Naar boven

5x kinderspel over de wereld waar je niks voor nodig hebt!

blog

Geschreven op
dinsdag 21 april
Geschreven door
Shannon van Duyl

Een vrije dag met de kinderen, het moment om gezellig Hollandse kinderspel als koekhappen en spijkerpoepen te spelen. Maar welke spelletjes worden over de wereld gespeeld? Wij hebben vijf kinderspelletjes op een rij gezet zodat je jouw vrije dag een internationaal vleugje kan geven!

Vrijheidsbeeld kind

Αγαλματάκια ακούνητα

Standbeelden die niet bewegen, ofwel het Griekse Annamaria Koekkoek. In Griekenland wordt er een roeper gekozen, die langzaam optelt tot hij of zij “standbeeld” roept. Wanneer dit gebeurt moeten de andere kinderen zo stil staan als een standbeeld, maar ook een pose nemen. In de omgeving liggen verschillende voorwerpen verspreidt die gebruikt mogen worden. Zo kunnen de kinderen creatief iets uitbeelden, zolang ze maar stil staan als er “standbeeld” geroepen wordt. Als iemand beweegt is die de volgende roeper.

Een paar leuke standbeelden die uitgebeeld kunnen worden in dit kinderspel: De Denker, Het Vrijheidsbeeld en Christus de Verlosser.

Bekijk onze Griekenland-familiereizen

だるま

Het kinderspel Daruma wordt op de scholen in Japan veel gespeeld. De kinderen gaan 10 meter van een muur staan, met het doel de muur aan te raken. Degene die “het” is staat met zijn of haar gezicht naar de muur en roept “Daruma is gevallen” en draait om. Als iemand dan nog beweegt is die af en helpt mee bij de muur. Het spel is over als iedereen af of bij de muur is.

Daruma symboliseert Bodhidharma, een monnik die bekend is voor de kunst in muurkijken. De legende gaat dat hij negen jaar mediteerde zonder te bewegen. Zou hij ook zo rustig als kind geweest zijn?

Bekijk onze Japan-familiereis

Kinderspel Chili

¿Quién es?

Wie is het? Is een populair kinderspel wat veel in Latijns-Amerika wordt gespeeld. Alle kinderen gaan in een rij achter “het” staan. “Het” zet negen trage stappen naar voren en de andere kinderen verplaatsten van plek in de rij, één achter “het”. Als de negen stappen gezet zijn vragen de andere kinderen “Wie staat achter jou? “ en “het” mag drie vragen stellen voor er geraden wordt wie het is. De andere spelers beantwoorden de vragen met één woord. Als “het” juist antwoord mag die verder, anders is iemand anders “het”.

Bekijk onze Latijns-Amerika bestemmingen

Strega comanda colore

Het kinderspel “de heks roept kleuren” wordt gespeeld in Italië en is een favoriet op het schoolplein. De “heks” roept drie kleuren en de kinderen moeten, zonder gepakt te worden door de heks, iets met één van de kleuren aanraken. Ben je wel gepakt? Dan ben jij de nieuwe heks.

Muziekje voor de achtergrond? Speel dan Strega van de Italiaanse poprock band Del Rio af. Dit is namelijk een ode aan het kinderspel!

Bekijk onze Italië-familiereizen

Spelen Azië

Skippyroo Kangeroo

In Australië zijn kangoeroes niet alleen enorm populair onder toeristen, maar ook bij de kinderen. Op veel peuterspeelzalen en kleuterklassen wordt het kinderspel Skippyroo Kangeroo gebruikt om op een spelende wijs elkaars namen te leren kennen. Ideaal om vriendjes te maken op de camping! De kinderen zitten in een cirkel en één iemand aangewezen door de volwassenen zit in het midden met de ogen dicht, hij of zij is de Skippyroo. De andere kinderen zingen “Skippyroo, de kangoeroe, grazen in de zon, hier komt de jager, spring spring spring”. De volwassenen wijzen één kind aan en die moet de schouders van Skippyroo moet pakken en zeggen “Ik heb je gevangen, wie ben ik?”. Als Skippyroo de naam goed heeft wisselen ze van plek en gaat het spel verder.

Bekijk onze Australië-familiereis

Lees ook onze andere blogs!

background-pattern