Menu background

Naar boven

Maharadja’s en Koningen

rondreis

 • Reisschema:
  Jaipur – Pushkar – Udaipur – Jodhpur – Jaisalmer – Agra – Orchha – Khajuraho – Varanasi – Lumbini – Chitwan - Kathmandu
 • Reisduur:
  23 dagen / 22 nachten
 • Reissom:
  € 2554,- p.p. bij 2 personen
Tijdens deze India en Nepal rondreis reis combineer je de highlights van Rajasthan, de Taj Mahal, magisch Varanasi met de natuur en cultuur van Nepal. Tussen India en Nepal reis je reis je over land naar Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha. Vervolgens trek je de jungle in van Chitwan nationaal park waar je er te voet op uit trekt op zoek naar neushoorns, luipaarden, krokodillen en andere viervoeters. Je eindigt je reis in de culturele hoofdstad Kathmandu. Kortom, een zeer complete India en Nepal rondreis.
Decorative torn edge

Dag 1 – Aankomst in Delhi

Wanneer je arriveert in Delhi word je opgehaald door je chauffeur en naar het hotel gebracht. Wij vonden het wel zo prettig dat de aankomsttransfer in het hectische India alvast geregeld is. De meeste vluchten naar Delhi komen net voor of na middernacht aan.

Je hotel ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van het vliegveld, zodat je niet gelijk tijdens deze korte India rondreis midden in de drukke stad overnacht. Het chaotische Delhi bewaren we graag nog even tot het einde van de reis, als je al iets meer gewend bent en je Delhi beter kunt waarderen. In dit hotel heb je een comfortabele kamer. Misschien heb je nog tijd om te relaxen in de tuin of het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 2 – Naar de roze stad Jaipur

Reistijd: circa 5 uur

Vandaag word je met een naar Jaipur gebracht. Het is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan en wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Dit omdat veel gebouwen in roze-oranje tinten zijn geschilderd. Je arriveert bij je gezellige hotel dichtbij de oude stad. De kamers zijn fraai vormgegeven, vele met een hemelbed en traditionele Indiase ornamenten. Je slaapt twee nachten op deze rustige locatie, waar je aan het einde van de dag lekker kunt afkoelen in het zwembad.

Het centrum van Jaipur is zeer levendig, met mensen in kleurige gewaden, kameelkarren, riksja’s, tempels, een fort en een paleis. Een leuk begin van je rondreis door het fascinerende India en Nepal.

Decorative torn edge

Dag 3 – Jaipur citywalk en Amber fort met gids

Op de derde dag is er ’s morgens een city tour ingepland. Je bezoekt samen met een gids de City Palace, de Observatory en de Palace of the Winds (Hawa Mahal). De City Palace heeft een aantal prachtige musea met onder meer miniatuurschilderingen in typisch Indiase stijl. De Palace of the Winds is een wereldberoemd supersmal bouwwerk met talloze raampjes waar de vrouwen van de harem ongezien naar de processies in de straat konden gluren. Niet iedereen weet dat je via de achterkant van het gebouw naar binnen kunt en daar zelf van het uitzicht kunt genieten.

’s Middags breng je met de gids een bezoek aan het Amber Fort, dat even buiten de stad ligt. Vanuit het fort heb je een prachtig uitzicht over de ruige heuvels met de indrukwekkende muren en forten die de Rajput en Moghuls daar hebben gebouwd.

Decorative torn edge

Dag 4 – Pelgrims van Pushkar

Reistijd: circa 3 uur

Tijdens deze Rajasthan reis rijd je per auto met chauffeur vanuit Jaipur naar de pelgrimsstad Pushkar, gelegen aan het Pushkar meer. Het is een gemoedelijke en authentieke stad met veel kleine straatjes. Dwaal door de kronkelsteegjes van het oude centrum en ga kijken bij de ghats (trappetjes bij het water) waar de pelgrims hun rituele baden doen. Tijdens de beroemde Pushkar Camel Fair (meestal in oktober/november) zijn er naast veel kamelen enorme drommen pelgrims in felle kleuren die samen -al badend in het meer- een kleurrijk schouwspel vormen.

