Naar boven

Madeira-Pico-Ruivo

5x gaafste hikes van Madeira

blog

Madeira staat bekend om de talloze hikes die je hier kunt maken. Omdat het lastig kan zijn om een keuze te maken, delen we maar al te graag onze top vijf.
Decorative torn edge

1. De Pico’s

Wie niet bang is voor hoogtes, moet de hike tussen de twee hoogste pieken van Madeira doen. Je begint de wandeling bij Pico Arieiro, waar je ook met de auto kunt komen, en loopt binnen vier uur naar Pico Ruivo. Het is een wandeling voor de wat gevorderde wandelaar, maar als je niet bang bent voor een uitdaging, dan moet je er sowieso voor gaan. Je kunt de route ook langer maken door de route ook terug te lopen. De route is dan zo’n 14 kilometer lang. Onderweg kom je langs waanzinnige uitzichtpunten waar je even een stop moet inlassen om van dit magische uitzicht te genieten. Vergeet ook zeker niet je camera mee te nemen om dit uitzicht vast te leggen.

2. De 25 watervallen

Een van de mooiste wandelingen van Madeira vinden wij die naar de 25 fontes en de Risco watervallen. Deze hike is ook goed te doen als je nog niet veel ervaring hebt. Je loopt onderweg langs een levada die regenwater vervoert van de ene kant van het eiland naar de andere kant. Om negen kilometer af te leggen, ben je zo’n drie uur bezig. Onze tip is om bij de steile trap nog even een drankje of wat te eten te nemen voordat de wandeling echt gaat beginnen. Als je overigens denkt dat dit de enigste trap is, dan heb je het mis. Het is flink wat aanpoten maar aan het einde wacht de beloning. Je komt aan bij de 25 watervallen die samenkomen in een felgekleurde blauwgroene pool.

wandelen madeira levadas

3. Ponta de Sao Lourenco

Ben je op zoek naar een wandeling langs steile kliffen rotsformaties? Wij vinden de hike op het schiereiland Sao Lourenco supergaaf! Je loopt langs de ruige kust van het eiland en hebt uitzicht op de eindeloze zee en op de onbewoonde eilanden in de verte. Deze route is zeven kilometer lang en zul je ongeveer twee á drie uur mee bezig zijn.

4. Miradouro Los Balcoes

Ribeiro Frio is het beginpunt van vele wandelroutes op Madeira. Wij vinden de hike naar het miradouro ‘Los Balcoes’ heel gaaf om te doen. Doordat de wandeling maar anderhalve kilometer is, is die voor iedereen goed te lopen. Vanaf het uitzichtpunt kijk je kilometers tussen bergen door over het eiland. Als je klaar bent met deze wandeling raden we ja aan om het stadje Porto da Cruz en Santana te verkennen.

5. Levada do Caldeirao Verde

Je mag het eiland niet verlaten zonder de Levada do Caldeirao Verde route te lopen in het noorden van Madeira. Ook dit is een hike die vrij gemakkelijk te lopen is, ook al is het 13 kilometer. Je loopt over veel vlakke stukken met supermooie uitzichten door tunnels en over diepe kloven. Als je het einde van de wandeling nadert, kom je langs een van de hoogste watervallen van Madeira wat een goed moment is om een pauze in te lassen. Neem vooral zelf wat te snacken en een fles water mee.

Nog meer inspiratie opdoen? Lees meer reisblogs:

Bekijk onze rondreizen en bouwstenen

rondreis

Complete Madeira vakantie

 • Funchal - noordoost-kust - zuidkust
 • 10 dagen / 9 nachten
 • Vanaf € 895,-.- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
rondreis

Eigenwijs Madeira

 • Rondje Madeira van Noordoost-kust tot zuidkust
 • 7 dagen / 6 nachten
 • Vanaf € 435,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze rondreis
Decorative torn edge
madeira-glamping
bouwsteen

Glamping op Madeira

 • Calheta
 • 4 dagen, 3 nachten
 • Vanaf € 270,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
bouwsteen

Kliffen en levadas van Santana

 • Santana en omgeving
 • 4 dagen / 3 nachten (aanpasbaar)
 • Vanaf € 135,- p.p. bij 2 personen
Bekijk deze bouwsteen
Decorative torn edge
background-pattern