Riksja Family Costa Rica

Naar boven

Tips voor reizen met kinderen in Costa Rica

Algemene informatie

Reizen met kinderen is een avontuur op zich. Steeds meer gezinnen reizen met kinderen naar verre oorden en ontdekken het plezier hoe het is om een land op een andere manier te verkennen. Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en de “waarom” vraag zal dan veel worden gesteld. Costa Rica is een avontuurlijke bestemming waar met name de wat oudere kinderen vanaf 6 jaar aan uitdagende activiteiten kunnen deelnemen; slingeren als Tarzan tussen de boomtoppen, raften op de stroming van de rivier of golfsurfen. Maar ook de jongere kinderen hoeven zich niet te vervelen; een rustige bootsafari of een wandeling met een gids op zoek naar nieuwsgierige aapjes en kleurrijke vogels of luieren aan het strand zijn slechts een paar voorbeelden. Lees hieronder onze reistips Costa Rica voor reizen met kinderen.

Bij onze afzonderlijke bouwstenen en rondreizen staat vermeld welke leeftijd we adviseren.

Tico’s en kids

Reistips Costa Rica met baby’s, peuters en kleuters:
Costa Ricanen (Tico’s) houden enorm van kleine kinderen, zijn heel geduldig, en zijn bereid alles voor kleine baby’s en kinderen te regelen. Niemand zal raar opkijken in Costa Rica als je vraagt flesjes te warmen in een restaurant of hotel, iedereen heeft begrip voor omgevallen bekertjes vruchtensap, en er wordt welwillend en begripvol gelachen als een baby huilt. Deze mentaliteit voel je bij de meeste locale services: van lokale bussen tot soda’s, van cabinas tot een zeilboottocht. Echter, een infrastructuur zoals in Europa in de meer technische zin, zoals kinderbedjes, autostoeltjes voldoet soms minder aan de verwachtingen.
In Costa Rica gaat men ervan uit dat je een baby van 1 of 2 jaar oud gemakkelijk meeneemt op een tour die je eerst 3 uur per bus door de bergen voert en vervolgens 3 uur per bootje naar een hotel in het Nationale Park Tortuguero brengt. Bovendien denkt de Tico dan ook dat je zo’n baby gedurende de 6 of 7 reisuren best op je arm kunt houden. Dus als je vraagt of je een baby mee kunt nemen naar zo’n gebied, zal de gemiddelde Tico eerlijk en onschuldig antwoorden dat dit geen probleem is, zonder in de gaten te hebben dat dat voor de meeste Europese ouders een hele belevenis is. Informeer je goed over dit soort details.

Reistips Costa Rica met ‘ grotere kinderen’ 6-12 jaar:
Tico’s zijn communicatief met kinderen van deze leeftijden. Veel kinderkortingen zijn tot 12 jaar oud. Bij tours wordt vaak niet moeilijk gedaan over kinderen tot een jaar of 10, die kunnen dan gratis mee of in elk geval voor de helft. De meeste lokale gidsen kunnen erg goed met kinderen omgaan en zorgen via grapjes en natuurlijk zorgzaamheid ervoor dat de kinderen het vertrouwen hebben om bijvoorbeeld op een paard te gaan zitten, ook al hebben ze dit nog nooit eerder gedaan. Kinderen van deze leeftijd zijn soms nog te klein om zelf in een kamer te overnachten zonder vader en moeder, ondanks dat ze met grotere broers of zussen de kamer delen. Een oplossing hiervoor, bij boeking in land van herkomst, wordt vaak aangegeven als zijnde het reserveren van twee kamers naast elkaar. Let hierbij alleen op dat veel hotels lodges zijn, dus uit aparte huisjes bestaan. Er kunnen wel twee huisjes naast elkaar gereserveerd zijn, maar er kan best een meter of 5 tussen zitten, een heel ander idee dan twee kamers ‘ en suite’ .

