Riksja China & Tibet

Naar boven

China-specialist Koen vertelt…

blog

Geschreven op
donderdag 13 november
Geschreven door
Suzanne Vermeer
specialist china

Koen op de Chinese Muur

Reisspecialist Koen vertelt over zijn China-reizen:

Mijn eerste China reis was op veel manieren een bijzondere. Hoewel ik dacht dat ik na Thailand, Cambodja en Indonesië wel wist hoe het in Azië er aan toe gaat, bleek China met geen ander land te vergelijken. In drie weken reisde ik door China: Van het oude Beijing naar Lijiang, via de vreemdgevormde karstbergen richting de enorme metropool Shanghai. Ik ontmoette studenten in Beijing en oude mannetjes in Lijiang (met sik!). Ik zat in een riksja door de oude hutongs in Beijing en nam de snelste trein ter wereld in Shanghai.

Beijing vond ik heerlijk om te beginnen: een comfortabel en sfeervol hotel met een oude stijl courtyard. Hier omheen zijn de kamers gebouwd in typische Chinese stijl. De kleurrijke Lamatempel was indrukwekkend om in de ochtend te zien. Boeddhistische Chinezen komen snel een gebedje doen op doorreis naar hun werk. Het complex is flink en doordat het nog volop gebruikt wordt, doet het levendig aan. Je ziet hier Boeddhistische monniken en ruimtes met kleine tot enorm grote Boeddha’s. Daarna hebben we het Plein van de Hemelse Vrede bezocht. Het is bijna niet voor te stellen hoe groot dit plein is, je zou er kunnen landen met een vliegtuig.

 

specialist in china

Reisspecialist in China

Ik vond het leuk om hier de groepen Chinezen te zien: allemaal hetzelfde petje op om elkaar niet kwijt te raken in de menigte, druk bezig met foto’s van elkaar maken en luidruchtig discussiëren over de juiste houding (meestal met de vingers in ‘peace-vorm’). Bij de kassa vond ik het al een stuk minder leuk worden en kreeg ik te maken met een veel voorkomend gebruik: voorkruipen in de rij!

Na de eerste indrukken en gebruiken te hebben meegemaakt hebben we een wandeling gemaakt over een rustig deel van de Chinese Muur. Dit was toch echt een van mijn hoogtepunten tijdens de reis. Het uitzicht is bijna eindeloos en de muur blijft maar doorslingeren tot aan de horizon. We lopen zo’n 10 kilometer, maar dat zegt niet veel: het is continue klimmen en dalen over een grotendeels ongerestaureerde muur, pittig! We komen slechts een tiental andere reizigers tegen en onderweg een oud Chinees vrouwtje die met een enorme doos met koude drankjes sjouwt. Ze blijft ons vragen of we een colaatje willen, maar we hebben nog voldoende water. Na een half uur meegelopen te hebben, krijgen we toch medelijden en nemen twee ijskoude colaatjes af (die hadden we inmiddels nodig ook!).

 

specialist in lijiang china

Koen in Lijang

Een paar dagen later zitten we weer in een totaal ander deel van China, in de provincie Yunnan in het oude stadje Lijiang. Hoewel hier veel Chinese toeristen komen, proberen we een stukje Lijiang mee te krijgen waar niet iedereen komt. We dwalen door de nauwe straatjes en lopen weg van de groepen Chinezen toeristen. We zien hier opa en oma die de kinderen van school halen en staan te kijken van de typisch oude Chinese mannetjes met enorm dikke brillenglazen en een lange grijze sik. De gezichten hebben diepe, karakteristieke groeven en als we ze aankijken krijgen we een vriendelijke glimlach terug en we proberen dan ook met handen en voeten de weg terug te vragen…

Ik kan nog uren doorpraten over mijn reis door China, maar vind het leuk om een indruk te geven hoe ik China beleefd heb. Ik word er nog steeds enthousiast van en help je graag bij het samenstellen van jouw ideale reis door China.

Ik hoor graag van je!

background-pattern