Menu background

Naar boven

Het wijngeheim van Brda

bouwsteen

 • Reisschema:
  Brda en de Vipava vallei
 • Reisduur:
  3 dagen / 2 nachten
 • Activiteit:
  wijnproeverij
 • Reissom:
  vanaf € 188,- p.p. bij 2 personen
✓ Ontdek het Sloveense Toscane met een heuvellandschap vol wijngaarden, kastelen en middeleeuwse dorpen
✓ Overnacht in een sfeervol guesthouse
✓ Inclusief wijnproeverij
✓ Veel optionele excursies van een kookworkshop tot een treasure hunt (lees onderaan de pagina)
✓ Optioneel overnacht je in de Vipava-vallei of in een luxe bungalow midden in de natuur (opties staan onderaan de pagina)
Wijnstreek-Slovenië
Decorative torn edge

Dag 1 – Postojna grotten – Predjama kasteel – Brda

Kom je uit Ljubljana, dan kom je langs de grotten van Postojna, een van de bekendste highlights van het land. De grotten zijn beroemd omdat ze, met zo’n 21 kilometer lengte, tot de langste grottenstelsels ter wereld behoren. Combineer een bezoek aan de grotten gemakkelijk met het Predjama-kasteel, het grootste grotkasteel ter wereld, wat is gebouwd tegen een 123 meter hoge klif. Omdat het op beide plekken behoorlijk druk kan zijn, raden we je aan om er al ’s ochtends vroeg naartoe te gaan.

Je overnacht in de wijnstreek Brda, het Toscane van Slovenië, waar je slaapt tussen rollende heuvels met wijngaarden, kastelen en middeleeuwse dorpen. Vanaf het terras kijk je uit op de wijngaarden. Wijn maken doen ze hier al duizenden jaren. We werken samen met kleinschalige slaapplekken met slechts enkele kamers. Dat de plekjes met liefde gerund worden merk je niet alleen aan de vriendelijke service, maar gaat hier letterlijk door de maag. Er is altijd een eetgelegenheid waar je kunt genieten van de lekkerste streekgerechten. Na het eten kun je uitbuiken op het terras in de knusse tuin.

Decorative torn edge

Dag 2 – Riksja’s fietsroutebeschrijving

Trek er vandaag op uit om de regio te ontdekken. Wij reden eerst naar de lokale VVV in Brda. Er zit een Tourist Information Office (lokale VVV) in Šmartno en in Vipolže. Je kunt er ook een actuele kalender krijgen met (wijn)boerderijen in de regio waar je ongepland lokale producten kunt proeven en kopen. Naast wijn zal je er ook olijfolie, kersen en honing vinden. Een leuke manier om de omgeving te verkennen is per fiets, die je daar kunt huren. We raden je dan wel de elektrische fiets aan, omdat fietsen hier in de heuvels best pittig kan zijn. Je ontvangt van ons enkele door ons zelf uitgestippelde routes waarbij je de echte mountainbike paden omzeilt en hierdoor meer van de omgeving kunt genieten.

Liever te voet de omgeving verkennen, vraag dan eens naar de Cherry Blossom Trails. We raden je de Drugmbernca route aan (trail 3), waarbij je twee hoogtepunten uit de regio aandoet, waaronder het middeleeuwse vestingsstadje Šmartno en de uitkijktoren bij Gonjače. De route is 9,5 kilometer lang en je doet er zo’n 2,5 tot 3 uur over. Je kunt het kaartje met wandelroutes gratis krijgen bij het Tourist Information Center.

Decorative torn edge

Wijnproeverij in Brda

Aan het einde van de middag ga je verschillende wijnen proeven in de Brdai. In tegenstelling tot de Toscaanse wijnen, zijn de Sloveense wijnen een stuk minder bekend. En we zetten het gelijk maar even recht, dat komt volgens ons niet door de kwaliteit van de wijn. Waardoor dan wel? De meeste wijnboeren in Slovenië hebben een relatief kleine wijngaard, waardoor massaproductie niet mogelijk is. Er worden dan ook weinig Sloveense wijnen geëxporteerd. Van de lokaal geproduceerde witte, rode of rosé wijnen genieten de Slovenen dus vooral zelf.