Reistips Costa Rica met ‘net geen volwassen kinderen’:
Reizen naar Costa Rica is voor de meeste families met oudere kinderen een geweldige en onvergetelijke ervaring. Ten eerste biedt Costa Rica avontuur, van het boomtopslingeren tot een dolfijnentocht, en van modderputten tot actieve vulkanen… Ten tweede zijn er heel veel verschillende mogelijkheden om aan het einde van een rondreis een paar dagen aan een van de vele stranden te verlengen. De meeste stranden zijn rustig en in geen enkel opzicht te vergelijken met bestemmingen als Cancun. Wel beschikken de meeste dorpjes aan zee over kleine strandbarretjes en soortgelijke tentjes, waar vaak gedanst kan worden. De dorpsgemeenschap eromheen is relatief klein, dus de sociale controle is van een redelijk niveau, dit laatste als geruststellend feit voor ouders van kinderen die tijdens de reis tussen de 12 en de 18 zijn…

Klik hier voor het bouwstenenoverzicht van onze reizen naar Costa Rica met kinderen.

Op de luchthaven

Een goede voorbereiding vooraf zorgt ervoor dat je relaxt en vol vertrouwen aan de lange vliegreis begint. Wanneer je de voordeur achter je dicht trekt, begint je vakantie. Zorg dat je op tijd naar de luchthaven gaat, zodat je de tijd hebt om in te checken en je voorkeur voor een plaats kunt aangeven. Na de douane heb je nog wat tijd om te overbruggen. Zijn je kinderen oud genoeg, dan raden we je aan om ze zo lang mogelijk te laten ‘rondrennen’. Ze dan al behoorlijk wat energie kwijt voor ze het vliegtuig instappen, waardoor ze vaak rustiger zijn tijdens de vlucht.

Tijd voor nog een drankje, laatste (vergeten) spulletjes kopen, maar waarschijnlijk zitten de kinderen al snel met hun neus tegen het raam om naar die enorme vliegtuigen te kijken. Voor ouders die met echte kleintjes reizen is er de Babycare lounge en Kids Forest op Schiphol. Op de meeste luchthavens moet je nog wel een stuk lopen naar je gate. Kinderen zijn snel afgeleid door alles wat ze zien onderweg, dus neem de tijd. Nog even plassen voordat je het vliegtuig in gaat, want het kan even duren voordat ze aan boord van het toilet gebruik kunnen maken. Mocht je een buggy mee willen nemen, deze kun je vrijwel altijd bij je houden tot aan de gate. Check bij een eventuele overstap of de buggy er weer uit komt. Ditzelfde geldt voor de aankomst op de luchthaven van de eindbestemming. Meestal wordt de buggy uitgeladen bij de gate. Vergeet deze dus niet!

In het vliegtuig

Kinderen vanaf 2 jaar hebben een eigen stoel aan boord. Voor de allerkleinsten kan er een bassinet worden aangevraagd. Dit is een soort wiegje dat wordt bevestigd aan de wand waarin je kindje kan slapen. Luchtvaartmaatschappijen hanteren hier wel een maximaal gewicht of leeftijd voor, meestal is dit ongeveer 10 kilo en/of 10 maanden oud. Voor de kinderen kan er voor vertrek een baby- of kindermaaltijd worden aangevraagd. Over het algemeen worden deze uitgedeeld voordat de volwassenen hun maaltijd krijgen geserveerd. Zo heb je even de tijd om je kind op weg te helpen. Luchtvaartmaatschappijen hebben vaak leuke presentjes zoals een potloodjes en een kleurboekje die worden uitgedeeld aan de jonge reizigers.

Tijdens de vlucht kunnen kinderen last van hun oren krijgen door de druk die ontstaat bij het opstijgen of dalen van het toestel. Laat ze iets eten/drinken of laat je kindje op een speen sabbelen zodat ze een slikkende beweging maken. Dan klaren de oren en wordt de druk verminderd.

Het is voor veel kinderen een lange zit en de kans is groot dat er een moment komt dat ze zich gaan vervelen. Neem voor onderweg bijvoorbeeld een paar kleine kadootjes mee. Zo is er steeds een kleine verrassing waar ze weer een tijdje zoet mee zijn. Voor de grotere kinderen is er vaak een inflight entertainment programma beschikbaar met films en computerspelletjes.