Je overnacht in Pushkar in een paleis dat vanuit vrijwel alle kamers uitzicht biedt over het meer. Op het palmenterras van het hotel kwamen wij bij van de enerverende autorit. Een fijne plek om te relaxen en de zon onder te zien gaan over het water.

Decorative torn edge

Dag 5 – Romantiek in Udaipur

Reistijd: circa 7 uur

Je reis door Rajasthan vervolgt naar de meest romantische plaats van de provincie: Udaipur. De rit vanuit Pushkar is een lange dag rijden. Onderweg maak je uiteraard verschillende stops voor de lunch of een kopje thee. Probeer de ‘masala chai’ eens, de typische Indiase melkthee met kruiden zoals kaneel, kardamom en kruidnagel.

In de middag kom je aan in Udaipur. Het is een ontspannen stad aan het meer en een oud centrum met smalle straatjes. Udaipur wordt omgeven door groene heuvels, wat een mooi contrast geeft met de witgekleurde paleizen die schitteren in het centrale Lake Pichola. In dit meer ligt ook het legendarische Lake Palace. Dit paleis werd door de Maharadja gebruikt als winterverblijf en door James Bond in de film Octopussy. Je slaapt in een kleinschalig hotel in een van de steile straten. Met wat geluk kun je vanuit je raam het meer zien schitteren.

Decorative torn edge

Dag 6 – Dwalen door paleizen en langs het meer met gids

’s Morgens is er tijdens deze Rajasthan reis een citytour geregeld. Je gaat naar het City Palace, waar je indrukwekkende muurschilderingen en mozaïeken kunt bewonderen. Verder bezoek je de hindoeïstische Jagdish tempel. Hierna maak je een boottocht over het Pichola meer. Op een van de eilanden maak je even een stop, hier kun je op het terras van het paleispaviljoen een drankje bestellen.

’s Middags trek je er op eigen gelegenheid op uit. Vind je het leuk om te leren Indiaas te koken, dan kunnen we ’s middags een kookles voor je regelen. In de keuken van een Indiase familie leer je alles over de verschillende kruiden, maak je je eigen chapati’s en linzencurry en sluit je af met het eten van al het lekkers dat je zelf hebt gemaakt. Laat het ons weten als je hier interesse in hebt.

Decorative torn edge

Dag 7 – Naar de blauwe stad Jodhpur

Reistijd: circa 6 uur

Na het ontbijt vervolg je je weg naar Jodhpur. Deze blauwe stad staat vooral bekend om het Meherangarh fort. Vanaf de fortmuren kun je genieten van het uitzicht over Jodhpur. Het fort kun je op eigen houtje verkennen. Wij vinden een gids geen meerwaarde, omdat je in het fort een hele goede (Engelstalige) audiotour kunt krijgen (inbegrepen als je je entreekaartje koopt). Met een koptelefoon op dwaal je zelf, als een verkenner in vervlogen tijden, door de ruimtes en gangen van het complex.

Heb je nog tijd over? Op de bazaar kun je dwalen langs kruidenkraampjes, rinkelende armbanden en kleurig verfpoeder. De centrale klokkentoren is een handig oriëntatiepunt.

Decorative torn edge

Dag 8 – Van Jodhpur fort naar Jaisalmer

Reistijd: circa 5 uur

Als je het Meherangarh Fort gisteren nog niet hebt bezocht, heb je daar deze ochtend nog de tijd voor. Daarna doorkruis je in 5 uur de woestijn om de afgelegen woestijnstad Jaisalmer in Rajasthan te bereiken. Tegen de middag zie je de contouren van de stad als een fata morgana aan de woestijnhorizon opdoemen. Dit magische gevoel blijft als je het centrum nadert en voor de poorten van de oude burchtstad met z’n tientallen kantelentorens wordt afgezet. In Jaisalmer slaap je in stijl in een authentieke goudkleurige haveli in de oude stad.

Je kunt die middag alvast een wandeling maken door de smalle steegjes tussen de zandstenen haveli’s. Een paar kamelen en het geluid van een citer kwamen ons tegemoet en verderop vind je ineens een mooie Jaïn tempel met een paar verdwaalde heilige koeien ervoor.

Decorative torn edge

Dag 9 – Jaisalmer, kamelenrit

Deze ochtend heb je tijd om zelf Jaisalmer te verkennen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het lemen fort uit de 12e eeuw, dat nog steeds wordt bewoond door zo’n 3000 mensen.

’s Middags maak je een trip naar de zandduinen die rondom Jaisalmer liggen. Per jeep rijd je de woestijn in, om vervolgens over te stappen op een kameel. Op deze manier kun je bewoonde wereld achter je laten en genieten van de desolate uitgestrekte zandvlakte. Al zittend op een zandduin zie je de zon ondergaan, die de wereld om je heen van geel naar vurig oranje naar zwart doet verkleuren. Kijk ook eens goed omhoog: je ziet hier sterren die wij in Nederland door de lichtvervuiling nooit zien. Aan het eind van de dag word je per jeep teruggebracht en slaap je weer in je haveli in het centrum van Jaisalmer.

Decorative torn edge

Dag 10 – Per nachttrein terug naar Jaipur

Reistijd: circa 13 uur

Na het ontbijt kun je ’s ochtends nog even door Jaisalmer dwalen. Koop bijvoorbeeld wat souvenirs bij een van de vele straatkramen of geniet van een verse fruit lassi (typisch Indiase yoghurt drank). ’s Middags word je naar het treinstation gebracht voor de rit naar Jaipur. We reserveren tickets voor je in de tweede klasse slaaptrein met airco (indien beschikbaar), waarbij er twee bedden boven elkaar aan weerskanten van de couchette zijn. Het reizen per slaaptrein in India is misschien niet zo comfortabel als je eigen bed thuis, maar volgens ons hoort het wel echt bij de beleving van India. Klets met je medepassagiers, deel mee in hun eten, koop onderweg een snack bij een treinverkoper en zie het landschap aan je voorbij trekken. India op z’n best.

Decorative torn edge

Dag 11 – Aankomst Jaipur, Bollywood film

Vandaag arriveer je ’s ochtends vroeg weer in Jaipur, waar je in hetzelfde hotel slaapt als aan het begin van je reis. Je hebt vandaag de tijd om op eigen houtje Jaipur verder te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de lokale bazaar, waar wij onze ogen uitkeken bij alle kruidenkraampjes, of plof met een goed boek langs de rand van het zwembad in je hotel.

Een leuke tip is een bezoek aan een heuse Bollywood film. In Jaipur staat de Raj Mandir bioscoop, de beroemdste Bollywood bios van India. Het programma varieert per dag, maar dat het een swingende en muziekrijke middag wordt, staat vast. Koop vooral ook wat lokale snacks in de lobby, zodat je de drie uur goed doorkomt… Een hele belevenis.

Decorative torn edge

Dag 12 – Via mystieke tempels en natuur naar Agra

Reistijd: circa 5 uur

Vervolgens vertrek je vanuit Jaipur naar Agra. Op de route liggen een paar bezienswaardigheden die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Niet ver van Jaipur ligt de Monkey Temple van Galta. Na Galta rijd je zo’n drie uur voordat je arriveert bij Bharatpur. Vroeger gebruikten de Maharadja’s dit als jachtgebied, maar tegenwoordig is het een national park vol bijzondere vogelsoorten. Het is heerlijk om na de drukke stad even in de natuur te zijn. De leukste manier vinden wij om het park op de fiets te verkennen.

