ANVR logo
SGR logo
Calamiteitenfonds logo

Naar boven

Honkbal Amerika

Honkbal in Amerika

blog

Al 178 jaar speelt men honkbal in Amerika. Een sport die van origine bedacht is door cowboys die stenen wegsloegen met een houten stok. Honkbal is een van de grootste en populairste sporten in Amerika. Met 162 wedstrijden per jaar in het reguliere seizoen en gevulde stadions gaat er veel geld in om. Contracten van 325 miljoen dollar voor één speler zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Maar toch is dit niet waar honkbal om draait. Honkbal is een familiesport waarbij de fans van de spelende teams door elkaar gemixt in het stadion zitten. Er heerst een gemoedelijke sfeer. Hooligans zoals wij bij het voetbal kennen komen daar niet voor. De fans komen maar voor een ding: 'The love for the game'. In deze blog neem ik jullie mee in een aantal bijzondere honkbaltradities die jullie bij een bezoek aan een wedstrijd zelf zouden kunnen ervaren.
Decorative torn edge

The first pitch

Bij een voetbalwedstrijd lopen de twee teams het veld op met vaak een jonge fan aan de hand. Er volgt een foto per team en dan flippen ze een munt om te bepalen wie de aftrap doet. Bij een honkbalwedstrijd is er geen aftrap. Als je thuis speelt in je eigen stadion begin je in het veld. Speel je uit dan begin je aan slag. Voor een wedstrijd van start gaat vindt ‘The first pitch’ plaats. Het thuisteam nodigt een beroemd persoon uit die van de heuvel de eerste bal over de thuisplaat gooit. Denk aan president Obama, een White Sox fan, aan de rapper 50 cent of de basketballer Michael Jordan. Niet iedereen heeft overigens het richtingsgevoel om die bal over de thuisplaat te gooien. Dit levert dan ook hilarische beelden op: in deze video!

honkbal wedstrijd in Amerika
Amerika honkbal

Nicknames

Elke honkbalspeler die zich bewijst op het hoogste niveau verdient daarmee een bijnaam die gegeven wordt door de fans. Jonkbalfans zijn erg fanatiek en hun favoriete spelers zijn in hun ogen echte helden. Een shirt met een naam is dan soms niet genoeg. Dit jaar is een nieuwe speler opgestaan, een rookie, genaamd Aaron Judge. Door de speaker van het stadium klinkt het “ALL RISE, ALL RISE FOR THE JUDGE.” En in het Yankee Stadium waar Aaron speelt is een deel van de tribune altijd gevuld met verklede rechters, in vol gewaad en pruik. Een andere beroemde speler heeft de bijnaam King Felix. Deze pitcher heeft in zijn thuisstadion ongeveer een kwart van de tribune bezet met fans die allemaal hetzelfde gele shirt dragen met de letter K (afkorting voor strike out, wanneer de pitcher de slagman uitgooit met drie slag). Ze noemen dit deel van de tribune ook wel ‘The Kings Court’. Elke keer als hij speelt deelt de club in dat stuk van het stadion gratis gigantische gebraden kalkoenpoten uit.

Seventh inning stretch

De bekendste en oudste traditie is the Seventh inning strech. Een wedstrijd duurt 9 inningen en kan zo maar 3 uur in beslag nemen. Na 6,5 inningen vindt de seventh inning strech plaats, een soort pauze. In deze pauze komt een zanger of acteur het nummer ‘Take me out to the ballgame’ zingen. Het gehele publiek gaat staan, om te dansen en de benen los te schudden. Vaak worden er souvenirs met luchtkanonnen het publiek in geschoten!

honkbal stadion, Amerika-rondreis

Bark at the park

Een van de meest bijzondere tradities zijn de verschillende thema-avonden die jaarlijks terugkomen. Bark at the Park is een thema-avond waarop alle fans hun hond mogen meenemen naar de het stadion om samen met andere fans en hun honden naar de wedstrijd te kijken! Een fantastisch gezicht. Andere thema-avonden zijn Star Wars waar iedereen zich voor verkleedt of Pink Ribbon waar alles in het roze gekleurd is voor het goede doel.

Een honkbalwedstrijd bezoeken is voor de Amerikanen een dagje uit. Ze barbecuen op de parkeerplaats van het stadion en komen met de familie uit voor hun favoriete team. Honkbal betekent quality time en love for the game. Het is een prachtig om dit te ervaren en opgenomen te worden in de Amerikaanse cultuur waar honkbal een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

Wil jij ook graag een honkbalwedstrijd bezoeken in Amerika? Via de website van MLB kun je tickets kopen.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer blogs

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

background-pattern