Naar boven

Orang oetans in Borneo

Apen spotten met een tropisch toetje

rondreis

 • Reisschema:
  Kuching – Menyang Tais Longhouse – Bako NP - Kota Kinabalu –Sepilok – Sukau
 • Reisduur:
  15 dagen / 14 nachten
 • Reissom:
  Vanaf € 2.660,- p.p. bij 2 personen
 • Optioneel:
  binnenlandse vluchten Kuching - Kota Kinabalu en Kota Kinabalu - Sandakan, vanaf circa € 160,- p.p.
 • Vluchten:
  Optioneel bij te boeken vanaf circa € 1.200,- p.p.
Sfeervolle steden, tropische regenwouden, orang-oetans en bounty strandjes. Een paar hoogtepunten van deze korte rondreis door het betoverende en groenste gedeelte van Maleisië, Borneo. Je ontdekt het jungleachtige zuiden van Borneo waarbij je kennis maakt met de oorspronkelijke bewoners tijdens je verblijf in een echt longhouse. De gids neemt je mee naar het kleine Bako National Park waar je oog in oog komt te staan met de zeldzame neusapen. Met hun gekke wiebelneus zijn ze het boegbeeld van dit gebied.

Via Kota Kinabalu reis je verder noordwaarts waar je een bezoek brengt aan het wereldberoemde Orang Oetan opvangcentrum in Sepilok. De ontmoeting met de vertederende mensapen is ons lang bijgebleven. Vervolgens verblijf je midden in de jungle aan de indrukwekkende Kinabantangan rivier die de staat Sabah doorkruist. Je sluit je reis af op het tropisch eiland Lankayan waar je heerlijk kunt bijkomen met een fruitcocktail in je hand.
Hangmat op het strand
Decorative torn edge

Dag 1 en 2 – Amsterdam – Kuala Lumpur – Kuching

Bij aankomst in Kuala Lumpur stap je direct over voor de doorvlucht naar Kuching. Op het vliegveld word je opgewacht door de chauffeur en de gids die de komende dagen met je mee zal reizen. In de auto ontvang je de reisinformatie voor je reis door Borneo. Nadat je in je hotel bent ingecheckt heb je de hele middag de tijd om Kuching te ontdekken. Wij hebben onze ogen uitgekeken langs de rivier, ook wel de ‘waterfront’. Dit is dé ontmoetingsplaats van Kuching, waar je heerlijk kunt smullen bij een van de vele gezellige eettentjes. De typische, met reclame beschilderde taxibootjes nemen je graag mee over de Sarawak rivier waar je een goed uitzicht hebt over de stad. Je kunt een bezoekje brengen aan een van de Chinese tempels of cultuur opsnuiven in het beroemde Sarawak museum.

Decorative torn edge

Dag 3 – Borneo vakantie – Kuching

Je hebt vandaag vrij om te doen waar je zin in hebt. Wij vinden het een aanrader om het Semenggoh Orang Utan Sanctuary te bezoeken. Deze opvang is opgericht om de Orang Oetans te beschermen en ze voor te bereiden op een leven in het wild. De dieren leven in een groot jungle gebied waar ze alle ruimte hebben om rond te slingeren. Het hoogtepunt is de voedertijd: fruit wordt door de verzorgers neergelegd op een houten vlonder. Het is muisstil, langzaam hoor je wat geritsel in de verte. De bomen zwiepen heen en weer als de eerste Oeran Oetans aan komen slingeren. Eenmaal op de voederplek nemen ze alle tijd voor hun maaltje en kun je ze bewonderen. Heel indrukwekkend! Wil je de Orang Oetans in Kuching bezoeken, laat het dan weten aan onze reisspecialisten. Wij plannen deze excursie graag voor je in.

Decorative torn edge

Dag 4 – Kuching – Menyang Tais longhouse

Vanaf Kuching is het ongeveer 4,5 uur rijden naar een afgelegen gebied van Sarawak. Onderweg reis je over een hobbelige weg steeds verder van de bewoonde wereld. De eerste stop is bij de kleurrijke markt, samen met je lokale gids loop je over de markt. Je luncht onderweg in een lokaal restaurant, hier kun je iets kopen als “geschenk” voor de chief van de longhouse. Vervolgens laat je het vaste land achter en stap je in de gemotoriseerde ‘perahu’, een houten jungle boot. De tocht langs de beboste oevers duurt ongeveer een uur. Je vaart langs het tropische regenwoud op weg naar het leefgebied van de Iban stam en je longhouse verblijf voor de komende twee nachten. Na aankomst rust je eerst uit in de gezamenlijke woonruimte met een kopje thee. ’s Avonds na het eten nodigt de chief je uit voor een glas ’tuak’, de lokale rijstwijn. Dit is ook het moment dat jij jouw geschenk kan geven. Samen drink je de wijn en praat je over de verschillen tussen jouw huis en die van hun. Een beetje rozig en vol indrukken ga je naar bed. Je slaapt bij een van de families op een simpel matras met klamboe.