De volgende stop is Fatehpur Sikri, ook wel de velaten stad genoemd. Het is een verzameling grote tempels en paleizen met ruïnes van oude huizen, tegenwoordig bewoond door papegaaien en apen. Diezelfde avond kom je aan in Agra.

Decorative torn edge

Dag 13 – Agra en het wereldwonder de Taj Mahal

Sta extra vroeg op zodat je als voor de grote toeristenstroom bij de Taj Mahal bent. Dit wereldwonder is gebouwd door Sjah Jahan uit liefde voor zijn overleden vrouw. Prachtig om het eens met eigen ogen te zien. Het Agra Fort is zeker ook een aanrader. Je kunt het bezoek aan de Taj Mahal en het fort zelf gemakkelijk regelen vanuit het hotel waar je verblijft. Heb je liever een privétour met gids en vervoer met chauffeur die je naar beide bezienswaardigheden brengt, laat het ons dan even weten.

Decorative torn edge

Dag 14 – Tempelstad Orchha

Reistijd: circa 3,5 uur

Je wordt opgehaald bij je hotel in Agra en naar het treinstation gebracht. Na zo’n twee-en-een-half uur (dit is rekbaar in India) kom je aan in Jhansi, waar je wordt opgehaald door de chauffeur en in een half uur naar Orchha wordt gereden. Wij vonden Orchha een verademing na de grote Indiase miljoenensteden. Het is maar een kleine plaats, zeker voor Indiase begrippen: er wonen slechts zo’n 10.000 mensen. Je kunt in Orchha prima zelf op onderzoek uit te gaan. Wij vonden het leuk om ’s avonds rond 8 uur de offerceremonie in de Ram Raja tempel te bekijken, het is dan een drukste van jewelste op het marktplein. Je slaapt in Orchha in een hotel in authentieke stijl, met een lekker zwembad in de centrale courtyard. De kamers zijn om de patio heen gebouwd en hebben meubels in karakteristieke oude stijl.

Decorative torn edge

Dag 15 – Erotische beelden in Khajuraho

Reistijd: circa 4 uur

Deze ochtend rijden we naar het rustige stadje Khajuraho. ’s Middags breng je met een gids een bezoek aan de westelijke tempels van Khajuraho, die vooral bekend zijn vanwege hun erotische beelden uit de Kamasutra. De gids vertelt je over de geschiedenis van de tempels, de verschillende goden die erop voorkomen en de achtergronden van de Kamasutra leer. Er zijn veel erotische standjes afgebeeld op de tempels, en het is nog een ware sport om ze allemaal op te speuren. Je slaapt ’s avonds in een comfortabel hotel net buiten het centrum van Khajuraho, waar je na de drukke dag kunt afkoelen in het zwembad.

Decorative torn edge

Dag 16 –  Aankomst in de heilige stad Varanasi

Reistijd: circa 11,5 uur

Vandaag word je naar het stadje Satna gebracht waar je de trein pakt naar Varanasi. De trein vertrekt rond 08:15 uur en je komt in Varanasi aan rond 16:10 uur. Je treint dus ongeveer 8 uur. Onze chauffeur brengt je daarna van het treinstation in Varanasi naar je hotel.

Het hotel ligt in het oude, het meest interessante deel, van Varanasi, daar is het een drukte van jewelste. Er zijn niet veel hotels in het oude stadsdeel, maar wij hebben een leuk authentiek hotel gevonden aan één van de zuidelijke ‘ghats’ (trappetjes), pal aan de Ganges. Je loopt zo naar de rivier en bent daar getuige van de rituelen die de Indiërs uitvoeren aan de rand van het heilige water.

Decorative torn edge

Dag 17 – Verblijf in Varanasi

In de vroege ochtend ga je net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. Je ziet badende pelgrims in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of de was doen. Ook vaar je langs de crematieghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende rituelen in India. Het lichaam wordt op een baar onder luid gezang door de straten van de stad naar de rivier gedragen. Na de boottocht volgt een korte wandeling met je gids door het oude centrum van Varanasi terug richting je hotel.