Jet lag

‘Jet Lag’ is een ontregeling van je “biologisch klok”, o.a. het ritme van slapen en wakker zijn, dat veroorzaakt wordt door het vliegen over meer dan drie tijdszones. De eerste dagen na de vlucht moet je lichaam wennen aan het nieuwe bioritme waardoor je moe en suf kunt zijn. Het is aan te raden om in het vliegtuig weinig koffie en alcohol te drinken en na aankomst de eerste twee à drie dagen niet te veel van jezelf te vergen.
Verder is het aan te raden je direct aan te passen aan het nieuwe slaapritme. Laat de kinderen overdag niet te lang slapen, want dan slapen ze ’s nachts niet goed. Ze zullen tijdens het middagdutje enorm vast slapen en wakker gemaakt moeten worden. De meeste kinderen zijn echter eerder over de jet lag heen dan volwassenen.

Ik ga op reis en neem mee…

Wat en hoeveel neem je nu eigenlijk mee op reis. Ons eerste advies is, probeer niet teveel mee te nemen. Kleding kan je tijdens je reis een keer laten wassen en een emmertje met een schep kan je overal voor niet al te veel geld kopen. Verder is je paklijst afhankelijk wat je gaat doen tijdens je reis. Over het algemeen is lichte katoenen laagjeskleding het prettigst en voor ’s avonds een shirt met lange mouwen en een lange broek handig tegen de muggen. Goed schoeisel is fijn wanneer je een trekking gaat maken of een wandeling door het regenwoud. Goede sandalen met profiel kan prima, maar soms kan het handiger zijn om dichte schoenen te dragen ter voorkoming dat er takken of scherpe bladeren in je voet kunnen prikken/steken.

De zon is erg krachtig rond de evenaar, neem dan ook zonnebrand mee met een hoge factor en een pet of een leuke hoed voor op je hoofd. Ook op een bewolkte dag kun je verbranden. Een goed anti-muggenspul met een hoge percentage deet mag ook niet ontbreken tijdens je Costa Rica reis. Informeer bij de drogist als je met erg jonge kinderen reist over het gebruik van deet.

Costa Rica is niet echt een buggyland. De paden in het regenwoud zijn wandelend goed begaanbaar, maar een buggy rijd je niet gemakkelijk over hobbelige paden en wortels van enorme bomen. Reis je met een baby of een peuter, dan raden we je aan om (ook) een rugdrager mee te nemen. Zo zit je kind hoger en kan zijn ogen uitkijken in het groen van de jungle. Op deze manier kun je zelf ook gewoon op pad en een mooie wandeling maken door het nevelwoud en langs pruttelende modderpoelen.

Aankomst

Bij aankomst op de luchthaven ga je langs de douane en haal je je bagage op. Als de buggy niet bij de gate staat, komt deze waarschijnlijk bij de koffers op de band of ligt het bij de afwijkende bagage (Odd Sized Bagage). Indien je van te voren een transfer hebt gereserveerd, dan staat er buiten (of in de aankomsthal) iemand van de lokale partner op je te wachten om je naar het eerste hotel te brengen. Hier ligt een informatiepakket klaar met de benodigde vouchers.

Autohuur

Costa Rica is een fantastisch vakantie land om te bereizen met een huurauto. Door het heuvelachtige landschap rijden is avontuurlijk en leuk. Je kunt stoppen waar je wilt om van de omgeving te genieten of te fotograferen, het is veilig en je bepaalt zelf waar en hoe lang. Je hoeft tijdens je vakantie geen rekening te houden met andere reizigers en reist volledig in eigen tempo. De drukte op de wegen valt mee, alleen het vrachtwagenverkeer (vooral rond San José) gaat niet snel. Bij je autohuur krijg je een GPS. Maar het is natuurlijk ook leuk om voor vertrek in Nederland nog een goede wegenkaart te kopen.

Inmiddels is het ook in Costa Rica verplicht kinderen (tot 10 jaar of 140cm) in een autostoeltje te vervoeren, dit is inbegrepen in je autohuur. Voor meer informatie over de autohuur kun je terecht op de autohuurpagina.

