geleden heb gemaakt, heeft Zuidoost Azië wel een bijzonder plekje in mijn hart. De landen zijn zo afwisselend, het eten is verrukkelijk en je voelt je geen seconde onveilig. Tel daar de ontzettend vriendelijke locals bij op en je hebt een ideale regio om lekker naar toe te reizen. Deze zomer was het tijd voor Shan Noedels, knalgroene rijstvelden en pagodes, op naar Myanmar!

Kirsten Bagan

Ik had van mijn collega’s al ontzettend veelbelovende verhalen gehoord over dit bijzondere land en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Wel reisde ik in het regenseizoen en dat bracht bij mij toch nog lichte twijfel, want je weet nooit hoe heftig dit gaat zijn. Gelukkig heeft Myanmar de verwachtingen meer dan waard gemaakt en dat regenseizoen stelt slechts weinig voor! Tijdens mijn reis heb ik de bekendere hoogtepunten bezocht, afgewisseld met een bezoek aan de Shan Staat.

Wil je nog écht kennis maken met het ongerepte authentieke Myanmar ga dan naar het noorden van de Shan staat. In de omgeving van Hsipaw ontdek je het echte plattelandsleven waar de karren nog worden voortgetrokken door ossen en de dames met bamboehoedjes tot hun knieën in de rijstvelden staan. Hou je van wandelen dan is dit gebied the place to be, je wandelt dwars door de maïs- en ananasvelden en komt op de meest afgelegen plekken een klooster tegen. De oprechte en open vriendelijkheid van de Birmezen is iets wat ik niet snel zal vergeten en op geen enkele manier te vergelijken met een ander land.

Toekomst Myanmar

Wanneer je in het noorden van Myanmar bent geweest ga dan absoluut met de trein naar Mandalay. Dit is een van de mooiste treinritten die ik ooit heb gemaakt. Na twee uur hobbelen over de eeuwoude treinrails, langs uitgestrekte akkers kom je aan bij een van de hoogste viaducten ter wereld. Met een paar kilometer per uur tuf je over de Gokteik bridge met een adembenemend uitzicht, toch weer een item van mijn bucketlist kunnen strepen!

Naast het plattelandsleven in het hoge noorden is er nog één plek in de Shan staat die mijn hart heeft gestolen, namelijk Inle Lake. Dit gebied is al wel drukker bezocht, maar niet minder mooi. Ik kan mij nog steeds blijven verbazen hoe de beenroeiers zich voortbewegen over het meer en de drijvende tuinen waar de lekkerste tomaten van Myanmar groeien. Het is een unieke plek waar ik met een lach aan terugdenk.

Voor mijn reis vond ik het lastig in te schatten hoe verschillend Myanmar zou zijn van de andere Aziatische landen die ik heb bezocht. Het is absoluut een unieke sfeer, de oprechte interesse en vriendelijkheid van de mensen, met het boeddhisme wat overal ademt is geweldig om te zien. Myanmar heeft toch wel een mooie plekje veroverd tussen mijn reisherinneringen en kan iedereen met liefde aanraden om dit land te gaan ontdekken.

Geschreven door: Kirsten; Reisspecialist Myanmar

background-pattern