De proeverij is in een lokale wijnbar waar je vijf verschillende wijnen geserveerd krijgt met daarbij natuurlijk een uitgebreide uitleg over de wijn en de regio. Voor de echte liefhebber kunnen we een proeverij van oranje wijnen reserveren. Deze bijzondere wijn wordt in deze regio op een beperkte schaal geproduceerd. Het is een witte druif die verwerkt wordt als een rode druif voor rode wijn, waardoor het niet alleen voor een amberkleurige kleur zorgt, maar ook een bijzondere smaak geeft. Interesse in deze proeverij, laat het ons dan weten.

Decorative torn edge

Dag 3 – Vertrek wijnstreek Slovenië

Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Je kunt je verblijf met gemak een dagje verlengen. In de omgeving valt genoeg te ontdekken. Door het gunstige klimaat zijn Brda en de Vipava-vallei een culinair feestje en worden hier, naast wijn ook lekkere kazen, worsten en olijfolie geproduceerd en kun je er genieten van veel lokale producten zoals vijgen en andere verse groentes en fruit. Onderaan deze pagina bieden we verschillende optionele excursies aan waarbij je meer proeft van deze specialiteiten of de vallei beter leert kennen. In overleg bespreken we wanneer we deze excursies het beste voor je kunnen inplannen tijdens je verblijf in de wijnstreek van Slovenië. Via de lokale VVV in Vipava kun daarnaast nog meer tips krijgen over fiets en wandelroutes in de vallei langs wijngaarden, Romeinse opgravingen en door middeleeuwse stadjes. Tenslotte kun je vanuit Vipava ook de grotten van Postojna of Škocjan bezoeken. Genoeg redenen om nog een nachtje te blijven, toch?

Decorative torn edge

Onze sfeervolle adresjes

torn-edge

Het wijngeheim van Brda

Voor deze reis bieden we de volgende varianten aan

Variant
1

Slaap in een luxe bungalow midden in een dennenbos

 • Reissom:
  € 373,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Twee overnachtingen inclusief ontbijt en een wijnproeverij

Verborgen in een honderdjarig oud dennenbos met uitzicht op de Vipava vallei liggen een paar bijzondere bungalows. Naast een fijn balkon is je comfortabel ingerichte kamer van alle gemakken voorzien. Ook is er een restaurant waar je op terras bij de wijngaard geniet van de lekkerste gerechten. Ook is er een Finse sauna en hottub aanwezig voor gezamenlijk gebruik. Een fijne relaxplek midden in de natuur, maar vlakbij de Vipava vallei, waar je je naast wijn ook kunt genieten van lekkere kazen, worsten, vijgen en andere verse groentes en fruit.

Decorative torn edge
Wijnstreek Slovenië

Wijnstreek Slovenië

wijnstreek slovenië
wijnstreek-slovenie
Overnachten in de wijnstreek van Slovenië

Overnachten in de wijnstreek van Slovenië

Variant
2

Slaap midden in de Vipava-vallei

 • Reissom:
  vanaf € ,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Twee overnachtingen in de Vipava-vallei inclusief ontbijt en een wijnproeverij

Je kunt er ook voor kiezen om in de Vipava-vallei te verblijven. Deze smalle vallei is wat minder ontdekt dan Brda en een mooie locatie om te wandelen of te fietsen doordat de vallei zelf vlak is. De ene wijnboerderij wordt opgevolgd door de ander; genoeg keuze om er wat van te proeven. Naast wijn kun je ook genieten van lekkere kazen, worsten, vijgen en andere verse groentes en fruit. Je overnacht op een kleinschalige slaapplek die met liefde gerund worden waar de lekkerste streekgerechten geserveerd worden. Als je goed zoekt kun je nog genoeg overblijfselen uit de Romeinse tijd vinden.

Decorative torn edge

Variant
3

Sloveense kookworkshop

 • Reissom:
  Vanaf € 45,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Kookworkshop van ongeveer twee uur, exclusief drankjes

Met zo’n 24 verschillende culinaire regio’s, is de Sloveense keuken heel divers. Toch wordt er altijd gekookt met seizoensproducten die rechtstreeks uit de natuur komen. Tijdens deze kookworkshop duik je de Sloveense keuken in en bereid je enkele lokale gerechten met ingrediënten uit de buurt. En bij alleen koken blijft het gelukkig niet. Natuurlijk mag je je zelfbereide gerechten ook opeten. Mmm!

Decorative torn edge
Variant
4

Fietsen tussen de wijnranken

 • Reissom:
  € 50,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  1 dag huur van een elektrische fiets in wijnstreek Brda

Van maart tot november verhuurt het informatiecentrum voor toerisme in Brda (elektrische) fietsen, waarmee het wijngebied vol wijngaarden en sfeervolle dorpjes kunt verkennen. Je kunt dit op de dag zelf doen, maar de beschikbaarheid is (vooral in de zomer) beperkt. We kunnen de fiets van te voren voor je reserveren. Dan weet je zeker dat er een fiets voor je klaarstaat. Omdat het behoorlijk heuvelachtig is, reserveren we een elektrische fiets voor je. Ook krijg je een door ons gemaakte routebeschrijving mee met tips voor onderweg.

Decorative torn edge
Variant
5

Olijfolieproeverij

 • Reissom:
  € 25,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Rondleiding door en proeverij met snacks

In de Vipava vallei op ongeveer 6 kilometer van Brda ligt een boerderij, waar een familie zich al generaties lang bezighoudt met fruitteelt, wijnbouw en olijventeelt. Je kunt deze boerderij een bezoekje brengen. Je gids vertelt je meer over alle producten die er op een biologische manier worden verbouwd en laat je verschillende soorten olijfolie proeven.

Decorative torn edge
Bled Slovenië Bohinj
Variant
6

Puzzeltocht door het middeleeuwse dorpje Vipavski Kriz

 • Reissom:
  € 44,- p.p. bij 2 personen
 • Inbegrepen:
  Puzzeltocht door het dorpje van ongeveer één uur

Omdat het op een heuvel ligt kun je het middeleeuwse dorpje vanuit de hele vallei zien liggen. Hoewel het een van de kleinste middeleeuwse plaatsjes ter wereld is, vind je in de straatjes met kinderkopjes tal van oude cultuurschatten terug die je mee terugnemen naar tijden dat het dorp onderdeel uitmaakte van een belangrijke handelsroute. Je ontdekt het dorpje op een ludieke manier tijdens een puzzeltocht. Met een rugzak vol spullen en een app los je verschillende raadsels op die je brengen naar een verborgen schat. Heb je die gevonden, dan staat er een goed glas wijn voor je klaar. Vipavski Kriz ligt in de Vipava-vallei, ongeveer op 45 minuten rijden vanaf Brda.

Decorative torn edge

Deze bouwsteen is goed te combineren met

bouwsteen

Op de pedalen door Ljubljana

 • Ljubljana
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 152,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Proef de wildernis in Soca Valley

 • Soca vallei
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 205,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
Bled Slovenië Bohinj
bouwsteen

Bergen, meren en glamperen bij Bled

 • Meer van Bled
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 198,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Istrië voor de fijnproever

 • Istrië
 • 4 dagen / 3 nachten
 • vanaf € 252,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Paradijselijke Plitvice meren

 • Plitvice meren
 • 3 dagen / 2 nachten
 • vanaf € 205,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge