Menu background

Naar boven

Klimaat & beste reistijd Maleisië

blog

Maleisië: een land met fantastische jungle, een wereld aan culturen en wat dacht je van witte stranden en een meer dan kleurrijke onderwaterwereld? Daar wil je heen! Je wilt dan natuurlijk ook wel zo veel mogelijk lekker weer, al vind ik zelf een verkoelende bui in de middag ook altijd wel lekker. Speciaal voor jou hebben we per maand gekeken naar wat je qua weer kunt verwachten. Zoveel mensen, met net zoveel wensen, dus zo kun je precies voor jezelf bepalen welke periode het beste bij je past.
Decorative torn edge
Geschreven op
vrijdag 10 april
Geschreven door
Lianne Boerma
Delen op social media

Januari

Laten we er maar gelijk mee beginnen: januari is de natste maand van Maleisië, met ongeveer zeven keer zoveel neerslag als tijdens onze natste maand in Nederland. In het oosten valt de meeste regen, maar in het westen zoals op Langkawi valt het heel erg mee. Ook al vallen er regelmatig hevige buien, je kunt in deze periode prima naar Maleisië reizen. Vaak vallen de buien aan het einde van de dag en meestal duren deze kort. Echter: hoe meer regen, des te minder kans je hebt op het spotten van dieren en dat is natuurlijk wel zonde.

Februari

In februari valt er minder regen dan in januari, maar alsnog kan het aantal millimeter hoog oplopen. Het voordeel is wel dat de prijzen laag zijn, omdat het een rustige periode is. Het noorden valt qua regen mee en het is hier dan ook vaak droog. Vooral het zuiden is waar je rekening mee dient te houden.

Maart

Maart is een fijne periode voor een rondreis door Maleisië: er valt ongeveer de helft aan regen vergeleken met de maand januari, maar het is nog steeds vrij rustig en daardoor ook goedkoper. Wil je graag toeristen vermijden? Ga dan in de maand maart!

April

Ook april is een fijne maand voor een reis door Maleisië, zelfs nog fijner dan maart. Het is vaak droog met een heerlijk zonnetje en een heldere lucht. De eilanden aan de oostkust zijn weer bereikbaar en hier heb je echt het hutje op het strand gevoel.

Mei

In mei valt er ongeveer evenveel neerslag als in april. Veel mensen hebben vakantie en trekken er dan op uit. Je merkt tijdens het rondreizen dat er meer toeristen zijn.

Juni

De maand juni wordt gezien als een van de beste maanden voor een reis naar Maleisië. De regenkans is klein en je zit net voor het juli/ augustus piek vakantieseizoen.

Juli

Aangezien mensen van over de hele wereld vaak in juli vakantie hebben, is dit de drukste maand van het jaar. Wil je graag toeristen vermijden en ook vooral geld besparen? Zorg dan dat je deze maand vermijdt. Vind je het juist belangrijker om lekker weer te hebben? Dan is dit de perfecte maand voor jou, aangezien juli de droogste maand is.

Augustus

Je zou augustus qua weer kunnen vergelijken met de maand juni, wanneer er ongeveer evenveel neerslag valt en de temperatuur gelijk is. Echter, ook in augustus hebben mensen wereldwijd nog vakantie en daarom is ook dit één van de drukste maanden van het jaar. Houd hier rekening mee en probeer op tijd te boeken, zodat de accommodaties niet al vol zitten.

September

In september begint het al iets rustiger te worden, maar het is nog steeds prachtig weer. Om deze redenen is september dan ook een van de beste maanden om naar Maleisië te reizen. Je deelt het eiland met minder toeristen, het klimaat is goed én de prijzen zijn iets lager.

Oktober

Is september geen optie voor jou? Probeer dan een reis in oktober te plannen, wanneer het regenseizoen om de hoek staat, maar je nog wel mooi weer hebt. Bovendien is het een vrij rustige maand, betaal je je niet scheel aan sommige slaapplekken en activiteiten, en je kunt nog steeds genieten van de prachtige natuur. Let wel op: de eilanden aan de oostkust zoals de Perhentians sluiten wel half oktober.

November

Tijdens een reis naar Maleisië in november moet je zo nu en dan rekenen op een bui. Maar: de natuur is alweer een stuk groener en daardoor mooier, en de dieren profiteren hier van. Daarom is dit een uitstekende maand voor een natuurvakantie.

December

Alhoewel er in januari de meeste regen valt, kan het in december ook flink regenen. Daarnaast kan er een storm opkomen en dit kan gevolgen hebben voor je reisplannen. Wil je in de kerstperiode gaan? Dan is het ook nog eens drukker en schieten de prijzen weer omhoog, omdat mensen over de gehele wereld dan massaal vrij hebben. Probeer deze periode daarom te vermijden.

Conclusie

In principe kun je het gehele jaar naar Maleisië reizen, maar zijn december en januari de natste maanden waarin het ook flink kan waaien. Bovendien is de kans op het spotten van dieren minder groot. Wil je liever zoveel mogelijk toeristen vermijden en speelt budget een rol? Probeer dan niet in de maanden juli en augustus te reizen. De beste periode is dan toch echt het voor- en het najaar.

Bekijk onze rondreizen

rondreis

Dwars door Maleisië

 • Kuala Lumpur - Taman Negara - Cameron Highlands - Penang - Perhantians Islands
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 1036,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Maleisië en Borneo all the way

 • Kuching - Kota Kinabalu - Sandakan - Kuala Lumpur - Cameron Highlands - Penang - Langkawi
 • 17 dagen / 16 nachten
 • vanaf € 1299,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Maleisië in 2 weken, even proeven

 • Kuala Lumpur - Taman Negara - Cameron Highlands - Penang - Langkawi
 • 14 dagen / 13 nachten
 • vanaf € 999,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Maleisië, rustig beginnen

 • Kuala Lumpur - Taman Negara
 • 5 dagen / 4 nachten
 • vanaf € 389,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge