Riksja Travel Cambodja

Naar boven

Cambodjaans nieuwjaar: dit moet je weten

blog

Geschreven op
vrijdag 13 april
Geschreven door
Vincent de Kolf

Wat is het Khmer New Year?

Het Khmer New Year, oftewel Cambodjaans nieuwjaar wordt drie dagen lang ergens halverwege april gevierd. Khmer New Year 2018 is van 13 tot 16 april. In deze periode vieren de Cambodjanen de overgang van het oogstseizoen naar het regenseizoen. Met het Khmer New Year pakken de inwoners van Phnom Penh massaal hun biezen en vertrekken naar hun geboorteplaats voor het feest. De stad kan dan ook akelig stil aanvoelen in deze periode. In Siem Reap kun je daar tegenover juist extreme drukte verwachten omdat er met een groot festival rondom de Angkor Wat tempels het nieuwjaar gevierd wordt.

In de dorpjes wordt het nieuwjaar gevierd met traditionele Khmer spellen als ‘pittenzakgooien’ en touwtrekken. Ook word er gezongen en gedanst op traditionele muziek. Tijdens het nieuwjaarsfeest worden huizen versierd en tafels gedekt met fruit en drankjes om de goden te verwelkomen. Op de verschillende dagen brengen de Cambodjanen bezoeken aan tempels om offers te brengen voor monniken, ouderen, groot ouderen en aan boeddha beelden. Ook vragen de Cambodjanen voor vergiffenis van fouten die zij in de afgelopen jaren hebben gemaakt.

Reistips Cambodja met Khmer New Year

Omdat Phnom Penh verlaten is, de tempels van Angkor Wat volgeladen zijn met Cambodjanen en vervoer massaal volgeboekt is, raden we deze periode niet erg aan om te reizen. Heb je toch je vluchten naar Cambodja geboekt in de periode van het Khmer New Year dan kun je wellicht wat tips gebruiken.

Plan je bezoek naar de Angkor Wat tempels buiten deze dagen. Rondom de tempels vindt namelijk een gigantisch festival plaats met traditionele spellen, shows en ceremonies. Wellicht een leuke ervaring maar houd er rekening mee dat het extreem druk zal zijn. Bezoek ook Phnom Penh niet in deze periode. Het zal hier namelijk erg uitgestorven zijn vanwege het vertrek van de inwoners naar het platteland. Verschillende hoogtepunten in Phnom Penh zullen de deuren sluiten.

Wat te doen in Cambodja met Khmer New Year?

Wij raden aan een accommodatie aan de kust te boeken. En doe dit op tijd! April is erg heet en wanneer je in de steden niet veel te zoeken hebt is de kust een prettige plek om te verblijven. Boek dit wel op tijd, want tijdens deze nationale vakantie vinden ook de Cambodjanen dit een aangename verblijfsplaats.

Start op tijd met het vastleggen van je reis. Omdat  de Cambodjanen massaal naar het platteland reizen raakt het openbaar vervoer snel volgeboekt. Zorg ervoor dat je op tijd je reis aanvraagt zodat we alles nog voor je kunnen verzorgen en je alsnog een prettig verblijf zult hebben in Cambodja tijdens het nieuwjaar.

 

Hulp nodig met het plannen van je rondreis Cambodja tijdens het Khmer New year? Neem contact op met onze reisspecialisten of kijk rond op onze rondreizenpagina of bouwstenenpagina.
background-pattern