Decorative torn edge

Dag 5 – Menyang Tais longhouse

Zorg ervoor dat je goed ontbijt, want er staat een lange wandeling op de planning vandaag. Samen met je gids ga je een stuk primair regenwoud in. Onderweg vertelt je gids over hoe de Iban stam hun land bewerken en rijst, groente en fruit verbouwen op hun land. Diep in het oerwoud laat de gids je giftige bomen en eetbare planten zien. Met een beetje geluk zie je een wilde orang oetan die op dit tijdstip van de dag het meest actief zijn.

Voor de lunch wordt een traditionele bamboe maaltijd bereid. De Iban zijn al vooruit gelopen en bezig op een houtvuur bij de simpele bush-camp. Na de wandeling smaakt de geurige maaltijd nog beter. Hierna wandel je weer terug richting de jungle boot die je terug naar de longhouse brengt.

Decorative torn edge

Dag 6 – Menyang Tais – Kuching

Na het ontwaken en een smakelijk ontbijtje neem je afscheid van de vriendelijke Iban. In een houten bootje vaar je ontspannen over de rivier en stapt vervolgens aan wal, waar een (mini) bus voor je klaar staat. In ongeveer vier uur rijd je door het groene landschap terug naar Kuching. Onderweg stop je nog even om je op te frissen. Wel zo lekker als je weer terugkeert naar de geciviliseerde wereld van Kuching.

Bij terugkomst heb je nog even de tijd om wat hoogtepunten in Kuching te bekijken. Wij vonden een bezoekje aan het Sarawak museum en de Masjid Bandaraya (Staatsmoskee van Sarawak) absoluut de moeite waard. Je kunt heerlijk eten in een van de vele stalletjes aan de Main Bazaar, probeer hier ook de lokale lekkernijen.

Decorative torn edge

Dag 7 – Kuching – neusapen Bako NP

In de ochtend word je opgehaald in je hotel in Kuching en rijd je de stad uit. Na ongeveer veertig minuutjes kom je aan in het kleine, op palen gebouwde dorpje Kampung Bako dat de naam al verraadt van je uiteindelijke bestemming: Bako National Park. Je stapt hier samen met de gids en boatman op de boot en vaart in 35 minuten naar het verborgen Bako National Park. Bij aankomst waan je je tussen bijzondere bomen en tropische planten, in de verte hoor je wat aapjes krijsen. Samen met een gids trek je dieper de jungle in. In de namiddag kun je lekker langs het mooie strand kuieren en de zon richting de horizon zien kruipen. Je overnacht in een eenvoudig hutje aan de rand van de jungle waar je wordt omringd door oerwoudgeluiden.

Decorative torn edge

Dag 8 – Bako NP – Kuching – Kota Kinbalu

Wil je veel apen en andere dieren zien, dan kun je het beste vroeg opstaan. De gids neemt je, voor het ontbijt, mee naar de mangrove waar de ‘Neusapen’ zich tegoed doen aan mangrovescheuten en bladeren. Na het ontbijt ga je weer met de gids op pad. Je loopt dwars door de jungle. Het pad leidt je naar een verlaten strandje. Na een frisse duik trek je het woud weer in en keer je terug naar de headquarters waar je kunt lunchen. De boot brengt je vervolgens, door het mangrovebos, terug naar het dorpje kampung Bako waar de bus je terug brengt naar de bewoonde wereld van Kuching. Hier stap je op de binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu.

Gezien het moderne karakter, zul je in Kota Kinabalu tegen weinig oude culturele bezienswaardigheden aanlopen. Je komt hier tegen de avond aan. Wij hebben vanaf het hotel een taxi genomen naar het centrum waar we ons tegoed hebben gedaan aan de lokale specialiteiten. Je kunt heerlijk eten bij de Filipino Market waar een gala aan food stalletjes te vinden zijn. Na afloop keer je terug naar je hotel aan de rand van Kota Kinbalu.

Decorative torn edge

Dag 9 – Kota Kinabalu – Sandakan – Orang Oetans Sukau

Vroeg op vandaag, je geniet nog van een ontbijtje in het hotel voordat je een binnenlandse vlucht met Malaysia Airlines naar Sandakan neemt. Bij aankomst op de luchthaven staat de gids voor de komende dagen je al op te wachten. Je stapt in de bus en rijdt in 30 minuten naar het wereldberoemde Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Om 10:00 uur is het voedertijd en kun je zien hoe de aandoenlijke mensaapjes uit de jungle komen om hun buikjes rond te eten met vers fruit en noten.

Vanuit Sepilok rijd je naar de haven van Sandakan waar je het vaste land laat voor wat het is en in een bootje stapt voor een waanzinnig mooie tocht over de Kinabatangan rivier, de langste rivier van Sabah. Het wemelt hier van de apen en met een beetje geluk zie je orang-oetans in het wild en olifanten. Onderweg lunch je in een klein Abai dorpje en vaar je door naar Sukau waar je incheckt in de houten jungle lodge. In de namiddag maak je een ontspannen river cruise over de Menangul rivier. We hebben hier onze ogen uit gekeken, lizards, slangen, zwijnen en apen dartelen om je heen.

Decorative torn edge

Dag 10 – Orang Oetans Sukau

Wij werden gewekt door krijsende gibbonaapjes en het typerende geluid van neushoornvogels. In de vroege ochtend vaar je met een bootje richting de nabijgelegen meren waar het dierenleven langs de waterkant langzaam ontwaakt. Je ziet otters, grote hagedissen, krokodillen en natuurlijk heel veel aapjes. In de loop van de ochtend vaar je rustig terug naar de lodge voor een smakelijk ontbijtje. In de middag kun je relaxed wandelen in de omgeving of een boek lezen op je veranda. In de namiddag vaar je uit op zoek naar meer wilde dieren. Als de zon onder begint te gaan vaar je terug voor het diner en laatste overnachting in de jungle lodge.

Decorative torn edge

Dag 11 – Sukau – Sandakan – tropisch strand Lankayan

Wij werden wederom gewekt door de natuurlijke ‘jungle wekker’.  Na een lekker ontbijtje vaar je in ongeveer twee en een half uur terug naar Sandakan. Hoog in de bomen laten spelende aapjes de takken ritselen als afscheid. In Sandakan ligt de boot voor je klaar die je naar Lankayan brengt, de overtocht duurt ongeveer anderhalf uur. Terwijl de boot over de golven deinst zie je in de verte een eilandje opdoemen. Witte zandstranden en helderblauw water omringen een tropisch bos; dit is het paradijs op aarde. Het zand kriebelt tussen je tenen als je naar je bungalow loopt. Je verblijft in een houten bungalow met uitzicht op zee en het strand pal voor je deur. Het water is zo helder dat je zelfs zonder snorkel de eerste vissen kan spotten. Voor een lekkere lunch hoef je niet op zoek, er is een restaurant op het eiland en deze biedt volop keus.

Decorative torn edge

Dag 12 en 13 – Tropisch strand Lankayan

Begin de dag met een frisse duik in de zee om wakker te worden. Vandaag heb je alle tijd voor jezelf, bestel een fruitcocktail en lees je boek uit. Zet tijdens het zonnen je strandstoel vlakbij het water zodat je af en toe je voeten in de zee kan dippen voor wat verkoeling. Je kan ook een wandeling over het strand maken, het eiland is maar 2 km lang dus je bent in een kwartiertje rond.

Het is een avontuur om te snorkelen of te duiken, gekleurde vissen zwemmen tussen het koraal terwijl een schildpad op zijn gemak voor je neus voorbij dobbert. Lankayan is een broedplaats voor schildpadden. Als je het leuk vindt kan je samen met een gids een kijkje nemen bij de baby schildpadden. De schildpadeieren worden beschermd en de geboren schildpadden worden veilig teruggezet in de natuur, meestal gebeurt dit in de maanden van juni tot oktober. Het is een bijzondere ervaring om te zien hoe de schildpadjes de weg terug vinden naar de zee.

Decorative torn edge

Dag 14 en 15 – Lankayan – Sandakan – Kuala Lumpur – Amsterdam

Vandaag neem je afscheid van het eilandje, snuif voor de laatste keer de frisse zeelucht op. Je vertrekt al vroeg, om 7:00 uur vaart de boot terug naar de pier in Sandakan. Je wordt naar de luchthaven van Sandakan gebracht. De vlucht vanaf Sandakan naar Kuala Lumpur is met Malaysia Airlines of Air Asia. Vanaf Kuala Lumpur vlieg je weer door naar Amsterdam waar je de volgende dag in de vroege ochtend aankomt en er dan toch echt een einde is gekomen aan je indrukwekkende rondreis door Borneo.

Decorative torn edge
torn-edge

Apen spotten met een tropisch toetje

Onze slaapplekken

background-pattern