Riksja China & Tibet

Naar boven

China en de Winterspelen

blog

Geschreven op
donderdag 9 januari
Geschreven door
Suzanne Vermeer

ski olympische spelen china

China stuurt 66 atleten naar Sochi dit jaar met als doel – net als elk ander land – om het goud naar huis te brengen.

De Olympische Spelen van 2014 zal een uitdaging zijn voor een land dat in het verleden altijd heeft geworsteld om te schitteren op de Winterspelen.

China’s grootste hoop voor medailles, goud winnende short track schaatster Wang Meng, kon niet mee naar Sochi vanwege een enkelbreuk. In Vancouver in 2010 won zij maar liefst 3 gouden medailles.

 

curling china sportEr zullen 28 minder Chinese atleten dit jaar dan in 2010, dat een jaar van doorbraak was voor China op de Winterspelen. Chinese atleten met maar liefst 11 medailles naar huis, waarvan vijf goud. China werd toen zevende in het wereldwijde medaille klassement.

Een greep uit China’s favorieten op de Winterspelen in Sochi:

freestyle skien china sportFreestyle skiën

Bij de mannen is Liu Zhongqing, alias ‘the flying man’, favoriet en bij de dames de 31 jarige Li Nina, alias ‘the snow prinsess’. Zij doet voor de 4e keer mee met de Olympische winterspelen.

Short track

De favoriet uit China, Wang Meng, blesseerde haar enkel en haar vervangster is de 20 jarige Fan Kexin. Ook Zhou Yang is een kanshebster van goud. Zij won 2 gouden medailles in Vancouver. De Chinese short track schaatser Tianyu Han en Dequan Chen hebben het erg goed gedaan vandaag en zullen meestrijden om de medailles te winnen.

kunstschaatsen china sportKunstschaatsen

Pang Qing en Tong Jian bewijzen dat ‘love on the ice’ ook ‘love in the air’ is. Het paar dat zilver in Vancouver won, verloofde zich in 2011 toen Tong zijn partner ten huwelijk vroeg tijdens een live tv-show “Art on Ice”.

Curling

Wang Bingyu, Liu Yin, Yue Qingshuang en Zhou Yan behoren tot de minder bekende Chinese Olympische medaillewinnaars, namelijk omdat ze concurreren in een sport die tien jaar geleden nauwelijks bestond in China. In Vancouver wonnen zij brons en dit jaar doen ze een nieuwe poging voor het goud.

zomerspelen china sport pleinDe Zomerspelen

De Zomerwinterspelen zijn meestal succesvoller voor China. Met sporten zoals tafeltennis en gymnastiek verdient China vaak de meeste medailles. En op de Spelen 2012 in Londen verraste China de wereld met recordbrekende zwemmers Ye Shiwen en Sun Yang.

Toch heeft China talenten dit jaar en volgens de berekeningen van Wall Street Journal zal het land naar verwachting acht medailles winnen…

Dat badminton ook een erg populaire sport is in China, merkten wij toen we in People’s Park in Chengu rondliepen. Daar werd enthousiast gebadmintond door de lokale oude-vandagen. Hartelijk gebaarden ze of we een potje wilden mee badmintonnen. Die mannen waren nog aardig fanatiek op hun leeftijd. Ze hakten ons volledig in de pan.

background-pattern