Naar boven

Myanmar op tv!

blog

Geschreven op
donderdag 20 december
Geschreven door
Nienke van der Maar

Floortje en de Ambassadeurs & Uitgenaaid

Afgelopen najaar zijn er interessante uitzendingen geweest van tv programma’s over Myanmar. Floortje en de Ambassadeurs: met up-to-date informatie over de huidige politiek en situatie met de Rohinga.

Floortje gaat op bezoek bij Wouter Jurgens, ambassadeur voor Nederland in Myanmar. Jarenlang zat het land op slot, maar sinds 2016 heeft Nederland weer een ambassade in Yangon. Het is Jurgens’ eerste post als ambassadeur. Waar de nadruk aanvankelijk lag op handel, verschoof de focus al snel naar de schrijnende mensenrechtensituatie van de Rohingya’s. Floortje bezoekt samen met Jurgens verschillende politici en ziet hoe de ambassadeur namens Nederland invloed probeert uit te oefenen op de situatie. Ook bezoeken Floortje en Jurgens samen de uit de grond gestampte en praktisch verlaten hoofdstad Nay Phi Taw en bespreken ze de rol van Aung San Suu Kyi en het lange pad van een militaire dictatuur naar een democratie. Klik hier voor de link voor de uitzending online.

In het gloednieuwe EO-programma ‘Genaaid’ (NPO 3) krijgen vijf beginnende modeontwerpers de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met presentatrice Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie. In zes afleveringen is te zien hoe ze onder erbarmelijke omstandigheden op katoenvelden werken, in ververijen en sweatshops aan de slag gaan en hoe het is om je geld te verdienen als kleermaker. Lukt het ze om voor hun eigen collectie duurzame alternatieven te vinden?

background-pattern