De rest van de tijd kun je zelf invullen in Varanasi. Je kunt ’s avonds op eigen gelegenheid de ‘aarti’ ceremonie aan de Ganges bijwonen: een speciale ceremonie waarbij een groep priesters hun god, moeder Ganga (de rivier), danken voor het leven.

Decorative torn edge

Dag 18 – Van Varanasi naar Lumbini (Nepal)

Reistijd: circa 10 uur

Je vertrekt vandaag vroeg uit Varanasi. Er staat een lange rit voor de boeg, maar tegen de avond ben je al in Nepal. Deze overland route verbindt India met Nepal in een dag, je bent ongeveer 10 uur onderweg. Je verlaat de stad en al snel verandert het uitzicht in een ruraal stukje India. Onderweg passeer je kleine dorpjes en zie je mannen en vrouwen aan het werk op het land. Je rijdt langs Sarnath, waar Boeddha voor het eerst zijn leer onderwees, en waar je nu een tempel en stupa kunt bezoeken. Voor de lunch stop je vervolgens in Gorakhpur. We raden aan om te lunchen bij de moderne foodcourt in de City Mall, waar er allerlei verse Indiase maaltijden worden bereid. De chauffeur wijst je hier de weg. Na de lunch rijd je verder naar de grensplaats Sunauli, ongeveer 100 kilometer verder. Onderweg zie je fraai gedecoreerde vrachtwagens en wordt het landschap steeds groener.

Decorative torn edge

Onderweg naar Lumbini – grensplaats Sanauli

De grensplaats Sunauli is een hectische en stoffige plaats waar we alleen stoppen voor het nodige papierwerk. Gelukkig wijst je chauffeur de weg en brengt hij je helemaal tot aan je hotel in Lumbini. We raden je aan om dollars en een pasfoto mee te nemen voor je Nepalese visum. Een 15-daags visum kost US$ 25,- en is eenvoudig aan de grens te regelen. Heb je nog Indiase roepies, wissel ze dan hier in tegen Nepalese roepies. Je kijkt nog een keer om en zwaait de Indiase kindjes gedag. Er ligt een nieuw land met nieuwe avonturen voor je in Nepal.

Vervolgens rijd je in ongeveer een half uur naar Lumbini, waar je in je hotel even tot rust komt. Je slaapt in een comfortabel hotel met een rustiek uitzicht van mango- en palmbomen.

Decorative torn edge

Dag 19 – Van Lumbini naar Chitwan National Park

Reistijd: circa 6 uur

Geniet deze ochtend van je eerste Nepalese ontbijtbuffet. Vervolgens brengen we je naar het historische centrum van Lumbini. Je ziet hier een aantal ruïnes en de voetstap van Boeddha: een belangrijke plek voor boeddhisten. Per riksja bezoek je verschillende kleurrijke tempels. Na een uur of twee verlaat je Lumbini en rijd je in een comfortabele auto verder naar de subtropische laagvlakte van Chitwan. Onderweg lunch je bij een restaurant en heb je een prachtig uitzicht over de groene dalen. Tegen het eind van de middag arriveer je bij onze sfeervolle lodge aan de rand van Chitwan National Park. Deze lodge wordt volledig door de lokale Tharu stam gerund en is tevens door hen opgezet. Een bijzonder en succesvol project. Met de inkomsten worden nieuwe projecten op gebied van duurzaam toerisme en milieu opgezet.

Decorative torn edge

Dag 20 – Olifanten en neushoorns in Chitwan

In de ochtend hangt er een mystiek sfeertje over de vlakte, het eerste gouden licht valt over de dorpjes. Deze ochtend maak je met een gids een kanotocht en junglewalk. Je stapt in een holle boomstam en dobbert over de Rapti rivier, waar vogels en krokodillen aan de oever liggen. Na een half uurtje stap je uit en ga je met gidsen het bos in. Je loopt over smalle paden door de bossen en over de vlaktes waar het ondoordringbare gras schouderhoog staat. Het is een spooky idee dat dit gras neushoorns, luipaarden en tijgers herbergt. Gelukkig weten de gidsen wat ze doen.

