Safari met kinderen? Dat kan in Zuid-Afrika!

blog

Geschreven op
vrijdag 10 juni
Geschreven door
Shannon van Duyl
Delen op social media

Op safari met kinderen? Dat kan in Zuid-Afrika!

Stoppen voor overstekende olifanten, met een ranger op zoek naar sporen in de bush, of slapen in een heuse safaritent en spannende verhalen vertellen rond het kampvuur. Zuid-Afrika is misschien wel de ultieme kids-bestemming. Voor het safari-avontuur kun je tenslotte jong en oud warm maken. Maar waar moet je op letten? En wat zijn belangrijke tips bij het plannen van zo’n safari met kinderen? Reisspecialist Yvonne van Zuid-AfrikaKids zet het voor je op een rijtje.

Big Five or Six

Allereerst, wat zie je tijdens zo’n safari? Vaak wordt er gesproken over de Big Five, maar in onze zomermaanden heb je zelfs (een kleine) kans op de Big Six: leeuwen, neushoorns, olifanten, luipaarden, buffels en zelfs walvissen. Dit wild spotten kan op vele manieren: te voet met een ranger, tijdens een gamedrive of comfortabel vanuit je eigen huurauto.

spoorzoeken

Welke parken kies ik?

Met kleine kids kies je het beste voor het bezoeken van nationale parken per eigen huurauto. Tussen zonsopgang en zonsondergang mag je in een aantal parken zelf rondrijden. Je kunt je gamedrive dus zo kort of lang maken als je zelf wilt. Handig voor kinderen die wat minder goed stil kunnen zitten. Maak een stop op aangegeven plekken, strek de benen en ga op zoek naar wild. Grote kans dat je in je safariboekje dieren weg kunt strepen. De wildparken Pilanesberg en Addo National Park (bekend om de wilde olifanten) zijn daarnaast ook nog eens malariavrij. Addo combineer je gemakkelijk in een rondje Kaapstad. Je begint en eindigt in Kaapstad, waardoor het reistempo wat lager komt te liggen. Pilanesberg bezoek je vanuit Johannesburg, je combineert dan het noorden en het zuiden van Zuid-Afrika.

Heb je wat oudere kinderen, ga dan met een ranger op stap om sporen te zoeken in de bush. Hij neemt je mee naar een plek in het wildpark waar geen roofdieren komen en waar je rustig rond kunt lopen. Je leert een voetafdruk van een giraf herkennen en welke planten je kunt gebruiken bij bepaalde kwaaltjes. Of ga op gamedrive in een open jeep. Hét park hiervoor is het Kruger Park, een van ’s werelds grootste nationale parken. De kans is groot dat je oog in oog komt te staan met olifanten, giraffen en misschien zelfs wel leeuwen en neushoorns. Na het Kruger kun je ook kiezen voor de Waterberg regio, compacter dan Kruger en daardoor nog iets grotere kans op het zien van wild. Dit park is ook malariavrij. En hoe leuk is het om eerst van de ranger te leren en vervolgens zelf met eigen huurauto op pad te gaan in het Pilanesberg nationale park.

En aan het einde van de dag? Dan gaat het kampvuur aan, zorgen fakkels voor gezelligheid en geniet je van het eten van de braai. Vergelijk safariboekjes, maak de lenzen van je camera en verrekijker schoon en vertel elkaar de verhalen over je ontmoetingen. Tijdens een safari komen verhalen tot leven.

Heb ik lekker weer op reis?

Hoe is het weer tijdens de schoolvakanties? Ondanks dat de seizoenen tegengesteld liggen aan die van ons, kun je het hele jaar op safari in Zuid-Afrika. In de meivakantie en tijdens de zomermaanden betekent dit een gemiddelde temperatuur van 20 graden. De nachten zijn wat fris, vergeet daarom niet om een sjaal en handschoenen mee te nemen voor de avondsafari’s. Overigens is dit wel de periode dat het land op z’n groenst is, je de drukte ontwijkt en de prijzen over het algemeen lager liggen.

meenemen-op-safari-met-kinderen

Praktische tips
Vergeet niet het volgende mee te nemen op safari:

  • Goede camera en verrekijker. Helemaal leuk is het om een camera mee te nemen voor je kinderen. Zo zie je straks de reis terug door hun ogen.
  • Hoedje en zonnebrand. Tijdens een safari in een open jeep kan de zon behoorlijk branden. Dit is dan geen overbodige luxe.
  • Veel safari’s worden tijdens zonsopkomst en zonsondergang gemaakt. Het moment dat muggen actief worden.
  • Warme kleren. Tijdens de mei- en zomervakantie kunnen vooral de nachten wat fris zijn. Werk met laagjes en denk ook aan een sjaal, muts en handschoenen. Zo worden de avond- of vroege ochtendsafari’s wat aangenamer.

Deze tips voor safari met kinderen zijn opgesteld door de reisspecialisten van Zuid-AfrikaKids, ook onderdeel van RiksjaKids. Zij weten welk park het meest geschikt is voor jouw gezin, waar je welke dieren ziet en hoe je het beste op safari kunt gaan. Ze hebben zelf met hun kinderen door Zuid-Afrika gereisd en helpen je graag uit eigen ervaring. Bel of mail gerust.