Naar boven

5x hoe je met jouw reis een positieve impact maakt

blog

Geschreven op
donderdag 5 september
Geschreven door
Shannon van Duyl
He, wist je dat je met jouw reis een positieve impact kunt maken. Tenminste, als je het verantwoord doet. Naast mooie reizen bouwen, willen we namelijk een positieve impact hebben op de wereld die we met z’n allen zo graag ontdekken. Reis je met Riksja dan ben ervan verzekerd dat je reis 100% CO2 gecompenseerd wordt én dat je geld ook daadwerkelijk terecht komt bij de mensen waar het hoort. Maar ook jouw keuzes voor vertrek en ter plekke hebben impact. We geven je 5 tips!
Decorative torn edge

#1 Zo pak je duurzaam je koffer in

koffer impactvol inpakken

We weten dat inpakken met kinderen soms best stressvol kan zijn. En als je dan ook nog eens moet nadenken over de duurzaamheid van jouw koffer…. Geen paniek! We zetten onze tips voor je op een rij:

💚Pak een broodtrommel. Altijd handig voor koekjes onderweg en je bespaart zo plastic zakjes
💚Een stoffen shopper mag niet ontbreken! Handig voor het doen van boodschappen en plasticvrij
💚Hoe fijn is het om een powerbank mee te nemen die zichzelf oplaadt door zonne-energie? Wij hebben Waka Waka!
💚Neem je eigen shampoo en douchgel mee in hervulbare flesjes. Dit scheelt ruimte in je koffer en zo hoef je geen gebruik te maken van de flesjes in hotels
💚Neem hervulbare drinkflessen mee. Zo heeft iedereen altijd zij favoriete drinken bij de hand

#2 Kies voor kleinschalige overnachtingsplekken

jungle lodge in thailand

Op een groot aantal van onze bestemmingen hebben wij de zogeheten hotels met een hart. Dit zijn hotels waarbij de eigenaren zich inzetten voor de lokale gemeenschap, zich bezighouden met natuurbehoud of op een andere manier positieve impact op de wereld hebben. Dat zijn slaapplekken die wij omarmen en waar we jou graag kennis mee laten maken. Reis bijvoorbeeld naar Thailand en slaap in onze eigen community junglelodge. Aan de rand van Khao Sok Nationaal Park hebben we samen met de Thai een plek gebouwd waar natuur en mensen samenkomen. De Thaise manager Shane zet zich in voor cultuur- en natuurbehoud van de gemeenschappen waar Anurak onderdeel van is. Hij leert ze onder andere dat het scheiden van afval erg belangrijk is. Daarnaast zijn we bezig om verdwenen vegetatie door het planten van oliepalmen terug te brengen. Maar ook is er bijvoorbeeld een eigen moestuin waar de groenten worden verbouwd die bij het diner op je bord liggen.

#3 Steun lokale winkels, restaurants en gidsen

Lokale markt

En dit is veel makkelijker dan je misschien denkt. Koop bijvoorbeeld in lokale winkels souvenirs voor thuis of voor opa en oma en eet bij lokale restaurants. Zo leer je de keuken van jouw bestemming écht kennen. Je zult merken dat je kinderen al snel de ijsbrekers vormen en je zo al snel een praatje maakt met de winkel- of restauranteigenaar. Ook al is dit soms een beetje handen en voetenwerk.

Wist je dat ook een lokaal project kunt ondersteunen? Tijdens het boekingsproces kun je ervoor kiezen om een microfinanciering toe te voegen die je aan een lokale ondernemer ter plekke kunt geven. Zo maak je ook na je reis nog steeds impact! Hiervoor werken we samen met Wakibi. Wil je weten hoe dit allemaal werkt? Hier vind je meer informatie.

#4 Kies voor minder belastende manieren van reizen

gezin op de boot

Je wilt natuurlijk tijdens je rondreis alles van de bestemming zien én het leuk houden onderweg. Dan snappen we heel goed dat je eigenlijk zo snel mogelijk van A naar B wilt met je kinderen. Toch zijn er genoeg leuke en minder belastende vervoersmiddelen waar je voor kunt kiezen. En geloof ons, hier worden je kinderen ook blij van. Neem bijvoorbeeld de boot of de nachttrein. Tijdens een boottocht leer je je bestemming weer op een hele andere manier kennen en zie je de natuur vanaf het water. Dat is nog eens “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” spelen op heel nieuw level. Ook de nachttrein is een ervaring op zich. Niet ieder kind kan zeggen dat hij in een trein geslapen heeft! Het allerfijnste is dat je tijdens het slapen kilometers aflegt en uitgerust bij je volgende bestemming komt.

#5 Beleef impactvolle activiteiten met kinderen

Fietsen door bangkok

Het is fantastisch om samen met je gezin activiteiten te ondernemen die je dichter bij de cultuur en de natuur van het land brengen. Wij vinden bijvoorbeeld het offertjes maken op Bali erg leuk om samen met de lokale bevolking te doen. Ook het fietsen door Chiang Mai in Thailand vinden we een aanrader, waar we al fietsend bananenbomen en kleine huisjes en dorpjes passeerden. En in Mexico is het bezoek bij Guadalupe een hele belevenis. Hier krijg je een rondleiding door een van de Maya-dorpjes en bak je bij Guadalupe thuis je eigen tortilla’s. Leuk, lekker én je geld komt zo direct bij de lokale bevolking!

Lees onze blogs voor meer reisinspiratie

background-pattern