Riksja China & Tibet

Naar boven

Chinese momenten

blog

Geschreven op
woensdag 18 september
Geschreven door
Suzanne Vermeer

peoplespark chengdu china
Je weet niet wat je overkomt in China. Als je de Chinese toeristen in grote groepen rond ziet schuifelen in Amsterdam zie je dat ze anders zijn maar hoe, dat merk je pas als je tussen de Chinezen in hun eigen land reist. De gebruiken in China zijn anders dan hier in het Westen, tijdens je China reis door het land kun je daardoor in bizarre en hilarische situaties terechtkomen.

Dit begint met het schrift, zodra je het land binnenkomt herken je alleen de cijfers en de Golden M. Eten bestellen kan dus een uitdaging zijn. Soms heb je geluk en kun je uit plaatjes kiezen of heb je een lokale gids die voor je kan bestellen.
Omdat het land gewend is aan veel binnenlands toerisme, is er ook geen behoefte om veel in het Engels uit te werken. Dan is het de kunst om uit de karakters te achterhalen wat je precies gaat bestellen. Je komt van alles tegen, van witte vissenslierten tot niertjes (ze zei toch fish en beef..?).

Privacy is iets collectiefs in China, iedereen mag alles van iedereen weten en vooral zien. En dat wordt ook van jou als toerist verwacht. De starende mensen en camera’s zijn even wennen, maar zodra je merkt dat je zelf ook alles mag bekijken wordt het leuk. Je wordt werkelijk op de juiste plaats in de juiste positie gezet voor een foto. Maar voor deze grapjes geldt; maak jij een foto van mij? Dan maak ik een foto van jou! Dan hangen we in elkaars woonkamer…

Gorgelen, ongegeneerd zitten en smakken hoort hier ook bij. Het gorgelen is het nationale geluid, zitten op een stoel zoals je wilt is nou eenmaal lekkerder (ook al is het met de benen wijd) en met smakken laat je horen dat het je smaakt (je kunt zelfs in je blote barst hotpot eten).

Naar het toilet gaan is hier niet alleen een uitdaging omdat er voornamelijk alleen gaten in de grond zijn, maar ook omdat er geen deuren en/ of muren hoeven te zijn. Probeer dan maar eens snel te ontspannen én goed te mikken!

China, daar waar de vrouwen in hun mooiste kleding en hoogste hakken gaan shoppen, mannen nagellak en make-up dragen en waar je als klein kind overal je behoefte mag doen (ook al is dat in een prullenbak middenin de Verboden Stad). Om deze verschillen in cultuur tijdens je rondreis door China te ontdekken en mee te maken zorgt voor een verrijking van je reis en je kijk op de wereld. Wat is leuker om te realiseren dat het aan de andere kant van de wereld ook echt anders werkt…

background-pattern