Riksja China & Tibet

Naar boven

Collega op reis: Te paard naar Ice Mountain

blog

Geschreven op
dinsdag 19 november
Geschreven door
Suzanne Vermeer

china paard ice mountain
Als ik collega Marissa tijdens de lunch of vrijdagmiddag borrel spreek, en het gaat over China, dan hebben we het vaak toch al gauw over onze eigen reizen door dit gigantische land. We bezochten China namelijk vlak achter elkaar in 2012.

Marissa heeft het dan vaak over de paardrijtocht richting Ice Mountain. Een bijzondere ervaring waar zij en haar moeder even weg waren uit de drukke steden. Ze leerden hier een hele andere omgeving van China kennen. Haar verhalen maakten mij nieuwsgierig, enthousiast en jaloers… Dus de hoogste tijd om haar ervaringen en belevenissen met onze reizigers te delen. Ik kan niet anders zeggen dan:

Had ik deze bouwsteen toch ook maar toegevoegd aan mijn reis!

paard ice mountain chinaMarissa koos deze bouwsteen in eerste instantie omdat ze zelf heel erg van paardrijden houdt. Zoals ze zelf heel mooi zegt: “Paardrijden geeft mij het ultieme gevoel van vrijheid.” Als het zou kunnen zou ze namelijk het liefst overal ter wereld paardrijden.

Maar verder was het voor haar ook erg belangrijk om van de gebaande paden af te gaan en plekjes te bezoeken waar je niet veel toeristen tegenkomt. Zo maak je, volgens haar, je reis juist extra speciaal. Een bijzonder moment tijdens haar paardrijtocht was bijvoorbeeld toen ze langs een dorpje kwamen waar de allereerste weg werd aangelegd. Want zegt ze terecht, waar zul je dat tegenwoordig nou ooit nog zien? Dit wordt aangevuld met de stoet van minstens 30 paarden die ze onderweg tegenkwamen. De paarden droegen allemaal hout op hun rug. Bleek dat deze paarden de zogenaamde “verhuispaarden” genoemd worden. Ze waren op weg naar een plek waar een huis gebouwd zou gaan worden. Ook dit was weer zoiets dat je niet snel nog een keer zult ervaren…

genieten ice mountain chinaVan tevoren vonden ze het best spannend, zeker omdat het de dag ervoor nog flink regende. En hoewel het onderweg niet helemaal droog was, heeft dit de ervaring niet verpest. Hoe hoger ze de bergen in gingen, hoe mooier weer het werd. Natuurlijk waren de steile stukjes wel spannend maar dit maakte het ook weer leuk. “Het was nooit saai!” Onderweg kom je ook maar heel weinig mensen tegen; en de mensen die je tegenkomt vinden het hartstikke leuk om je te zien. Bij Ice Mountain konden Marissa en haar moeder wel dagen blijven, dat was zo’n mooie adembenemende plek. Zo stil en zo ver weg van de bewoonde wereld…

Op de kampeerplek aangekomen, in de middle of nowhere, zorgde de gids dat het hen aan niets ontbrak. Hij zette de tent op, maakte het eten klaar en ging de natuur in om hout te zoeken voor het kampvuur. Natuurlijk is het allemaal vrij eenvoudig maar dat hoort er voor dit ene nachtje bij.

ice mountain eten bereiden chinaNaar aanleiding van Marissa’s bijzondere ervaringen vroeg ik haar of ze nog leuke en handige tips heeft voor onze toekomstige reizigers:

Belangrijk om te weten is dat je geen ervaring hoeft te hebben met paardrijden. Haar moeder had bijvoorbeeld nog nooit op een paard gezeten. Houd wel rekening met wat spierpijn na het paardrijden 🙂

Verdere tips:

  • neem thermo ondergoed mee (het wordt heel koud ’s nachts)
  • zorg voor voldoende camera apparatuur (“het is zoooo mooi”)
  • neem wat te snacken mee (bijvoorbeeld wat Hollandse speculaas of stroopwafels, ook leuk om met de gids te delen)
  • zonnebrand meenemen

Als je weer terugkomt in Songpan na de tocht is het echt weer even wennen aan al het getoeter. Kortom: wil je echt een bijzondere beleving en even weg uit de drukke Chinese steden. Voeg dan de bouwsteen: Te Paard naar Ice Mountain toe aan je reis door China.

background-pattern