Riksja Travel Cambodja

Naar boven

Het Tonlé Sapmeer: ontdek het grootste meer van zuidoost Azië

blog

Geschreven op
donderdag 21 maart
Geschreven door
Vincent de Kolf

Groot meer: dat is de vertaling van het Khmer woord Tonlé Sap. Wat is het Tonle Sap meer en waarom is behoort het tot de highlights van Cambodja? Wij het vertellen je alles wat je moet weten over het Tonlé Sapmeer in Cambodja.

Tonle Sap marktHet Tonlé Sapmeer beslaat 7,5% van de Cambodjaanse oppervlakte. Het Tonlé Sap meer staat in verbinding met de Mekong Rivier. In het regenseizoen keert de stroomrichting van de Mekong  Rivier wat er voor zorgt dat het Tonle Sapmeer in dit seizoen maar liefst 5x zo groot wordt.

Een kwart van de Cambodjaanse bevolking heeft zich gehuisvest aan het Tonlé sapmeer in drijvende boten op palen. Deze huisjes vormen zich samen tot drijvende vissersdorpjes met drijvende huizen, drijvende markten en zelfs drijvende scholen. De palen zijn metershoog omdat in het regenseizoen het waterlevel wel tot zo’n twaalf meter stijgt. De drijvende dorpjes op het Tonlé Sapmeer zijn een indrukwekkende bezienswaardigheid en behoren zeker tot de hoogtepunten van Cambodja.

Bezoek het Tonlé Sapmeer

Zowel in het droge als in het regenseizoen is het Tonlé Sapmeer een bezoekje waard. Een boottocht door de drijvende dorpjes is een unieke ervaring waarbij je makkelijk in contact komt met de locals. Lees hier onze tips voor het bezoeken van Tonle Sap.Tonle Sap Kampong Khleang

Kampong Khleang

In Siem Reap is volop aanbod van  Tonle Sap dagtours naar de drijvende dorpjes. De meesten van hen gaan naar Chong Kneas omdat dit dorp het meest dichtbij Siem Reap is. Helaas is dit dorp inmiddels een toeristencircus waar veel toeristen scams plaatsvinden, zonde! Wij raden je aan om voor je Tonle Sap tour verder te reizen naar het dorp Kampong Khleang. Hier had ik een onvergetelijke, pure ervaring. Ik was er in het droge seizoen en kon er naast een boottocht ook een wandeling door het dorp maken. Hier waren geen verkopers of scams maar lachende gezichten en kinderen die met mij wilden spelen.

Cambodja reizen tonle sapmeerSlaap in een homestay op het Tonle Sap

De bewoners van het Tonlé Sapmeer leven van de visvangst en leven in grote armoede. Doordat er geen sanitaire voorzieningen zijn in de huisjes en er geen schoon drinkwater is, is er helaas veel kindersterfte in deze omgeving. Wij vonden in het dorp Kampong Khleang een Cambodjaanse familie die hun huis hebben omgebouwd tot homestay (met het nodige comfort voor een Westerse toerist). Met een verblijf in een homestay krijg je een unieke kijk in het leven op het Tonlé Sapmeer en krijg je de kans ’s ochtends mee te gaan met de visvangst. Daarnaast draag je ook nog is je steentje bij aan de lokale bewoners.

De boottocht over Tonle Sap van Siem Reap naar Battambang

Ben je van plan naar Siem Reap en naar Battambang te gaan tijdens jouw Cambodja reis? Reis je ook nog eens in het regenseizoen? Dan raden we je aan de boot te nemen tussen Siem Reap en Battambang. Je vaart met deze boot door de drijvende dorpjes op het Tonlé Sapmeer. Vanaf de boot krijg je een kijkje in het dagelijkse leven in de drijvende dorpjes op Tonle Sap. Let op, de boot is een lokale boot en niet erg comfortabel. Lees in ons blog over de boot Siem Reap – Battambang alles wat je over deze tocht moet weten.

background-pattern