Menu background

Naar boven

Ande(r)s leven

bouwsteen

 • Reisschema:
  Guamote
 • Reisduur:
  2 dagen / 1 nacht
 • Activiteit:
  halve dag excursie
 • Reissom:
  € 195,- p.p. bij 2 personen
✓Een van onze eigen favoriete bouwstenen in Ecuador

✓Een fijne tussenstop op de reis tussen Baños en Cuenca

✓Ga van de gebaande paden en maak kennis met het lokale leven in de Andes

✓Plan een bezoek op donderdag voor een bezoek aan de beestenmarkt
Ecuador reis Guamote
Decorative torn edge

Dag 1 – Ecuador reis Guamote, aankomst

Vandaag is het vroeg opstaan voor je trip door het Andes gebergte. Nadat je alles hebt ingepakt en snel een broodje hebt gekocht, stap je de bus in op weg naar Riobamba. Hier staat onze chauffeur voor je klaar die je naar het afgelegen bergdorpje brengt, waar de indígenas wonen. Hoe dichter je bij het dorp komt, hoe meer bevolking je tegen komt. De mannen dragen een poncho met hoed en de vrouwen een kleurrijke rok, omslagdoek en hoed.

Je slaapt vandaag in eenvoudig maar sfeervol gastenverblijf waar de Vlaamse Eve je vrolijk onthaalt. Je hebt een goedverzorgde kamer met badkamer. Eve is een van de werknemers die het guesthuis runt en actief meewerkt aan de projecten om zo de levensomstandigheden van indigenas in de Andes te verbeteren. Ze creëert voor verschillende indígena gemeenschappen kansen door workshops in haar centrum te geven. Zo wordt er computerles gegeven en is er een naaiatelier.

Decorative torn edge

Eve laat je vandaag graag meer zien van het project. Mocht het Eve niet lukken dan neemt Tom, een van de vrijwilligers, je mee om te vertalen en uitleg te geven. Eve is met haar lange blonde dreadlocks een opvallende en bekende verschijning in het dorp. Iedereen groet haar of komt naar haar toe om bij te praten over de laatste ontwikkelingen in het dorp. Nadat je je op je kamer geïnstalleerd hebt trek je er met een jeep op uit, de bergen in. Behalve de Panamericana helemaal beneden aan het dorp is hier geen enkele weg geasfalteerd.

Eve laat je zien hoe de indigenas hoog in de bergen leven in een zogenaamde ‘choza’. Een hutje gemaakt van klei en een riet. Een van de vrouwen in het dorp nodigde ons uit in haar hutje waar ze met haar man, 6 kinderen en een aantal cavia’s woont.

Decorative torn edge

Ook bezochten wij een schooltje waar trotse kinderen hun schrift lieten zien. Bij het wandelen door het dorp merk je al snel dat Guamote op grote hoogte ligt. Nóg hoger dan Quito, dus is het soms puffen en happen naar adem. In het huis van Diego zie je hoe hij van jongs af aan poncho’s maakt. Hij heeft deze ambacht van zijn vader geleerd en laat je graag meer zien van dit eeuwenoude beroep en het meest gedragen kledingstuk in Ecuador. Diego laat je zien hoe hij een schaap of lama scheert, hoe hij de wol draait en vervolgens de poncho op een traditionele manier maakt.

In de dorpen vinden regelmatig lokale feesten plaats. Wanneer dit het geval is neemt Eve je hier mee naar toe. Mocht je er op donderdag zijn, bezoek dan de authentieke markt. Dit is de grootste markt in de wijde omgeving, waar de Ecuadorianen alles verhandelen, van cavia´s tot pannen. Een groot voordeel is, dat deze markt nog niet veel bezocht wordt door toeristen en hierdoor erg authentiek is. De indígenas verhandelen hun dieren en nemen ze daarna mee naar huis. Zo zagen wij hoe een schaap op het dak van de bus vervoerd werd en kippen gewoon mee de bus in gingen. ’s Avonds kom je terug in het gastenverblijf waar een smaakvolle maaltijd voor je klaarstaat die is bereid met lokale producten. Deze maaltijd betaal je ter plaatse, deze is niet in de bouwsteen inbegrepen.

Decorative torn edge

Dag 2 – Vertrek

’s Ochtends zorgt Eve ervoor dat het ontbijt voor je klaar staat. Heb je net als Eve deze vriendelijke mensen in je hart gesloten en kun je nog geen afscheid nemen, bezoek dan na het ontbijt nog even de kinderopvang of het naaiatelier. Daarna is het echt tijd om je reis door Ecuador te vervolgen. Onze chauffeur brengt je naar het treinstadje Alausi, waar je met de trein de Andes doorkruist of neem de bus vanuit Riobamba verder zuidelijk naar het swingende Goed ‘gemutst’ door koloniaal Cuenca

Decorative torn edge

Onze slaapplekken

torn-edge

Ande(r)s leven

Deze bouwsteen is goed te combineren met

Ecuador reis Cuenca
bouwsteen

Goed ‘gemutst’ door koloniaal Cuenca

 • Cuenca
 • 3 dagen / 2 nachten
 • € 120,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge