Naar boven

Dit zijn onze kerstknutsels

Voor alle creatievelingen: 5x kerstknutsels voor in de boom

blog

Geschreven op
vrijdag 11 december
Geschreven door
Shannon van Duyl

De kerstboom staat bij de meeste van ons alweer. Vol gehangen met kerstballen in allerlei kleuren, lichtjes en kerstengeltjes. En bij ons hangen er ook ieder jaar meer kerstknutsels van de kinderen in. Die komen dan met het uitpakken van de doos vol kerstspullen weer tevoorschijn en worden stug weer in de boom gehangen. Met de kerstvakantie in het vooruitzicht wordt er alweer druk nagedacht over wat we dit jaar zullen knutselen met kerst. We speurden het internet af naar leuke ideeën en die delen we natuurlijk ook graag met jou.

 

#1: Kersthangers van zoutdeeg

knutselen met kerst: deze zoutdeeg hangers zijn hartstikke makkelijk te maken

Supermakkelijk en stiekem ons favoriete knutselmateriaal. Het recept is simpel en goedkoop, waarschijnlijk heb je de ingrediënten gewoon in huis. Dit heb je nodig voor deeg voor 2 a 3 kinderen:

  • 2 kopjes bloem
  • 1 kopje zout
  • 1 kopje water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie. Een andere olie zoals olijfolie kan ook.

Mix de bloem en het zout door elkaar in een kom. Voeg het water en de olie toe en kneed alles tot je een mooie, soepele bal hebt. Is het brooddeeg te plakkerig, dan voeg je nog wat bloem toe. En als het te droog is, doe je wat water erbij. En wil je een kleurtje? Dan voeg je er wat druppels kleurstof aan toe. Het deeg gebruik je als een soort van klei, je kunt er allerlei vormpjes van kneden en versieren met strijkkralen, wiebeloogjes, pailletten, glitters. Is je kerstknutsel klaar dan kan het drogen in de oven. Op ca. 100 graden laat je de knutsels in 1 tot 3 uur droog en hard worden. Door de lage temperatuur smelten de versiersels niet. Vergeet er niet een gaatje in te maken voordat je ze in de oven doet, dan kun je ze straks in de boom hangen.

 

#2: Knutselen en kerst: kerstboom van ijsstokjes

Van ijsstokjes knutsel je deze gezellige kerstboom

Niet echt weer voor een ijsje, maar je kunt de ijsstokjes ook los kopen. Heb je geen ijsstokjes, dan kun je ook houten knijpers gebruiken. Met verf, pijpenragers, glitters en andere versiersels knutsel je zo je eigen kerstboompje in elkaar. Met vijf ijsstokjes maak je een ster. Liever een eland knutselen met kerst? Draai je boom dan om. Het puntje onderin, wat bij de boom de piek is, wordt z’n neus. Met een roodgekleurd balletje erop uiteraard. Twee plakoogjes halverwege en van pijpenragers maak je het gewei. Kind kan de was doen. Van een pijpenrager kun je ook gemakkelijk een haakje maken.

 

#3: Mexicoooo in de kerstboom

Zelf maken: Mexicaanse kersthangers

Ze zijn te leuk! Deze Mexicaanse hangers. We blijven toch reizigers, dus wij zijn fan! In de stijl van Frida Kahlo, met de bekende zware wenkbrauwen of een Mexicaans doodshoofd, catrina genaamd. Heel toepasselijk voor Día de los muertos, maar eigenlijk ook gewoon heel leuk voor in de kerstboom! Collega Mara heeft een uit de hand gelopen hobby: haken. Zij tipte deze leuke Mexicaanse hangers. Als je een beetje handig bent met een haaknaald, maak je deze Mexicaanse hangers zelf. En anders kun je ze ook gewoon stiekem bestellen bij Mara, je vindt ze in haar eigen webshop: Lievelaar. Of koop het (simpele) haakpatroon van deze schattige kerstengeltjes. Succes!

 

#4: Vrolijke dennenappels

Ook leuk om te knutselen met kerst: versierde dennenappels. Want van deze hangers word je toch gewoon heel blij? Wanneer je de dennenappels even binnen hebt liggen, dan gaan de schubben wat open staan door de warmte. Op iedere schub kun je vervolgens een gekleurd balletje plakken. Gebruik groen, rood, zilver en goud om echt in kerstsfeer te blijven. Zo heb je deze kleurrijke dennenappels zo gemaakt! En wanneer je een smal koortje gebruikt kun je daar nog (strijk)kralen aan rijgen voor een extra feestelijk effect.

 

#5: Voor de jongste knutsellaars: versier houten hangers

knutselen kerst: deze is voor de jongste knutselaars

Deze is vooral voor de jongste knutselaars erg leuk. Het hangertje op zich is namelijk al gemaakt, hij hoeft alleen nog opgevrolijkt te worden. Deze houten hangertjes koop je bij de hobbywinkels of gewoon bij de Action, Big Bazaar of Xenos. En dan kun je dus aan de slag met glitterlijm, kleurtjes, pailletten en andere frutsels. Touwtje erdoor en in de boom.

We zijn benieuwd wat jullie allemaal knutselen met kerst. Deel je het resultaat met ons op Instagram met @RiksjaFamily?

Fijne Feestdagen!

Lees ook onze andere blogs!

background-pattern