Overnachtingen

De accommodaties die je tijdens je Costa Rica vakantie aandoet, hebben we zelf bezocht. Ze zijn uitgekozen op sfeer, passend bij de uitstraling van de omgeving waarin je verblijft. Er is een bar/restaurant, een tuin of een leuk ingerichte lounge. De meeste accommodaties hebben een zwembad, zodat het ook fijn is om even te relaxen bij je accommodatie. Kunnen de kinderen even lekker plonzen terwijl je zelf heerlijk een boek kan lezen. Vaak is het een familiebedrijfje. Meestal vallen ze in de middenklasse categorie en liggen zoveel mogelijk centraal. De kamers bieden het comfort van eigen douche/toilet en fan of airco. Soms verblijf je luxer, bijvoorbeeld in een chalet of villa, soms eenvoudiger, in een junglelodge of beach cabaña. Die afwisseling geeft je vakantie een bijzonder tintje.
Het ontbijt is overal inbegrepen. Kijk voor meer informatie ook op de pagina overnachten.

Kinderbedjes zijn niet overal aanwezig in de hotels. Je kunt ook overwegen om zelf een reisbedje mee te nemen, een soort minitentje waar je kind elke nacht in slaapt. Zelf hebben we goede ervaringen met Deryan. Meerdere collega’s hebben hier al met veel plezier gebruik van gemaakt.

Handdoeken zijn altijd aanwezig in je hotel, wel is het handig om voor het strand of het zwembad een badhanddoek mee te nemen. Wil je je handdoeken even opfrissen na een paar keer gebruikt te hebben? Op veel locaties kun je je kleding en handdoeken tussendoor laten wassen bij de wasserij. In sommige hotels zijn er klamboes aanwezig, airconditioning waar muggen niet van houden of een hor voor het raam. Vind je slapen onder een klamboe het prettigst, dan zijn er in Nederland verschillende reisklamboes te koop die geïmpregneerd zijn met insektenverdelger.

Eten en drinken

Lekker en gezellig eten is voor de meeste mensen een van de leukste bezigheden op een verre reis. Als je met (kleine) kinderen op reis bent is het wel verstandig om extra aandacht aan het eten en drinken te besteden. Hieronder geven we je enkele tips.

Eten

Het ene kind is wat makkelijker dan het andere als het om eten gaat. Het proeven van de lokale keuken zal dan ook niet voor ieder kind weggelegd zijn. En op zich is het ook geen ramp als er wat vaker pannenkoeken en friet wordt gegeten (als het op de kaart staat). Fruit, om de vitaminen wat aan te vullen, kun je bijna overal kopen. Let er wel op dat het niet al geschild is. Van onze lokale agent krijg je per plaatse een beschrijving mee van een aantal leuke restaurantjes.
Kinderen verliezen op reis vaak meer energie dan thuis en een goede lunch is dan ook belangrijk. Je kunt er dan voor kiezen om ’s middags wat uitgebreider te eten in plaats van ’s avonds. Dit brengt vaak ook wat extra rust. ’s Avonds kun je dan wat lichts eten, de kinderen op bed leggen en dan met z’n tweetjes nog een hapje gaan eten. Als je kleine kinderen hebt, is het handig om een babyfoon mee te nemen. In de meeste plaatsen vind je veel supermarkten waar je ook kindervoeding en dergelijke kan kopen.

Drinken

Net als voor jezelf is voldoende (water) drinken voor een kind erg belangrijk. Controleer wel altijd of de waterflessen verzegeld zijn als je ze koopt en laat kinderen nooit uit de kraan drinken. Je kunt dit ter plaatse afwisselen met overal te verkrijgen verse fruitsmoothies (gemaakt met melk of water) of bijvoorbeeld cola of andere frisdranken die meteen ook de suikerspiegel op peil houden. IJsklontjes kun je het beste vermijden en laat kinderen ook niet uit het flesje drinken, maar schenk het over in een glas of vraag een rietje. De gepasteuriseerde melk in het buitenland is meestal niet favoriet bij kinderen. Als alternatief kun je ook zelf poedermelk meenemen. Wel handig om ze het alvast te laten proeven.

background-pattern