Naar boven

5 redenen om NIET naar Peru en Bolivia te gaan

blog

Geschreven op
vrijdag 11 december
Geschreven door
Demi Bokern

1.peru-bolivia-reis-trekking-moe#1 Je wordt heel moe van een trekking naar Machu Picchu

Machu Picchu, die mysterieuze stad in het Andesgebergte. Men zegt dat het toch een plek is die je een keer in je leven gezien moet hebben. Je kunt er per trein naar toe, maar mooier is het om er per meerdaagse trektocht heen te wandelen. Over smalle paden die de Inca’s vroeger zelf gebruikten, langs vergezichten en groene heuvels. Het is een paar dagen flink afzien hoor, waarbij je moet oppassen met losse stenen, diepe kloven en de kou op deze hoogte. Het schijnt dat het uitzicht op de laatste dag, als je aankomt bij de toegangspoort van Machu Picchu, je alle ellende weer doet vergeten… Juist. Maar moe word je er wel van.

2.peru-bolivia-reis-pisco-sour#2 Van teveel pisco sours word je dronken

Het nationale drankje van Peru is de pisco sour. En daar zit dus alcohol in. Het drankje wordt je te pas en te onpas aangeboden: als welkomstdrankje bij je hotel, als aperitiefje bij het eten, of omdat je overweegt een mooie handgeweven poncho te kopen. Maar pas op! Teveel pisco sour zorgt ervoor dat je beoordelingsvermogen ernstig wordt aangetast en je even moet relaxen in een hangmat om bij te komen. Vreselijk.

3.peru-bolivia-uyuni-koud#3 Het is érg kkkoud op de zoutvlakte van Uyuni

De zoutvlakte van Uyuni is beroemd. Het is de grootste zoutvlakte ter wereld (groter dan de provincie Utrecht), je kunt er hele grappige foto’s maken waarbij je speelt met perspectief en de landschappen behoren tot een onaardse categorie. Maar het is hier dus heel kkkkkoud. Vooral in onze zomer, als het in Bolivia winter is, zakken de temperaturen ’s nachts naar het vriespunt. En dan heb je dus gekke lamawollen truien en mutsen nodig om je warm te houden. Of een snelle dip in een van de natuurlijke bronnen die je op de vlakte vindt, dat kan ook helpen. Maar onderschat het dus vooral niet.

 

4.peru-bolivia-reis-cavia-gegrild#4 Cavia’s worden hier niet gehouden om mee te knuffelen

In Peru zie je veel cavia’s. In elk huishouden op het platteland, op elke lokale dierenmarkt, soms zelfs op elke straathoek in de stad. We durven het bijna niet hardop te zeggen, maar cavia’s worden in Peru dus niet gehouden als schattig huisdier. Is de cavia je favoriete knuffeldier, ga dan vooral NIET naar Peru. Ze vormen hier namelijk een delicatesse. Inderdaad, om op te eten. Het vlees wordt gegeten bij speciale gelegenheden en op straat zie je soms kraampjes waar de arme beestjes gegrild op een stokje in een bakje liggen. Het schijnt te smaken naar een soort kip…

5.peru-bolivia-reis-teveel-fotos#5 Het aantal foto’s is niet te overzien bij terugkomst

Misschien nog wel het allerergste: de gemiddelde toerist maakt in Peru & Bolivia duizenden foto’s. Van lama’s, condors, mooi aangeklede inheemse vrouwen, koloniale plaza’s met kathedralen, uitgestrekte vergezichten, de zoutvlakte (op zichzelf al goed voor 800 foto’s in 3 dagen), velden quinoa, lokale markten en knusse patiohotels. Hoe is dit ooit om te vormen tot fotoalbum of digitale reportage? Geen beginnen aan. Misschien is het beter om überhaupt niet naar Peru & Bolivia af te reizen om jezelf dit leed te besparen. Je bent gewaarschuwd!

 

Bovenstaande bezwaren zijn met de grootst mogelijke ernst verzameld door Edith Huntink. Ben je niet afgeschrikt en wil je tóch naar Peru en/of Bolivia? Onze reisspecialisten hebben zelf alle uithoeken van het land bereisd en adviseren je tegen wil en dank vanuit eigen ervaring. Ga zelf aan de slag en bekijk onze Peru reizen.


Misschien is dit ook interessant:

Fotograferen op de zoutvlakte in Bolivia
Drie manieren om Bolivia te combineren met Peru
Vijf must-see’s in Peru – buiten de Machu Picchu
of keer terug naar ons Peru reisblog voor meer nieuwtjes over Peru.

 

background-pattern