Riksja Travel Georgië

Naar boven

Geld in Georgië

Voorbereid op reis

Georgië uitzicht
Geld

Geld in Georgië

In Georgië betaal je met de Georgische lari (GEL). 1 lari is onderverdeeld in 100 tetri. Er zijn munten en biljetten beschikbaar. Er zijn munten van 1,2,5,10, 20 en 50 tetri en 1 en 2 lari munten. Papiergeld is aanwezig in biljetten van 1,2,5,10, 20, 50 en 100 lari. Verder staat 1 lari gelijk aan ongeveer 0,30 cent in euro.

Je kunt in de grotere steden en op de luchthavens geld pinnen bij bankautomaten met je pinpas. In de grotere steden zoals Tbilisi, Kutaisi en Batumi kun je in bekendere restaurants vaak nog wel pinnen en soms met creditcard betalen, maar houdt er rekening mee dat dat in de rest van Georgië minder gebruikelijk is. Zorg ervoor dat je genoeg cash achter de hand hebt om betalingen te doen.

Bankpas in Georgië

Georgië ligt in twee continenten, namelijk Oost-Europa en Azië. Georgië wordt daarmee een transcontinentale staat genoemd. In de politiek wordt Georgië wel als Europees land beschouwd. Per bank is het echter verschillend of ze Georgië onder hun Europa dekking behouden of daarbuiten. Ben je bijvoorbeeld aangesloten bij de ING dan moet je je je pinpas omzetten naar ‘werelddekking’ als je op reis gaat naar Georgië. Ben je aangesloten bij de ABN AMBRO dan behoort Georgië weer tot Europa. Bekijk voordat je op reis gaat hoe het geregeld is bij jouw bank.

Kosten in Georgië

Het is een voordelig land om in te reizen. Voor een maaltijd in een restaurant betaal je ongeveer tussen 5 en 15 euro per persoon en een liter benzine kost je hier maar 0,75 Euro.

Het geven van fooi

In Georgië wordt het erg gewaardeerd als men een fooi achterlaat. In de kleinere restaurantjes wordt het niet altijd van je verwacht, maar in de hippere restaurants en in de steden Tbilisi, Kutaisi en Batumi is dit een stuk gebruikelijker. Houd daarvoor een percentage aan van ongeveer 10%. Sommige restaurants brengen al automatisch een fooi van 10% in rekening. Voor chauffeurs en gidsen laat je ook een kleine fooi achter. Denk hierbij aan ongeveer aan een paar lari per persoon voor de chauffeur en ongeveer 10 lari per persoon voor gidsen. Als de chauffeur en gidsen meerdere dagen meegaan dan kun je dit bedrag ongeveer per dag aanhouden.

background-pattern