Decorative torn edge

Dag 21 – Van Chitwan naar Kathmandu

Reistijd: circa 5 uur

Deze dag vertrek je met privé auto en chauffeur naar Kathmandu. Deze rit duurt ongeveer 5 uur, afhankelijk van de drukte op de weg. Onderweg rijd je deels langs de Trisuli rivier. Je stopt bij een Nepalees restaurant onderweg voor de lunch.

In de middag kom je aan in het hectische Kathmandu. Hier kun je even bijkomen in je hotel en je opfrissen. Daarna kun je rustig een blokje om doen en in 15 minuten loop je naar de wijk Thamel, het centrum van de stad. Het is leuk om op een van de vele dakterrasrestaurants te gaan eten. Je slaapt in een karakteristiek hotel net buiten het centrum van Kathmandu met veel sfeer en een serene rust in de fraaie binnentuin.

Decorative torn edge

Dag 22 – Karakteristiek verblijf Kathmandu

Vandaag kun je Kathmandu op eigen houtje ontdekken. Het is het makkelijkst om taxi’s te nemen en van plek naar plek te reizen of met een taxichauffeur een prijs af te spreken voor een tour langs alle plaatsen. Uiteraard kunnen wij ook een ‘guided tour’ voor je organiseren inclusief vervoer en Engelstalige gids. Laat ons even weten als je interesse hebt.

Het Durbar plein is de aangewezen plek om een verkenning van de oude stad te beginnen. Je vindt er mooi gedecoreerde tempels van roodbruine steen met houten puntdaken. Ga zitten op een van de tempeltrappen en laat het dagelijkse leven aan je voorbijtrekken. Bezoek ook zeker de tempelcomplexen Swayambunath en Pashupatinath (het heiligste hindoe pelgrimsoord van Nepal). Ook de Bodnath tempel (een Tibetaans boeddhistisch monument) mag je volgens ons niet missen, het is een van de grootste stoepa’s ter wereld.

Decorative torn edge

Dag 23 – van Kathmandu naar Amsterdam, einde van je India en Nepal rondreis

Afhankelijk van de geboekte vlucht heb je overdag nog tijd om Kathmandu te verkennen en de laatste souvenirs in te slaan. In de loop van de middag vertrek je naar het vliegveld voor de terugreis naar huis, waar je in de meeste gevallen de volgende dag aan zult komen (afhankelijk van welke vlucht je kiest en via welke stad deze vliegt).

Heb je nog vragen over deze rondreis, mail of bel ons dan. Of vraag de reis aan via Mijn reisplan.

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Fietstour Jaipur

 • Reissom:
  € 50,- p.p.
 • Inbegrepen:
  fietshuur, 2 gidsen, traditioneel ontbijt bij Indiase familie, food tastings en water onderweg, entreegelden

Heb je nog tijd om een extra nacht in Jaipur te plannen, dan  kun je Jaipur ook verkennen op de fiets! Je moet vroeg opstaan, want de beste tijd om een fietstour te doen is in de ochtend, voor de grote hitte en grote drukte op de weg. Maak je geen zorgen over het ontbijt, want dat doe je onderweg, met een traditionele maaltijd bij een Indiaas gezin. Samen met twee gidsen en een klein groepje volg je een weg die je door smalle smalle straatjes leidt waarbij je bij huisjes, keukens en werkplaatsen naar binnen kunt gluren. De tour duurt zo’n 3 tot 4 uur. Tijd genoeg om even te stoppen en foto’s te nemen onderweg, bijvoorbeeld bij de bloemenmarkt of de verschillende bezienswaardigheden.

Decorative torn edge