Naar boven

Toubkal beklimmen

Naar de top van Toub

bouwsteen

 • Reisschema:
  Marrakech – Atlasgebergte
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  bergwandeling naar de Top van Toubkal met gids
 • Reissom:
  € 495,- p.p. bij 2 personen
 • € 356,- p.p. bij 4 personen
✓ Beklim samen met een ervaren gids de hoogste berg van Noord Afrika

✓ Overnachting in eenvoudige berghutten

✓ Nodig een goede conditie en enigszins getraind
Toubkal beklimmen
Decorative torn edge

Dag 1 – Marrakech – Imlil – Refuge du Toubkal

Reistijd: 1,5 uur vanaf Marrakech per (mini)bus – 5-6 uur trekking

In Marrakech word je met een auto of minibus opgehaald door onze Engelstalige gids. Vanuit de Haouz-vlakte rondom Marrakech zie je het Atlasgebergte met de meer dan vierhonderd meter hoge toppen voor je opdoemen. Na ongeveer 35 kilometer kronkelt de weg omhoog en vang je bij helder weer af en toe een glimp op van de top van de Toubkalberg. Na ongeveer anderhalf uur kom je aan in de marktplaats Asni. Als je hier op zaterdag bent, is er een lokale markt en komen de bergbewoners letterlijk van heinde en verre om inkopen te doen. Vanaf Asni is het nog een kleine twintig kilometer naar het kleine bergdorpje Imlil, het vertrekpunt van je trekking op 1740 meter hoogte. Alle bagage wordt hier op muildieren geladen en vervolgens begin je met de trek.

Decorative torn edge

Je volgt het pad dat hoog boven de rivierbedding gelegen is. Na een half uur passeer je het dorp Aremd op 1960 meter hoogte; het laatste dorp wat je tegen zult komen. Vrolijk lachende kinderen kijken je nieuwsgierig na. Na Aremd volg je een steeds steiler wordend bergpad. Bij de heilige graftombe Sidi Chamharouch (op 2310 meter) kun je frisdrank en water kopen; lekker voor bij de lunch die voor je wordt klaargemaakt.

Na Sidi Chamharouch passeer je diverse bronnen. De omgeving bestaat uit rotsachtig hooggebergte met hier en daar schaarse begroeiing. Het eindpunt van de dag is de Refuge du Toubkal, een eenvoudige berghut op 3207 meter hoogte waar je zult overnachten. Je kunt gratis badderen onder de waterval, ongeveer vijf minuten verderop, maar wellicht is de warme douche voor ongeveer een euro wat aantrekkelijker. Na het eten lonkt je bed dat voor je klaar staat in een van de gemeenschappelijke slaapzalen. Duik er lekker vroeg in, want je vertrekt morgen voor zonsopgang richting de top van de Toubkal.

Decorative torn edge

Dag 2 – Refuge du Toubkal – Top van Toubkal

Reistijd: 6-7 uur trekking

Je krijgt een vroeg ontbijt, want je vertrekt als het nog donker is. Neem zeker je zaklamp mee, het liefst een hoofdlamp zodat je je handen vrij hebt. Bergstokken zijn handig voor extra steun op de gruispaden en kleed je goed warm, want het is echt koud op de top. Ook voldoende water is belangrijk, want onderweg is er geen gelegenheid om iets kopen of bij te vullen. Na een pittige klim van vier à vijf uur stijgen, sta je dan eindelijk op de hoogste berg van Noord Afrika: de Toubkal met een hoogte van 4167 meter.

Je inspanning wordt beloond met uitzicht op het Saghrogebergte in het oosten, het Sirouagebergte in het westen en de Haouz-vlakte in het noorden. Op een heldere dag kun je zelfs Marrakech zien liggen. De afdaling neemt ongeveer drie uur in beslag. Je slaapt nog een nacht in de Refuge du Toubkal, voordat je de volgende dag helemaal afdaalt.

Decorative torn edge

Dag 3 – Refuge du Toubkal – Marrakech

Reistijd: 3 uur trekking, 1,5 uur naar Marrakech

Na het ontbijt daal je in ongeveer drie en een half uur af, langs hetzelfde pad als op dag 1. Je kunt hier nog even lunchen voordat je weer terugreist naar Marrakech. Aangekomen in Marrakech kun je kiezen voor onze bouwsteen Zoeven door de souks. Deze bouwsteen zit vol met kleuren en geuren. Je verkent de medina van Marrakech met de fiets samen met een gids waar je het echte Marrakech beleeft.

Decorative torn edge
torn-edge

Naar de top van Toub

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Man in Marrakech
bouwsteen

Zoeven door de souks van Marrakech

 • Marrakech
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 155,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern